Ero sivun ”Riemukaari (Pariisi)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p (Script) File renamed: File:Diadalív 2.jpgFile:Paris Arc de Triomphe inscriptions 2.jpg File renaming criterion #2: Change from completely meaningless names into suitable names, according to w...
p (Script) File renamed: File:Diadalív 3.jpgFile:Paris Arc de Triomphe inscriptions 3.jpg File renaming criterion #2: Change from completely meaningless names into suitable names, according to w...
Rivi 86: Rivi 86:
Kuva:Paris Arc de Triomphe inscriptions 2.jpg|''Pohjoispilari''
Kuva:Paris Arc de Triomphe inscriptions 2.jpg|''Pohjoispilari''
Kuva:Diadalív 7.jpg|''Eteläpilari''
Kuva:Diadalív 7.jpg|''Eteläpilari''
Kuva:Diadalív 3.jpg|''Itäpilari''
Kuva:Paris Arc de Triomphe inscriptions 3.jpg|''Itäpilari''
Kuva:Diadalív 6.jpg|''Länsipilari''
Kuva:Diadalív 6.jpg|''Länsipilari''
</gallery>
</gallery>

Versio 1. heinäkuuta 2014 kello 15.44

Arc de triomphe de l'Étoile

Riemukaari (ransk. Arc de Triomphe) on yksi Pariisin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Napoléon Bonaparte aloitti sen rakentamisen vuonna 1806. Napoléon syöstiin kuitenkin vallasta ja rakennelma valmistui vasta 1836. Sen suunnitteli arkkitehti Jean Chalgrin, joka kaiverrutti siihen Napoléonin sodissa taistelleiden kenraalien nimet. Ulkopuolella sitä koristavat monet kohokuvat kuvastamassa aikaisempia taisteluita, joissa Napóleon oli mukana. Myöhemmin Riemukaaren alle on sijoitettu ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta.

Riemukaari sijaitsee Pariisin länsiosassa Place Charles de Gaulle -nimisellä aukiolla (ent. Place de l’Étoile, Tähtiaukio). Aukio on samalla liikenneympyrä, josta lähtee 12 leveää puistokatua säteittäisesti eri suuntiin. Kuuluisin niistä on itäkaakosta, Place de la Concordelta Riemukaarelle johtava Avenue des Champs-Élysées, johon nähden riemukaari on kohtisuorassa. Sen suorana jatkeena Riemukaaren toisella puolella on Avenue de la Grande Armée, joka johtaa (nimeään välillä vaihtaen) La Défenselle. Aukion alla sijaitsee Pariisin metron risteysasema Charles de Gaulle-Étoile.

Alkujaan Riemukaari sijaitsi Pariisin rajalla ja oli porttina aiemmin 1780-luvulla rakennetulla kaupunginmuurilla, jonka kohdalla nykyisin on Pariisin keskimmäinen bulevardien kehä. Nykyisen kaltaiseksi Riemukaaren ympäristö rakennettiin Napoleon III:n aikana, jolloin rakennettiin myös useimmat aukioilta alkavat puistokadut.

Riemukaari on keskimmäinen Pariisin kolmesta riemukaaresta, jotka sijaitsevat kaikki samalla kaupunkiakselilla. Keskustan puoleisessa päässä on 1808 valmistunut Arc de Triomphe du Carrousel ja La Défensessä 1989 rakennettu moderni Grande Arche.

Veistosten yksityiskohtia

Neljä tärkeintä veistosryhmää ovat:

Kuusi matalaa pintareliefiä on veistetty kaaren neljälle sivulle ja ne esittävät kohtauksia Ranskan vallankumouksesta ja Napoleonin imperiumista. Niistä neljä sijaitsee kaaren etuosissa veistosryhmien yllä ja kaksi kaaren sivuilla:

Attika on koristeltu 30 kilvellä ja gladiuksella. Kilpiin on kaiverrettu vallankumouksen ja imperiumin suuret taistelut: Valmy, Jemappes, Fleurus, Montenotte, Lodi, Castiglione, Rivoli, Arcole, Pyramides, Aboukir, Alkmaer, Zurich, Heliopolis, Marengo, Hohenlinden, Ulm, Austerlitz, Iena, Friedland, Somosierra, Essling, Wagram, Moskowa, Lützen, Bautzen, Dresde, Hanau, Montmirail, Montereau ja Ligny.


Attikan kilpiin kaiverretut taistelut (huomaa kalligrafia)

Friisin matalat reliefit kiertävät suuren palkiston jokaiselle neljälle sivulle. Ne kuvaavat:

Suuriin arkadeihin on lisätty allegorisia figuureja, jotka edustavat roomalaisen mytologian hahmoja (tekijä James Pradier).

Suurten arkadien pilarien sisäsivulle on kaiverrettu vallankumouksen ja imperiumin suurten taistelujen nimet.


Suuriin arkadeihin kaiverretut taistelut (huomaa erottajat)

Pieniin arkadeihin on lisätty allegoriset figuurit, jotka esittävät jalkaväkeä (tekijä Théophile Bra), ratsuväkeä (tekijä Achille-Joseph-Étienne Valois), tykistöä (tekijä Jean-Baptiste Joseph Debay) ja merivoimia (tekijä Émile Seurre).

Pienten arkadien sisäsivulle on kaiverrettu vallankumouksen ja imperiumin merkkihenkilöitä. Taisteluissa kuolleiden nimet ovat alleviivattu.

Vallankumouksen ja imperiumin merkkihenkilöiden nimien ylle on sijoitettu neljä matalaa reliefiä. Ne esittävät vallankumouksen ja imperiumin tunnettuja taisteluja:

  • Attribuutti voitoille pohjoisessa, tekijä François Joseph Bosio. Kohtaus kuvaa Austerlitzin, Ienan, Friedlandin, Ulmin, Wagramin ja Eylaun taisteluja.
  • Attribuutti voitoille etelässä, tekijä Gérard. Kohtaus kuvaa Marengon, Rivolin, Arcolen ja Lodin taisteluja.
  • Attribuutti voitoille idässä, tekijä Valcher. Kohtaus kuvaa Alexandrian, Pyramidien, Aboukirin ja Heliopolin taisteluja.
  • Attribuutti voitoille lännessä, tekijä Jean-Joseph Espercieux. Kohtaus kuvaa Jemmapesin ja Fleuris’n taisteluja.

Arkin alla sijaitsee tuntemattoman sotilaan hauta. Siitä voidaan lukea: Ici repose un soldat français mort pour la patrie 1914–1918 (”Tässä lepää tuntematon ranskalainen sotilas kuollut isänmaan puolesta 1914–1918”).

Tuntemattoman sotilaan hauta


Hauta yöllä


Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Riemukaari.