Ero sivun ”Richard Faltin nuorempi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henkilötietoja
(Tarkennettu kuvausta Faltinin ammatillisesta urasta.)
(Henkilötietoja)
{{Tämä artikkeli|käsittelee suomalaisen kirurgian uranuurtajaa. Hänen isästään, säveltäjä Richard Faltinista kertoo artikkeli [[Richard Faltin vanhempi]].}}
[[File:RichardFaltinJr.jpg|thumb|right|Richard Faltin asepuvussa vuonna 1916.]]
'''Richard Wilhelm Gottlieb Faltin''' ([[28. lokakuuta]] [[1867]] [[Viipuri]] – [[23. elokuuta]] [[1952]] [[Helsinki]]) oli [[suomalainen]] kirurgi ja eräs keskeisimpiä suomalaisen kirurgian kehittäjiä. Hän teki elämäntyönsä [[Kirurginen sairaala (Helsinki)|Kirurgisessa sairaalassa]] ja [[Suomen Punainen Risti|Suomen Punaisen Ristin]] johtotehtävissä. HänFaltin toimi kirurgian dosenttina 1902-1917 ja henkilökohtaisena ylimääräisenä professorina Helsingissä vuosina [[1917]]−[[1935]] johtaen ns. propedeuttisen kirurgian osastoa. Kirurgina Faltin oli hyvin laaja-alainen, mutta harrasti erityisesti plastiikkakirurgiaa, traumatologiaa ja leukakirurgiaa. Hän oli Suomen Kirurgiyhdistyksen perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja vuosina [[1926]]−[[1930]]. Faltinille tarjottiin 30-luvun alussa ylilääkärin virkaa uudessa Suomen Punaisen Ristin sairaalassa, jota hän oli ollut suunnittelemassa, mutta hän kieltäytyi tarjouksesta mm. ikäänsä ja terveydentilaansa vedoten. Tätä päätöstä hän kuvailee myöhemmin katuneensa.
 
Faltin työskenteli Suomen Punaisen Ristin sotakirurgina [[Venäjän-Japanin sota|Venäjän−Japanin sodan]] aikana [[Mantšuria]]ssa, [[ensimmäinen maailmansota|ensimmäisen maailmansodan]] aikana [[Venäjä]]llä sekä [[Etiopia]]ssa vuosina 1935−[[1936]]. Näillä sotakomennuksillaan hän keskittyi erityisesti vaikeiden raajavammojen ja leuka- ja kasvovammojen kirurgiaan. Vielä talvi- ja jatkosodankin aikana Faltin toimi sotasairaalan leukakirurgisen osaston esimiehenä, alkuun Vaasassa ja sittemmin Helsingissä, Punaisen Ristin Sotasairaalassa. Faltin toimi niinikään armeijan neuvoa-antavana kirurgina, suorittaen useita tarkastusmatkoja kenttä- ja sotasairaaloihin ja kirjoittaen käytännöllisiä sotakirurgian oppaita ja artikkeleita. Hän oli marsalkka [[Mannerheim]]in ikätoveriikä- ja koulutoveri ja kuului tämän lähimpiin ystäviin. Sotilasarvoltaan Faltin oli lääkintäeversti (1941) ja hänen sanottiin olevan Suomen armeijan vanhin sotilas.
 
==Julkaisuja==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko