Ero sivun ”Ríon–Antírrion silta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
+ lähde; kuvajärjestely
→‎Aiheesta muualla: + structurae
Rivi 46: Rivi 46:
== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
{{Commonscat-rivi|Rio-Antirio bridge}}
{{Commonscat-rivi|Rio-Antirio bridge}}
* [http://structurae.net/structures/data/index.cfm?ID=s0001110 Silta Structuraessa]

[[Luokka:Kreikan sillat]]
[[Luokka:Kreikan sillat]]
[[Luokka:Vinoköysisillat]]
[[Luokka:Vinoköysisillat]]

Versio 8. heinäkuuta 2014 kello 18.07

Rion-Antirion silta
Silta kuvattuna Antiriosta juuri ennen valmistumista kesäkuussa 2004
Silta kuvattuna Antiriosta juuri ennen valmistumista kesäkuussa 2004
Ylittää Korintinlahti
Siltatyyppi vinoköysisilta
Pisin jänneväli 560 m
Pituus 2880 m
Leveys 27,2 m
Korkeus 164 m
Alituskorkeus 57 m
Avattu liikenteelle 7. elokuuta 2004
Koordinaatit 38°19′17″N, 21°46′22″E
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Rion–Antirion silta (kreik. Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου) on silta Kreikassa, joka ylittää Korintinlahden sen etelärannalla sijaitsevan Rion ja pohjoisrannalla sijaitsevan Antirion välillä.

Sijainti.
Pyloni rakenteilla

Vuoteen 2004 asti ainoa maata pitkin kulkeva liikenneyhteys Peloponnesoksesta Kreikan mantereelle kulki Korintin kannasta pitkin, kunnes Korintinlahden salmen ylittävä Rion-Antirion silta valmistui. Sillan kannen osan pituus on 2 252 metriä ja sillan kokonaispituus 2 882 metriä;[1] se on maailman pisin vinoköysisilta. Silta on viisiaukkoinen ja siinä on neljä pylonia.[2] Sillalla on kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin, lisäkaistat hätätilanteita varten sekä jalkakäytävät molemmin puolin. Ensimmäisenä sillan virallisen avaamisen jälkeen sen ylittivät Ateenan olympialaisten soihdunkantajat.

Rakennuspaikka vaati useita erikoisratkaisuja. Salmen syvyys, seisminen aktiivisuus, maanjäristysten mahdollisuus (myös tsunamien) ja salmen vähittäinen laajeneminen tektonisten voimien johdosta vaativat huomattavia muutoksia tämänkaltaisten siltojen perusrakenteisiin.

Sillan rakensi ranskalais–kreikkalainen yhtymä ranskalaisen insinööritoimisto Vincin johtamana. Ruoppaus ja alueen valmistelu alkoi vuonna 1998, pylonien rakentaminen 2000. Silta on vinoköysisilta, jonka vapaasti vinoköysien varassa riippuvan kannen pituus on yli 2 200 metriä. Silta on maailman suurin ja pisin ja se on vastustuskykyinen maanjäristyksille rakenteensa ansiosta. Teräsvinoköydet, joita on yli 180, on ripustettu 168 metriä merenpinnan yläpuolelle ulottuvien neljän pyramidi-mallisen teräsbetonipylonin varaan.

Pylonin pyöreä perustuskiekko painaa 68 000 tonnia ja se kuljetettiin rannalla olleelta kuivatelakalta uittamalla sen rakenteeseen tehtyjen ilmataskujen avulla. Tämän jälkeen perustuskiekko painui kohti teräspaalutettua merenpohjaa sitä mukaa kuin sitä rakennettiin mereen ankkuroidun lautan avulla. Ontot pylonit täytettiin tilapäisesti rakennusvaiheessa merivedellä jälkipainuman estämiseksi ja ne lepäävät 63 metriä merenpinnan alapuolella 3 metriä paksun murskekerroksen päällä. Sillan rakentaminen kesti alle viisi vuotta ja se valmistui neljä kuukautta etuajassa.

Silta on maantieteellisesti merkittävä koko Euroopassa.

Lähteet

  1. Pararas-Carayannis, Carolyn: The Rion-Antirion Bridge Dr. Carolyn Pararas-Carayannis. Viitattu 8.7.2014. (englanniksi)
  2. Rion-Antirion Cable-Stayed Bridge, Greece Roadtraffic-technology.com. Kable Intelligence Limited. Viitattu 8.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla