Ero sivun ”Kanadan kuninkaalliset ilmavoimat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Elo (keskustelu | muokkaukset)
kh, suomennosta
Dexbot (keskustelu | muokkaukset)
p Removing Link GA template (handled by wikidata)
Rivi 110: Rivi 110:


[[Luokka:Kanadan ilmavoimat|*]]
[[Luokka:Kanadan ilmavoimat|*]]

{{Link GA|es}}
{{Link GA|fr}}

Versio 13. syyskuuta 2014 kello 03.31

Kanadan kuninkaalliset ilmavoimat (engl. Royal Canadian Air Force (RCAF), ransk. Aviation royale canadienne) on osa Kanadan asevoimia. Siitä käytetään usein lyhennettä RCAF (Royal Canadian Air Forces). Kantahenkilökuntaa on noin 14 500 ja lentäjiä noin 2 500. Kanadan ilmavoimat on perustettu vuonna 1920.[1] Kanadan ilmavoimilla on arviolta 391 ilma-alusta, joka on kolmanneksi suurin määrä Amerikassa Yhdysvaltain ja Brasilian ilmavoimien jälkeen. Kanadan ilmavoimat nimettiin uudelleen Kuninkaallisiksi Ilmavoimiksi vuonna 2011.[2]

Kanadan kuninkaalliset Ilmavoimat vastaa kaikista operaatioista, valvoo Kanadan ilmatilan turvallisuutta sekä antaa ilmatukea Kanadan kuninkaalliselle laivastolle ja Kanadan armeijalle. RCAF on yhteistyössä Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa valvomassa mantereen ilmatilassa muodostaen North American Aerospace Defense Command (NORAD) -puolustusyksikön. RCAF:lla on käytössään kaikki tärkeimmät ilmanpuolustusresurssit kansallisen Search and Rescue Program -ohjelman puitteissa.

Historia

Kanadan ilmavoimat (CAF) perustettiin vuonna 1920 ensimmäisessä maailmansodassa Euroopassa toimineiden ilmavoimien lyhytaikaisen kahden laivueen seuraajaksi. Uudet ilmavoimat oli pitkälti keskittynyt siviilioperaatioihin, kuten metsätalous, maanmittaus ja salakuljetuksen vastainen partiotoiminta. Vuonna 1923 ilmavoimat yhdistettiin Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa, ja vuotta myöhemmin CAF:lle myönnettiin nimi Kanadan kuninkaalliset ilmavoimat (RCAF). 1920-luvun lopulla ilmavoimista kehittyi enemmän sotilaallinen järjestö. RCAF kärsi määrärahojen puutteesta 1930-luvun alussa, mutta kehittyi vuosikymmenen jälkipuolella. Kuitenkin 1930-luvun lopulla RCAF:ta ei pidetty merkittävänä aselajina. Toisen maailmansodan aikana RCAF oli huomattavasti laajentunut neljänneksi suurimmaksi liittoutuneiden ilmavoimiksi. Sodan aikana RCAF oli mukana taistelutoiminnassa Isossa-Britanniassa, Luoteis-Euroopassa, Pohjois-Atlantilla, Egyptissä, Italiassa, Sisiliassa, Maltalla, Ceylonilla, Intiassa, Burmassa ja kotimaan puolustuksessa.

Sodan jälkeen RCAF vähensi vahvuuttaan. Koska Neuvostoliiton nousu uhkasi Euroopan turvallisuutta, Kanada liittyi Natoon vuonna 1949, ja RCAF perusti laivueita Ranskaan ja Länsi-Saksaan. Vuonna 1950 RCAF tuli mukaan Korean sotaan joukkojen ja tarvikkeiden kuljetuksen tueksi. Samaan aikaan rakennettiin pääasiassa RCAF:n ylläpitämiä tutka-asemia Kanadaan Neuvostoliiton ydinaseiden kasvavaa uhkaa vastaan. Vuonna 1957 Kanadassa ja Yhdysvalloissa luotiin yhteinen North American Aerospace Defense Command (NORAD). Rannikon puolustus ja rauhanturvaaminen tulivat tehtäviksi vuonna 1950.

Vuonna 1968 RCAF oli yhdistynyt Kanadan kuninkaallisen laivaston ja Kanadan armeijan kanssa muodostaen Kanadan puolustusvoimat. Ilmayksiköt jaettiin useaan erityisyksikköön.

Vuonna 1975 kaikki lentoliikenteen yksiköt fuusioitiin ja perustettiin uusi lennostoyksikkö AIRCOM. Lennosto sai nimekseen ”Kanadan kuninkaalliset ilmavoimat” elokuussa 2011. Kanadan kuninkaalliset ilmavoimat on toiminut toisessa maailmansodassa, osallistunut Korean sotaan ja ensimmäiseen Persianlahden sotaan sekä useisiin YK:n rauhanturvaoperaatioihin ja Naton toimintaan. Lisäksi se on Naton jäsenenä pitänyt läsnäolollaan yllä voimatasapainoa Euroopassa kylmän sodan aikana.

CF-18 Havaijilla
CC-177 Globemaster III

Arvomerkit

Ylipäällikkö

Kanada Ylipäällikkö
Arvomerkki
Arvo Ylipäällikkö
Lyhenne C-in-C

Upseeriston arvomerkit

NATO koodi Student Officer OF-1 OF-1 OF-2 OF-3 OF-4 OF-5 OF-6 OF-7 OF-8 OF-9 OF-10
Arvomerkki No Equivalent
Arvo Upseerikokelas Vänrikki Luutnantti Kapteeni Majuri Everstiluutnantti Eversti Prikaatinkenraali Kenraalimajuri Kenraaliluutnantti Kenraali
Lyhenne OCdt 2Lt Lt Capt Maj LCol Col BGen MGen LGen Gen

Aliupseeriston arvomerkit

NATO-koodi OR-1 OR-2 OR-3 OR-4 OR-5 OR-6 OR-7 OR-8 OR-9
Arvomerkki ei kuvaa
Arvo Alokas Sotamies Sotamies
(Trained)
Korpraali Alikersantti Kersantti Toimistoupseeri Mestarivääpeli Päällikkövääpeli
Lyhenne Pte(R) Pte(B) Pte(T) Cpl MCpl Sgt WO MWO CWO

Lähteet

  1. Berthiaume, Lee. "Air force's new name got lost in translation, documents show." Postmedia News, 29 November 2011.
  2. "Canadian Forces name." CBC. Retrieved: 26 September 2011
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Royal Canadian Air Force