Ero sivun ”Pitkäjärveläiset” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Abc10 (keskustelu | muokkaukset)
kuva ym.
Envy (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 25: Rivi 25:
| elonet = 115757
| elonet = 115757
}}
}}
'''''Pitkäjärveläiset''''' on [[Wilho Ilmari]]n ohjaama suomalainen elokuva vuodelta 1951. Se perustuu [[Jalmari Finne]]n vuodelta [[1923]] olevaan näytelmään ''Pitkäjärveläiset'', joka puolestaan perustuu oikeudenkäyntipöytäkirjoihin<ref name=paju/>. Sekä näytelmä että elokuva sijoittuvat vuoteen [[1765]] ja [[Orivesi|Orivedelle]]. Näytelmän kantaesitys oli itsenäisyyspäivänä 1930 [[Tampereen Työväen Teatteri]]ssa.<ref name=taustaa/>
'''''Pitkäjärveläiset''''' on [[Wilho Ilmari]]n ohjaama suomalainen elokuva vuodelta 1951. Se perustuu [[Jalmari Finne]]n vuodelta [[1923]] olevaan näytelmään ''Pitkäjärveläiset'', joka puolestaan perustuu oikeudenkäyntipöytäkirjoihin<ref name=paju/>. Sekä näytelmä että elokuva sijoittuvat vuoteen [[1765]] [[Orivesi|Oriveden]] [[Pitkäjärvi (Orivesi)|Pitkäjärvelle]]. Näytelmän kantaesitys oli itsenäisyyspäivänä 1930 [[Tampereen Työväen Teatteri]]ssa.<ref name=taustaa/>


SF-halleille oli vastikään hankittu uudet taustaprojisointilaitteet, joita käytettiin kuvattaessa hevosella ajelua.<ref name=taustaa/> Ulkokuvauksia kuvattiin kesällä 1951 muun muassa sydän-Hämeessä [[Aitoo]]ssa, [[Luopioinen|Luopioisissa]] ja [[Tuulos|Tuuloksessa]].
SF-halleille oli vastikään hankittu uudet taustaprojisointilaitteet, joita käytettiin kuvattaessa hevosella ajelua.<ref name=taustaa/> Ulkokuvauksia kuvattiin kesällä 1951 muun muassa sydän-Hämeessä [[Aitoo]]ssa, [[Luopioinen|Luopioisissa]] ja [[Tuulos|Tuuloksessa]].


''Pitkäjärveläisiä'' oli Wilho Ilmarin kymmenes ja samalla viimeinen elokuvaohjaus. Sen yleisömenestys oli vähintään keskimääräistä parempi, Tampereella jopa vuoden paras, olivathan näyttelijät pääosin tamperelaisia.<ref name=taustaa/> Juuri tässä elokuvassa esiintyvät valkokankaalla ensimmäistä kertaa Kosti Klemelä, Sirkka Lehto, Toivo Mäkelä ja Eila Roine. Näyttelijät ovat etupäässä [[tampere]]laisia.
''Pitkäjärveläisiä'' oli Wilho Ilmarin kymmenes ja samalla viimeinen elokuvaohjaus. Sen yleisömenestys oli vähintään keskimääräistä parempi, Tampereella jopa vuoden paras, olivathan näyttelijät pääosin tamperelaisia.<ref name=taustaa/> Tässä elokuvassa esiintyvät valkokankaalla ensimmäistä kertaa Kosti Klemelä, Sirkka Lehto, Toivo Mäkelä ja Eila Roine.


''Pitkäjärveläisiä'' on esitetty televisiossa jokseenkin säännöllisesti etenkin 2000-luvulla<ref name=esitys>{{Elonet|115757}} Esitystiedost, viitattu 18.4.2012]</ref>.
''Pitkäjärveläisiä'' on esitetty televisiossa jokseenkin säännöllisesti etenkin 2000-luvulla<ref name=esitys>{{Elonet|115757}} Esitystiedost, viitattu 18.4.2012]</ref>.

Versio 11. syyskuuta 2014 kello 09.43

Pitkäjärveläiset
Ohjaaja Wilho Ilmari
Käsikirjoittaja Olavi Vesistö
Perustuu Jalmari Finnen näytelmään Pitkäjärveläiset (1923)
Tuottaja T. J. Särkkä
Säveltäjä Heikki Aaltoila
Kuvaaja Sulo Tammilehto
Leikkaaja Armas Vallasvuo
Lavastaja Karl Fager (alkuteksteissä virheellisesti Aarre Koivisto)[1]
Pääosat Elna Hellman
Sakari Jurkka
Väinö Luutonen
Eila Peitsalo
Eero Roine
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus
Ensi-ilta 2. marraskuuta 1951
Kesto 91 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Pitkäjärveläiset on Wilho Ilmarin ohjaama suomalainen elokuva vuodelta 1951. Se perustuu Jalmari Finnen vuodelta 1923 olevaan näytelmään Pitkäjärveläiset, joka puolestaan perustuu oikeudenkäyntipöytäkirjoihin[2]. Sekä näytelmä että elokuva sijoittuvat vuoteen 1765 Oriveden Pitkäjärvelle. Näytelmän kantaesitys oli itsenäisyyspäivänä 1930 Tampereen Työväen Teatterissa.[1]

SF-halleille oli vastikään hankittu uudet taustaprojisointilaitteet, joita käytettiin kuvattaessa hevosella ajelua.[1] Ulkokuvauksia kuvattiin kesällä 1951 muun muassa sydän-Hämeessä Aitoossa, Luopioisissa ja Tuuloksessa.

Pitkäjärveläisiä oli Wilho Ilmarin kymmenes ja samalla viimeinen elokuvaohjaus. Sen yleisömenestys oli vähintään keskimääräistä parempi, Tampereella jopa vuoden paras, olivathan näyttelijät pääosin tamperelaisia.[1] Tässä elokuvassa esiintyvät valkokankaalla ensimmäistä kertaa Kosti Klemelä, Sirkka Lehto, Toivo Mäkelä ja Eila Roine.

Pitkäjärveläisiä on esitetty televisiossa jokseenkin säännöllisesti etenkin 2000-luvulla[3].

Arviot

Aikalaisarviot olivat pääasiassa suorastaan ihastuneita. Paula Talaskivelle (Helsingin Sanomat) se oli "iloinen yllätys", ja Modest Savtschenko (Työkansan Sanomat) sanoi sitä hyväksi, puhdastyyliseksi kansankomediaksi. Kun Talaskiven mukaan elokuva olisi voinut muodostua teatterimaiseksi eikä näin kuitenkaan käynyt, muutama muu, Savtschenko ja Eugen Terttula (Suomen Sosialidemokraatti) näkevät siinä juuri filmattua teatteria. Henkilöohjaus saa kiitosta, ja näyttelijät ovat tehneet valmistavat työt hyvin, kiittää Terttula.[4]

Myöhemmissä lehdistöarvioissa elokuvaa luonnehditaan eloisaksi kansankomediaksi[2], jonka reippaasta menosta sanotaan, että hämäläinen hitaus ei ole koskaan ollut niin vilkasta[5]. Elokuvan tarina on tavanomainen kilpakosioasetelma, jossa parasta on juuri hahmojen kansanomaisuus[5].

Näyttelijät

 Näyttelijä  Rooli  
 Elna Hellman  Läpikäytävän Henna  
 Sakari Jurkka  Martti Heikkilä  
 Eero Roine  nimismies Antti Loveen  
 Eila Peitsalo  Regina Tuomaantytär  
 Leena Häkinen  Maria, Sikalan piika  
 Kosti Klemelä  Juha  
 Elsa Rantalainen  Susanna  
 Väinö Luutonen  Tuomas, entinen talollinen  
 Irma Seikkula  Heikkilän Liisa-emäntä  
 Toivo Mäkelä  Heikkilän Mikko-isäntä  
 Eila Roine  Sohvi  
 Kaarlo Halttunen  Sikalan Yrjö-isäntä  
 Martti Kuuskoski  Kalle Brockman  
 Arvo Lehesmaa  sotamies Martti Modig  
 Saimi Vuolle  Anna  
 Sirkka Lehto  Katri  
 Pentti Irjala  kylänmies  
 Kauko Vuorensola  kylänmies  

Lähteet

  1. a b c d Pitkäjärveläiset Elonet. Taustaa, Elonet.fi], viitattu 18.4.2012
  2. a b Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 18.4.2012, sivu D 7
  3. Pitkäjärveläiset Elonet. Esitystiedost, viitattu 18.4.2012]
  4. Pitkäjärveläiset Elonet. Lehdistöarvio, viitattu 4.5.2014
  5. a b HWR: Pitkäjärveläiset, Viikon tv-elokuvia, Tv-maailma, 18/2014 sivu 11 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”tvm” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.