Ero sivun ”Muurahaiset” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
p
Käyttäjän 137.163.16.133 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Roymartinlindman tekemään versioon.
p (Käyttäjän 137.163.16.133 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Roymartinlindman tekemään versioon.)
Väliaikaisia loisia ei tule sekoittaa orjiin. Loinen on esimerkiksi Suomessakin tavattava paperimuurahainen (''Lasius fuliginosus''), jonka yhteiskunta perustuu mauriaisiin, jonka pesiin tietyn keltiäislajin kuningatar pesiytyy ja sivuuttaa hiljalleen "alkuperäisväestön". Tämän jälkeen paperimuurahainen tekee saman keltiäisille. Paperimuurahainen tai keltiäinen ei siis pysty itse aloittamaan uutta pesää, vaan tarvitsee aina syrjäytettävän "isäntälajin" allensa.
 
=== SuperorgasmiSuperorganismi ===
[[Superorganismi]] on käsite, jonka mukaan muurahaispesä onkin yhtenäinen eliö; työläiset ovat sen keuhkot, sydän ja kaikki muut tärkeät elimet, kuhnurit ja kuningattaret ovat lisääntymiselimiä, kun taas sotilaat ovat kuin siilin piikit. Muurahaisten keskenään vaihtama ravinto taas vastaa verta ja muita kehon nesteitä. Superorganismin käsite alkoi vakiintua [[myrmekologia|myrmekologien]] keskuudessa [[1900-luku|1900-luvun]] alussa, jolloin monet myrmekologit alkoivat pohtia aihetta ja kirjoittaa siitä tutkielmia. Ehkä maineikkain näistä oli Willian Morton Wheelerin ''The Ant Colony as an Organism'' ([[suomen kieli|suom.]] ''Muurahaisyhteiskunta eliönä''). Teoksessaan Wheeler väitti, että muurahaispesä tosiaan on yksilö eikä vain sen vastine. Sillä on luonteenomaiset kokoon, organisointiin ja käyttäytymiseen liittyvät ominaisuudet, jotka yhteiskunta siirtää sukupolvelta toiselle.
 
65 136

muokkausta

Navigointivalikko