Ero sivun ”Verenluovutus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
436 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Koko asiointi verenluovutuspisteessä kestää puolesta tunnista ylöspäin. Luovuttajalta tarkastetaan henkilöllisyys, hän joutuu vastaamaan terveydentilakyselyyn ja hänen verensä hemoglobiinipitoisuus mitataan ennen verenluovutusta. Lopuksi hänelle tarjotaan juotavaa ja syötävää.
 
Verenluovutus ja verensiirrot ovat Suomessa turvallisia, mikä johtuu osittain siitä, että Suomessa ei verenluovutuksesta makseta palkkioita. Suomessa ei ole todettu yhtään luovutetun veren välityksellä tarttunutta [[HIV]]-infektiota sitten vuoden 1985, jolloin verenluovuttajien HIV-seulonta käynnistettiin. Viimeisin verivalmisteen välityksellä potilaaseen siirtynyt [[hepatiitti]] C -tartunta on vuodelta 2000, minkä jälkeen HCV:n seulontamenetelmiä on tehostettu, eikä tartuntoja ole todettu. HIV:n ja hepatiittien lisäksi verestä tutkitaan myös [[Syfilis|syfilisbakteeri]], [[Parvovirukset|parvovirus]], [[Veriryhmä|veriryhmä]] ja punasoluvasta-aineet. Luovuttajan luvalla hänen verestään voidaan tutkia myös muita veriryhmäominaisuuksia, joiden avulla voidaan löytää erityisille potilasryhmille sopivaa verta.<ref>[http://www.veripalvelu.fi/www/3455 Mitä luovutetusta verestä tutkitaan?] SPR Veripalvelu.</ref>
 
Noin joka kymmenes suomalainen ei voi luovuttaa verta. Väliaikaisia luovutusesteitä koituu esimerkiksi hammashoidosta (vuorokausi), kuumeisesta [[flunssa]]sta (kaksi viikkoa), tähystystutkimuksesta (neljä kuukautta), [[Tatuointi|tatuoinnista]] (neljä kuukautta) ja limakalvolävistyksestä (neljä kuukautta). Tähystystutkimuksen, tatuoinnin ja lävistyksen aiheuttamat varoajat olivat aikaisemmin kuusi kuukautta, mutta ne lyhennettiin vuoden 2009 alusta neljään kuukauteen uusien, entistä tarkempien tutkimusmenetelmien ansiosta. Pysyvään luovutusesteeseen johtavia sairauksia ovat esimerkiksi [[sepelvaltimotauti]], [[aivoinfarkti]], [[keuhkoahtaumatauti]], [[epilepsia]], pahanlaatuiset kasvaimet ja [[HIV]]. Pysyvään luovutuskieltoon johtaa myös esimerkiksi ruiskuhuumeiden käyttö. Miesten välisen [[Seksuaalinen kanssakäyminen|seksin]] [[homoseksuaalisuus|harjoittaminen]] ei enää aiheuta pysyvää verenluovutuskieltoa.
5 450

muokkausta

Navigointivalikko