Ero sivun ”Oskar Werner” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
l
JuusoheBot (keskustelu | muokkaukset)
p →‎Aiheesta muualla: renaming class, replaced: Luokka:Golden Globe -palkinnon voittaneet henkilöt → Luokka:Golden Globe -palkinnon saajat using AWB
Rivi 59: Rivi 59:
{{AAKKOSTUS:Werner, Oskar}}
{{AAKKOSTUS:Werner, Oskar}}
[[Luokka:Itävaltalaiset näyttelijät]]
[[Luokka:Itävaltalaiset näyttelijät]]
[[Luokka:Golden Globe -palkinnon voittaneet henkilöt]]
[[Luokka:Golden Globe -palkinnon saajat]]
[[Luokka:Vuonna 1922 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1922 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1984 kuolleet]]
[[Luokka:Vuonna 1984 kuolleet]]

Versio 19. heinäkuuta 2014 kello 19.12

Oskar Werner
Henkilötiedot
Koko nimi Oskar Josef Bschließmayer
Syntynyt13. marraskuuta 1922
Gumpendorf, Itävalta
Kuollut23. lokakuuta 1984 (61 vuotta)
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Oskar Wernerin muistolaatta Wienin Mariahilfissä Marchettigasse 1 A:n seinässä.

Oskar Werner (alk. Oskar Josef Bschließmayer, 13. marraskuuta 1922 Gumpendorf, Itävalta23. lokakuuta 1984) oli itävaltalainen näyttelijä, jonka kansainvälinen maine sai alkunsa Francois Truffaut’n ohjaamasta elokuvasta Jules ja Jim.

Werner pääsi 18-vuotiaana Itävallan kansallisteatteriin Burg-teatteriin ja teki ensiesiintymisensä lokakuussa 1941, mutta joutui jo marraskuussa Wehrmachtiin. Hän oli pasifisti[1] ja teeskenteli loukkaantumista putoamalla hevosen selästä. Hän pääsi perunankuorijaksi ja vessojen siivoojaksi. Vuonna 1944 hän avioitui puoliksi juutalaisen Elisabeth Kallinan kanssa. He saivat tyttären Eleonoran ja pakenivat sodan loppuajaksi Wienerwaldiin.

Oskar Wernerin hauta.

Sodan päätyttyä Werner palasi Burg-teatteriin. 1950 hän esiintyi Englannissa, jossa hän näytteli näytelmän Der Engel mit der Posaune englanninkielisessä versiossa roolin, jota hän oli jo aiemmin esittänyt. Muutaman Saksassa ja Itävallassa tekemänsä elokuvaroolin jälkeen hän siirtyi Hollywoodiin, jossa hän näytteli sotaelokuvassa Vakoilijana omassa maassaan. Kun luvatut lisäroolit jäivät toteutumatta, hän palasi Eurooppaan ja asettui Liechtensteiniin. Ura teatterissa jatkui, ja tauon jälkeen hän näytteli jälleen myös elokuvissa, muun muassa Max Ophülsin ohjaamassa Lola Montèsissa. Francois Truffaut’n ohjaus Jules ja Jim toi hänelle niin kriitikkojen arvostusta kuin kansainvälistä huomiotakin. Sen jälkeen hän teki useita rooleja, muun muassa palkitut Narrilaiva (1965) ja Mies kylmästä (1965), ja vuonna 1966 Truffaut’n ohjauksessa kirjoja polttavan palomiehen roolin elokuvassa Fahrenheit 451. Viimeinen rooli hänellä oli elokuvassa Kirottujen laiva (1972).

Oskar Wernerin entinen asuintalo Liechtensteinissa.

Alkoholismi ja mielenterveysongelmat[1] rapauttivat niin hänen terveytensä kuin uransakin, ja hän kuoli sydänkohtaukseen kaksi päivää Truffaut’n kuoleman jälkeen.

Wernerillä on poika Felix Florian Werner suhteesta Diane Andersonin kanssa.[1]

Filmografia

Lähteet

  1. a b c Der Erbe des Unbestechlichen, Spiegel Online. Viitattu 11.8.2010 (saksaksi)

Aiheesta muualla