Ero sivun ”Päärnäinen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tilastollisen vuosikirjan mukaan osa Läntistä Maa-Poria
Kotivalo (keskustelu | muokkaukset)
p kirjamalline
Rivi 12: Rivi 12:
}}
}}


'''Päärnäinen''' (tunnetaan myös nimellä ''Kuukkari'', {{k-sv|Bärnäs}}<ref>Waldenström Stellan: Björneborgs svenska ortnamn, ISBN 978-952-92-2742-6, printed Kehitys Oy, Pori 2007</ref>) on [[Pori]]n 6. [[kaupunginosa]], jonka rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa [[empiretyyli]]stä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Kaupunginosan oikea nimi on Päärnäinen, mutta nimeä ei käytetä tavallisessa puhekielessä, eikä kovin moni edes tunne sitä. Kaupunginosa sijaitsee Keski-Porin alueella keskustan länsipuolella ja [[Käppärä]]n itäpuolella. 6. kaupunginosan eteläpuolella sijaitsee 10. kaupunginosa [[Tiilinummi]], joka saatetaan joskus virheellisesti mieltää osaksi ''Kuukkaria''. Kalevanpuisto toimii Päärnäisten ja Tiilinummen rajana, Rauhanpuisto erottaa Päärnäisten ja Käppärän.<ref>kartta.pori.fi</ref>
'''Päärnäinen''' (tunnetaan myös nimellä ''Kuukkari'', {{k-sv|Bärnäs}}<ref>{{Kirjaviite | Tekijä = Waldenström, Stellan | Nimeke = Björneborgs svenska ortnamn | Vuosi = 2007 | Luku = | Sivu = | Selite = | Julkaisupaikka = | Julkaisija = Svenska kulturfonden i Björneborg| Tunniste = ISBN 978-952-92-2742-6 | Viitattu = 24.11.2013 | Kieli = {{sv}}}}</ref>) on [[Pori]]n 6. [[kaupunginosa]], jonka rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa [[empiretyyli]]stä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Kaupunginosan oikea nimi on Päärnäinen, mutta nimeä ei käytetä tavallisessa puhekielessä, eikä kovin moni edes tunne sitä. Kaupunginosa sijaitsee Keski-Porin alueella keskustan länsipuolella ja [[Käppärä]]n itäpuolella. 6. kaupunginosan eteläpuolella sijaitsee 10. kaupunginosa [[Tiilinummi]], joka saatetaan joskus virheellisesti mieltää osaksi ''Kuukkaria''. Kalevanpuisto toimii Päärnäisten ja Tiilinummen rajana, Rauhanpuisto erottaa Päärnäisten ja Käppärän.<ref>kartta.pori.fi</ref>


6. kaupunginosa perustettiin Porin länsilaitaan [[1800-luku|1800-luvun]] lopulla (noin 1880-1890) työläisten asuinalueeksi. Aiemmin alueella sijaitsi laaja maakuoppiin rakennettu työläisasuinalue, ns. [[kuoppakaupunki]]. Alkuperäinen kaupunginosa käsitti vain nykyisen kaupunginosan itäpuolen. Vuosien varrella kaupunginosaa laajennettiin länteen päin lopulta nykyisen [[Käppärä]]n kaupunginosan rajalle saakka. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue johtuen historiastaan ja idyllisestä ympäristöstään.
6. kaupunginosa perustettiin Porin länsilaitaan [[1800-luku|1800-luvun]] lopulla (noin 1880-1890) työläisten asuinalueeksi. Aiemmin alueella sijaitsi laaja maakuoppiin rakennettu työläisasuinalue, ns. [[kuoppakaupunki]]. Alkuperäinen kaupunginosa käsitti vain nykyisen kaupunginosan itäpuolen. Vuosien varrella kaupunginosaa laajennettiin länteen päin lopulta nykyisen [[Käppärä]]n kaupunginosan rajalle saakka. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue johtuen historiastaan ja idyllisestä ympäristöstään.

Versio 26. syyskuuta 2014 kello 08.23

Päärnäinen
Kaupunki Pori
Suuralue Läntinen Maa-Pori
Kaupunginosa nro 6
Väkiluku 1 579[1] (2013)
Postinumero(t) 28120

Päärnäinen (tunnetaan myös nimellä Kuukkari, ruots. Bärnäs[2]) on Porin 6. kaupunginosa, jonka rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Kaupunginosan oikea nimi on Päärnäinen, mutta nimeä ei käytetä tavallisessa puhekielessä, eikä kovin moni edes tunne sitä. Kaupunginosa sijaitsee Keski-Porin alueella keskustan länsipuolella ja Käppärän itäpuolella. 6. kaupunginosan eteläpuolella sijaitsee 10. kaupunginosa Tiilinummi, joka saatetaan joskus virheellisesti mieltää osaksi Kuukkaria. Kalevanpuisto toimii Päärnäisten ja Tiilinummen rajana, Rauhanpuisto erottaa Päärnäisten ja Käppärän.[3]

6. kaupunginosa perustettiin Porin länsilaitaan 1800-luvun lopulla (noin 1880-1890) työläisten asuinalueeksi. Aiemmin alueella sijaitsi laaja maakuoppiin rakennettu työläisasuinalue, ns. kuoppakaupunki. Alkuperäinen kaupunginosa käsitti vain nykyisen kaupunginosan itäpuolen. Vuosien varrella kaupunginosaa laajennettiin länteen päin lopulta nykyisen Käppärän kaupunginosan rajalle saakka. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue johtuen historiastaan ja idyllisestä ympäristöstään.

Merkitykselliset kohteet

Porin vesitorni.

6. kaupunginosassa on useita kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita, kuten Pumpputori, Kuoppatori, Ukkokoti, Käpylä, sekä sininen rakennus nimeltä Nummi, jossa on asunut tai asuu useita Porista lähtöisin olevia taiteilijoita. Kuukkarissa on ollut myös useita kymmeniä kauppoja ja pienyrityksiä, jotka näkyvät sittemmin asumuksiksi muutetuissa taloissa muun muassa yhä paikallaan olevina entisinä näyteikkunoina tai kyltteinä asuintalojen ulkoseinillä. Alueen pohjoispuolelta kulkevan Maantienkadun varrella on jäljellä myös joitain Venäjän vallan aikaisia ja sellaisenaan Suomessa harvinaisia kolmikielisiä (suomi, ruotsi ja venäjä) katukylttejä.

Kuudennen osan lähiympäristössä sijaitsevat myös Porin vanha hautausmaa, arkkitehtonisesti merkittävä vesitorni sekä vesitorninpuisto. Alueella toimi myös Manteli, joka sittemmin muuttui Siwaksi. Kyseinen liikehuoneisto on toiminut lähikauppana jo 1910-luvulta alkaen.

Kuudennen kaupunginosan pohjoispuolelta löytyvät lisäksi Porin Terveyskeskus sekä Päärnäisten päiväkoti. Näiden ympäristö kuuluu nykyisin osana Porin kansalliseen kaupunkipuistoon, joka oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Henkilöitä

Kuukkarista ovat kotoisin tai siellä ovat vaikuttaneet muun muassa kirjailijat Lauri Levola ja Kari Levola, taiteilija Henry Merimaa sekä Deep Turtle -yhtye. Myös paikallisten keskuudessa legendan maineen omaavan Old Reino -yhtyeen keulahahmo, Kuukkarin Kreivi (Kai Kristian Palomäki), asuu nimensä mukaisesti kuudennessa osassa. Myös yhtye Kuusumun Profeetta on lähtöisin Kuukkarista.

Lähteet

  1. Konsernihallinto, Taloushallinto: Porin kaupungin tilastollinen vuosikirja 2013 (PDF) (3.6 Väestö osa-alueittain ja kaupunginosittain vuosina 2004–2013, sivut 14–15) toukokuu 2013. Porin kaupunki. Viitattu 29.11.2013.
  2. Waldenström, Stellan: Björneborgs svenska ortnamn. Svenska kulturfonden i Björneborg, 2007. ISBN 978-952-92-2742-6. (ruotsiksi)
  3. kartta.pori.fi

Katso myös

Aiheesta muualla

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.