Ero sivun ”Canal du Midi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
17 merkkiä poistettu ,  6 vuotta sitten
p
w, f
(kartta, fix)
p (w, f)
'''Canal du Midi''' on [[Ranska]]ssa sijaitseva [[kanava]], joka yhdistää [[Bordeaux]]’sta lähtevän Garonnejoen ja [[Välimeri|Välimeren]]. Kanavaa kutsutaan yleisesti kahden meren kanavaksi (''Canal des Deux Mers'') yhdessä ''Canal Latéral à la Garonne''n kanssa.
 
Kanava on vuodesta [[1996]] lähtien kuulunut [[Unesco]]n [[maailmanperintöluettelo]]on.
 
==Historia==
Viljakaupan tarpeista sai alkunsa ajatus, joka johti Euroopan vanhimman yhä käytössä olevan kanavan, Canal du Midin (Etelän kanavan) rakentamiseen. Kanava rakennettiin 1600-luvulla [[Ludvig XIV (Ranska)|Ludvig XIV:n]] valtakaudella, vuosien [[1666]] ja [[1681]] välisenä aikana. Töiden johtajana toimi Pierre-Paul Riquet.
 
Canal du Midin rakentamisen taustalla vaikutti myös ajatus Atlantin ja Välimeren yhdistävästä oikopolusta, mikä poistaisi tarpeen tehdä 1600-luvun purjelaivalla kuukauden päivät kestävä merimatka Espanjan ympäri. Tämä tarkoitti sitä, että voitaisiin välttää sekä vihamieliset espanjalaiset että [[Barbareskivaltiot|barbareskivaltioiden]] [[merirosvo]]t.
[[Kuva:Xvolks_canal_du_midi_01.jpg|thumb|Canal du Midi, Agden pyörösulku]]
 
Viidentoista vuoden ajan lähes 12 000 työntekijää toteuttivat tätä jättiurakkaa. Kanava avattiin liikenteelle [[24. toukokuuta]] [[1681]] nimellä ''Canal Royal de Languedoc'' (Languedocin kuninkaallinen kanava), vuosi suunnittelijainsinöörinsä kuoleman jälkeen. Kanavan toteuttamisessa oli monia ongelmia, sekä teknisiä, mutta myös poliittisia.
 
Ensimmäiseksi piti saada kanavan taitekohtaan riittävässä määrin vettä. Pierre-Paul Riquet toteutti järjestelmän, jossa hän kokosi veden kanavaan ns. Mustilta vuorilta, jotka kohoavat Ranskan keskusvuoriston eteläisenä huippuna Mazamet’n kaupungin lähistöllä. Myös Saint-Férréolon järven vedet käytettiin kanavan hyväksi. Riquet ei epäröinyt rakentaa lukuisia tunneleita ja siltakanavia veden kuljettamiseksi kanavan tarpeisiin.
 
==Tyyppipiirteitä==
Canal du Midi on 241 kilometriä pitkä kanava, joka alkaa [[Marseillan]]in kaupungista, jossa [[Ondlous]]joki laskeen Thaun lampeen. Lähistöllä ovat myös [[SeteSète]]n ja [[Toulouse]]n kaupungit. Aikalaiset pitivät kanavan rakentamista oman aikansa suurimpana hankkeena. Kanava koostuu 328 rakennelmasta, joihin kuuluu 103 sulkua (suurin korkeusero 190 metriä). Sulkujen lisäksi kanavassa on siltoja, patoja ja tunneli.
Kanava koostuu 328 rakennelmasta, joihin kuuluu 103 sulkua (suurin korkeusero 190 metriä). Sulkujen lisäksi kanavassa on siltoja, patoja ja tunneli.
 
[[Béziers]]in kaupungissa kanava ylittää [[Orb]]joen siltakanavan (pont-canal) avulla.
94 654

muokkausta

Navigointivalikko