Ero sivun ”Boeing AH-64 Apache” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Dexbot (keskustelu | muokkaukset)
p Removing Link FA template (handled by wikidata)
Dexbot (keskustelu | muokkaukset)
p Removing Link GA template (handled by wikidata)
Rivi 34: Rivi 34:


[[Luokka:Sotilashelikopterit]]
[[Luokka:Sotilashelikopterit]]

{{Link GA|en}}

Versio 9. syyskuuta 2014 kello 02.46

AH-64 Apache lennossa.

Boeing AH-64 Apache on vuonna 1975 ensilentonsa tehnyt[1] ja vuonna 1984 palveluskäyttöön otettu Yhdysvaltain maavoimien ensisijainen taisteluhelikopteri.

Yleistietoa

AH-64 Apache on tiedustelu- ja hyökkäystehtäviä varten tarkoitettu taisteluhelikopteri, joka suunniteltiin tehokkaaksi asejärjestelmäksi sekä lyhyeltä että pitkältä taisteluetäisyydeltä. Apache-kopterin ensisijaiseen aseistukseen kuuluvat käänneltävä 30 millin M230-konetykki ja kuusitoista AGM-114 Hellfire -panssarintorjuntaohjusta, minkä ohella kopterin voi aseistaa tarpeen vaatiessa myös esimerkiksi AIM-9 Sidewinder -, AIM-92 Stinger -ohjuksilla tai Hydra 70 -raketeilla.

Koska Apache tarkoitettiin toimintakykyiseksi sekä päivällä että yöllä kaikissa mahdollisissa sääolosuhteissa ympäri maailmaa, sen aseistusta tukemaan kehitettyyn avioniikkaan kuuluvat muiden muassa tutka, lämpökamera, GPS-paikannusjärjestelmä, lasertähtäysjärjestelmä, pimeänäkölaitteisto ja useita erilaisia sensoreita. Apachessa on myös kaksi miehistön jäsentä, jotka istuvat kopterin ohjaamon sisällä peräkkäin: ampuja istuu edessä ja ohjaaja takaistuimella.

AH-64 Apache on varustettu kahdella General Electric T700-GE-701C -kaasuturbiinimoottorilla, jotka toimivat kopterin kahden roottorin voimanlähteinä. Apachen toimintasäde on yhdellä tankkauksella noin 150 kilometriä, mutta kopteriin voi myös asentaa ulkoisen 230 gallonan polttoainesäiliön, jonka ansiosta kopterin toimintasäde kasvaa 300 kilometriin. Toimintasäteeseen kuitenkin myös vaikuttavat ilman lämpötila, moottorien polttoainekulutus ja kopterin kulkunopeus. Yhdysvaltalaisten mekaanikkojen havainnot Persianlahden sodassa myös paljastivat, että altistuminen suurille määrille pölyä tai hiekkaa kykenee helposti tukkimaan Apachen moottorijärjestelmän turbiinit.

Apachesta on AH-64A-perusmallin ohella valmistettu muutamia muunnelmia, mukaan lukien Yhdysvaltain merijalkaväelle suunnattu AH-64B, jota ei kuitenkaan ikinä otettu palveluskäyttöön; parannetuilla moottorijärjestelmillä varustettu AH-64C, jonka valmistus keskeytettiin vuonna 1993; sekä kehittyneimmillä ase- ja sensorijärjestelmillä varustettu AH-64D Apache Longbow. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on myös Westland Aircraftin (nykyinen AgustaWestland) valmistama Westland WAH-64 Apache, joka on valmistettu Boeingin toimittamista Apache-kopterien osista.

Apachen myynti ulkomaille käynnistyi 1990-luvun paikkeilla, minkä jälkeen taisteluhelikopteri ja sen eri muunnelmat ovat olleet aktiivisessa palveluskäytössä myös Yhdysvaltain ulkopuolella. Näihin kuuluvat Alankomaat, Arabiemiirikunnat, Bahrain, Etelä-Korea, Israel, Kreikka, Kuwait, Japani, Jordania, Singapore ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Historia

Vuonna 1972 Yhdysvaltain hallitus järjesti viiden suurimman amerikkalaisen ilmailualan yrityksen kanssa kilpailun siitä, kuka kykenisi kehittämään uuden Yhdysvaltain maavoimien ensisijaisen taisteluhelikopterin vanhentuneen AH-1 Cobran tilalle.[2] Kilpailun voitti Hughes Helicopters, ja Apachen prototyypin ensilento tapahtui 30. syyskuuta 1975. Sopimus tuotannon aloittamisesta allekirjoitettiin kuitenkin vasta vuonna 1982. Vuonna 1984 McDonnell Douglas osti Hughes Helicoptersin, ja vuonna 1997 Boeing taasen osti McDonnell Douglasin.

Apacheja käytettiin ensimmäisen kerran Panamassa vuonna 1989 sotilasoperaatiossa, jonka aikana amerikkalaisjoukot syrjäyttivät presidentti Manuel Noriegan. Apachet ovat sittemmin osallistuneet Persianlahden, Afganistanin ja Irakin sotiin, ja osoittautuneet erinomaisiksi panssarintorjunta-aseiksi. Persianlahden sodassa helikoptereiden väitetään tuhonneen 500 irakilaista ajoneuvoa.[3]

Kopterit ovat kuitenkin osoittautuneet haavoittuvaisiksi ilmatorjunta-aseille. Ne myös tuhosivat Persianlahden ja Irakin sotien aikana vahingossa oman puolensa ajoneuvoja luultuaan niitä irakilaisiksi.

Kosovon sodassa Yhdysvallat siirsi kaksi helikopteripataljoonaa Albaniaan, mutta kahden AH-64 Apachen tuhouduttua onnettomuuksissa, yksikköjä ei käytetty Jugoslavian vastaisissa taistelutoimissa.[4]

Israelissa Apachet on valjastettu palestiinalaisten vastaiseen taisteluun. 1990-luvulla ne osoittivat tehokkuutensa tuhoamalla menestyksekkäästi kymmeniä Libanonissa sijaitsevia Hizbollahin vastarintapesäkkeitä. 2000-luvulla israelilaiset Apachet ovat olleet vastuussa useiden Hamas-johtajien, mukaan lukien Adnan al-Ghoulin ja Ahmed Yassinin, kuolemiin johtaneista hyökkäyksistä.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta AH-64 Apache.

Lähteet

  1. Boeing Marks 25th Anniversary of Apache First Flight Sept. 30 Boeing. Viitattu 8.7.2014. (englanniksi)
  2. Army Seeking Bids On New Helicopter NYTimes.com. 16.11.1972. The New York Times. Viitattu 8.7.2014. (englanniksi)
  3. Apache Pilots Take High Grounds
  4. Apaches Are Ailing Warriors