Ero sivun ”GPRS” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Argus (keskustelu | muokkaukset)
suomalaiset operaattorit tarjoavat pääsääntöisesti kiinteähintaisen datan liittymäsopimuksiin
Dexbot (keskustelu | muokkaukset)
p Removing Link FA template (handled by wikidata)
Rivi 12: Rivi 12:
[[Luokka:Langaton dataliikenne]]
[[Luokka:Langaton dataliikenne]]
{{Tynkä/Tekniikka}}
{{Tynkä/Tekniikka}}

{{Link FA|pl}}


[[ja:GSM#GPRS]]
[[ja:GSM#GPRS]]

Versio 8. syyskuuta 2014 kello 12.53

Wikipedian verkkosivu avattuna matkapuhelimessa.

GPRS (lyhenne sanoista General Packet Radio Service) on GSM-verkossa toimiva pakettikytkentäinen tiedonsiirtopalvelu, jota käytetään pääasiassa langattoman Internet-yhteyden muodostamiseen matkapuhelimen tai GPRS-sovittimen avulla. GPRS:llä voidaan teoriassa saavuttaa 114 kb/s tiedonsiirtonopeus verkosta päätelaitteelle, mutta käytännössä se jää 30–40 kb/s tasolle. Vasteaika muodostuu myös suureksi, jolloin RTT (round-trip time) on tyypillisesti 600–700 ms. GSM-yhteyden tapaan GPRS käyttää radioaaltoja tiedon siirtämiseen. Uusimmatkin puhelinmallit käyttävät edelleen myös GPRS-tiedonsiirtoa tilanteissa, joissa nopeampia 3G- tai 4G-verkkoja ole käytettävissä. Asialla ei ole käyttäjän kannalta muuta merkitystä, kuin se että tiedonsiirtonopeus on huomattavasti alhaisempi GPRS-yhteydellä.

Tietyn kaistan varaavan piirikytkentäisen datayhteyden (CSD) ja pakettimuotoisen datan kuljettavan GPRS-yhteyden ero on siinä, että jälkimmäinen voi olla jatkuvasti päällä sen kuitenkaan kuormittamatta tai varaamatta verkkoa muulloin kuin dataa siirrettäessä. Se käyttää siis pakettimuotoista spasmista tiedonsiirtotapaa GSM-data-yhteyksien kiinteän nopeuden sijaan. Seuraava kehitysvaihe GPRS:n jälkeen oli EDGE eli Enhanced Data rates for Global Evolution.

GPRS-tiedonsiirrosta veloitetaan siirretyn tiedon määrän perusteella. Tyypillinen veloitus Suomessa on useita euroja siirrettyä megatavua kohden. 2010-luvulla suomalaiset operaattorit ovat alkaneet pääsääntöisesti tarjoamaan liittymäsopimuksia, joissa dataa voi oman operaattorin verkossa siirtää rajattomasti kohtuullisella kiinteällä kuukausihinnalla. Oman operaatorin verkon ulkopuolella, eli käytännössä vierailtaessa puhelimella ulkomaisen operaattorin verkossa, on tiedonsiirto edelleen huomattavan kallista. GPRS-tiedonsiirron edeltäjässä, GSM-datapuhelussa, yhteys oli tavallisen äänipuhelun tavoin aikaveloitteinen.

Eräs GPRS-standardin pääarkkitehdeista on suomalainen Hannu Kari. GPRS tuli mukaan GSM-standardiin alun perin saksalaisten vaatimuksesta saada käyttöön datan pakettipohjainen siirtojärjestelmä.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.