Ero sivun ”Tioridatsiini” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  7 vuotta sitten
p
Fix. 2nd ref.:iin lis. hakasulku.
(→‎Historia: -Ref. lis. Kirjaviite, joka antaa vahventavaa, joskin viitteellistä tietoa lääkkeen käytön yleisyydestä omana aikakautenaan. Valmisteiden runsaus, se on jo sinällään vahventava tekijä.)
p (Fix. 2nd ref.:iin lis. hakasulku.)
'''Tioridatsiini''' on ns. ensimmäisen polven neuroleptilääke eli [[Antipsykoottinen lääke|antipsykootti]]. Se kuuluu fentiatsiini-lääkeryhmän alalajiin [[piperidiini]]t. Sillä on [[sedatiivi]]sia eli väsyttäviä vaikutuksia. Tioridatsiinia on käyttetty vakavampien psykoosityyppisten häiriöiden hoidon ohella myös nk. pienessä psykiatriassa eli aikaisemmalta nimitykseltään neuroosien hoidossa. Lääkettä on usein käytetty terapian tukena ja univaikeuksien hoitoon. Psykoosien hoidossa tioridatsiinin käyttö voi tulla kyseeseen, kun muut "lievemmät" neuroleptit eivät tehoa. Vastaavasti [[Klotsapiini]]a (Leponex) voi pitää vielä tioridatsiiniakin tehokkaampana, mutta myös huomattavia haittavaikutuksia omaavana, lääkkeenä.<ref> Alfering-Olli-Tuomi: Lääkkeet ja niiden käyttö, SHKS 1977</ref>.
 
Tioridatsiini saattaa sille alttiilla henkilöillä pidentää sydämen QT-aikaa mikä voi johtaa pahoihin rytmihäiriöihin (ns. kääntyvien kärkien takykardia, "Torsades de Pointes"). Lääke onkin tämän vuoksi vedetty Suomessa markkinoilta, mutta monet henkilöt, joilla vaihtoehtoiset lääkkeet eivät ole olleet tarpeeksi tehokkaita, käyttävät sitä yhä erityisluvalla.<ref>[http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00033 Matti O. Huttunen: Antipsykoottien haittavaikutukset.]</ref>
 
==Haittavaikutukset==
16 690

muokkausta

Navigointivalikko