Ero sivun ”Maitoallergia” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
31 merkkiä lisätty ,  6 vuotta sitten
verkkoviitteiden herättely
(verkkoviitteiden herättely)
Vältettävä maitoproteiinia sisältäviä ruokia, ruoka-aineita ja maitojalosteita kuten esimerkiksi: maito, jogurtti, juusto, kerma, maitojauhe, kaseiini, hera.
 
Usein maitoallergia ja laktoositon ruokavalio sekoitetaan helposti keskenään. Eron ymmärtäminen on tärkeää, jotta maidottoman ruokavalion toteuttaminen onnistuisi. Laktoositon ei sovi maitoallergiselle. Elintarvikepakkausten pakkausmerkinnöissä tulee ilmoittaa maitoproteiini tai maito <ref>[http://www.evira.fi/attachments/elintarvikkeet/elintarviketietoa/ruoka-aineallergiat/yliherkkyytta_aih._ainesosat_taulukko1_paivitetty_31_12_2009_.doc EVIRA, Yliherkkyyttä aiheuttavien ainesosien luettelo.] DOC. Päivitetty 31.12.2009.</ref>.
Osa laktoosittomaksi ilmoitetuista elintarvikkeista voi olla myös maidottomia, mutta valmistaja ei ole sitä ilmoittanut. Epäselvissä tilanteissa on syytä ottaa yhteys valmistajaan. Allergisen ja allergisille ruokia valmistavan on syytä opetella pakkausmerkintöjen lukeminen huolella. [[Elintarviketurvallisuusvirasto_Evira|EVIRAn]] internetsivulla on opas pakkausmerkintöjen lukemiseen.<ref>[http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoatietoa+elintarvikkeista/ruoka-allergeenit/mita_tietoa_pakkauksista_saa_mita+tietoa+pakkauksista+saa+/ EVIRA, PakkausmerkinnätAllergeenien pakkausmerkinnät]. EVIRA.</ref> Pakkausmerkinnöissä pitää lukea, mistä tuote on tehty. Jos jotain ainesosaa ei ainesosaluettelosta löydy, tuote ei sitä sisällä. Vapaaehtoiset negatiiviset ilmaisut (esim. maidoton, soijaton) ovat yleistyneet pakkausmerkinnöissä. Merkintöjä voi olla sellaisissa tuotteissa, joiden valmistuksessa on erityisin toimenpitein varmistettu, että kontaminaatiota ei tapahdu. Tuotteen tulee myös poiketa muista vastaavista tuotteista. Esimerkiksi omenamehutölkissä ei saa lukea maidoton, koska omenamehuissa ei muutenkaan ole maitoa tai maitoperäisiä ainesosia.<ref>[http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoatietoa+elintarvikkeista/ruoka-allergeenit/mita_tietoa_pakkauksista_saa_mita+tietoa+pakkauksista+saa+/vapaaehtoiset_merkinnat__saattaa_sisaltaavapaaehtoiset+merkinnat++saattaa+sisaltaa...__maidoton_/++maidoton+ EVIRA, Pakkausten vapaaehtoiset merkinnät.]</ref>
 
== Lähteet ==
35 315

muokkausta

Navigointivalikko