Ero sivun ”Gavrilo Princip” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p ei tuommoisia linkkejä
muotoillaan alkua paremmaksi
Rivi 1: Rivi 1:
[[File:Gavrilloprincip2.jpg|175px|thumb|Pidätetty Gavrilo Princip]]
[[File:Gavrilloprincip2.jpg|175px|thumb|Pidätetty Gavrilo Princip]]


'''Gavrilo Princip''' [ɡǎʋrilɔ prǐntsip] ([[25. heinäkuuta]] [[1894]] [[Obljaj]], [[Bosnia ja Hertsegovina]] – [[28. huhtikuuta]] [[1918]] [[Terezín]], [[Böömi]], nyk. [[Tšekki|Tšekissä]]) oli [[Itävalta-Unkari|itävaltaunkari]]lainen, bosniahertsegovinalainen [[serbit|serbi]]opiskelija, joka murhasi Itävalta-Unkarin [[kruununperillinen|kruununperillisen]], [[arkkiherttua]] [[Franz Ferdinand]]in ja tämän vaimon [[kreivi]]tär Sophien [[Sarajevo]]ssa [[28. kesäkuuta]] 1914. Murha eli [[Sarajevon laukaukset]], johti Itävalta-Unkarin sotatoimiin [[Serbia]]a vastaan, joka monimutkaisten liittosopimusten takia toimi laukaisevana tekijänä [[ensimmäinen maailmansota|ensimmäiselle maailmansodalle]].
'''Gavrilo Princip''' [ɡǎʋrilɔ prǐntsip] ([[25. heinäkuuta]] [[1894]] [[Obljaj]], [[Bosnia ja Hertsegovina]] – [[28. huhtikuuta]] [[1918]] [[Terezín]], [[Böömi]], nyk. [[Tšekki|Tšekissä]]) oli bosniahertsegovinalainen [[serbit|serbi]]opiskelija, joka murhasi ampumalla [[Itävalta-Unkari]]n [[kruununperillinen|kruununperillisen]], [[arkkiherttua]] [[Frans Ferdinand]]in ja tämän vaimon kreivitär Sophien [[Sarajevo]]ssa [[28. kesäkuuta]] [[1914]]. Tämä [[Sarajevon laukaukset|Sarajevon laukauksina]] tunnettu murha johti Itävalta-Unkarin sotatoimiin [[Serbia]]a vastaan, mikä monimutkaisten liittosopimusten takia toimi laukaisevana tekijänä [[ensimmäinen maailmansota|ensimmäisen maailmansodan]] syttymiselle.


Gavrilo Principin isä oli [[postinkantaja]]. Perheen yhdeksästä lapsesta kuusi kuoli jo vauvana ja Gavrilonkin terveys oli jo nuoruudesta asti pahasti heikentynyt. Kouluvuosina Sarajevossa hän radikalisoitui ja liittyi [[Nuori Bosnia]] -serbiryhmään, joka ajoi Bosnian ja Hertsegovinan liittämistä Serbiaan. Myöhemmin hän liittyi salaiseen terroriryhmään [[Musta käsi]], jolla oli läheiset yhteydet Serbian armeijan tiedustelupalveluun.
Gavrilo Principin isä oli [[postinkantaja]]. Perheen yhdeksästä lapsesta kuusi kuoli jo vauvana ja Gavrilonkin terveys oli jo nuoruudesta asti pahasti heikentynyt. Kouluvuosina Sarajevossa hän radikalisoitui ja liittyi [[Nuori Bosnia]] -serbiryhmään, joka ajoi Bosnian ja Hertsegovinan liittämistä Serbiaan. Myöhemmin hän liittyi salaiseen terroriryhmään [[Musta käsi]], jolla oli läheiset yhteydet Serbian armeijan tiedustelupalveluun.

Versio 28. kesäkuuta 2014 kello 16.09

Pidätetty Gavrilo Princip

Gavrilo Princip [ɡǎʋrilɔ prǐntsip] (25. heinäkuuta 1894 Obljaj, Bosnia ja Hertsegovina28. huhtikuuta 1918 Terezín, Böömi, nyk. Tšekissä) oli bosniahertsegovinalainen serbiopiskelija, joka murhasi ampumalla Itävalta-Unkarin kruununperillisen, arkkiherttua Frans Ferdinandin ja tämän vaimon kreivitär Sophien Sarajevossa 28. kesäkuuta 1914. Tämä Sarajevon laukauksina tunnettu murha johti Itävalta-Unkarin sotatoimiin Serbiaa vastaan, mikä monimutkaisten liittosopimusten takia toimi laukaisevana tekijänä ensimmäisen maailmansodan syttymiselle.

Gavrilo Principin isä oli postinkantaja. Perheen yhdeksästä lapsesta kuusi kuoli jo vauvana ja Gavrilonkin terveys oli jo nuoruudesta asti pahasti heikentynyt. Kouluvuosina Sarajevossa hän radikalisoitui ja liittyi Nuori Bosnia -serbiryhmään, joka ajoi Bosnian ja Hertsegovinan liittämistä Serbiaan. Myöhemmin hän liittyi salaiseen terroriryhmään Musta käsi, jolla oli läheiset yhteydet Serbian armeijan tiedustelupalveluun.

Kesäkuun lopulla 1914 Princip osallistui arkkiherttuan murhaan Sarajevossa. Kun Nedeljko Čabrinovićin pommi oli lentänyt ohi arkkiherttuan autosta – ajajan väistettyä kranaatin taitavasti – ja kun viisi muutakaan salaliittolaista ei kyennyt hyökkäämään, murhasuunnitelma näytti olevan jo epäonnistumassa. Franz Ferdinand kuitenkin päätti vierailla aikaisemman pommihyökkäyksen uhrien luona sairaalassa ja kuin sattuman kaupalla Princip oli juuri läheisessä kahvilassa ostamassa voileipää, ilmeisesti jo toivostaan luopuneena, kun hän huomasi arkkiherttuan auton ajavan ohi, sen käännyttyä risteyksestä väärään suuntaan. Princip syöksähti auton luo ja ampui FN Browning M1910 -pistoolillaan kreivitärtä vatsaan. Principin toinen laukaus osui Ferdinandia kaulaan. Sekä arkkiherttua että kreivitär vietiin kuvernöörin asunnolle, jossa he kuolivat haavoihinsa.

Princip yritti tappaa itsensä ensin ottamalla syanidia, mutta hän oksensi myrkyn ulos (Cabrinovićille oli käynyt aikaisemmin samalla tavalla, ilmeisesti salaliittolaisia oli petetty ja heille oli myyty tehottomampaa myrkkyä). Sen jälkeen hän yritti ampua itsensä, mutta häntä estettiin toteuttamasta aiettaan. Princip oli liian nuori saamaan rangaistukseksi kuolemaa, joten hänet tuomittiin pisimpään mahdolliseen vankeusrangaistukseen, 20 vuotta.[1] Princip lähetetiin Böömin pohjoisosan Terezíniin, jossa häntä pidettiin huonoissa oloissa ja jotka entisestään pahenivat maailmansodan takia. Hän kuoli tuberkuloosiin.

Gavrilo Princip on yhä kiistelty henkilö Serbiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Kristityt serbiortodoksit pitävät häntä sankarina ja hänen tekojaan kuvaillaan serbialaisissa historian oppikirjoissa "suurina vapauden tekoina", kun taas bosnialaisten muslimien ja kroaattikatolisten mielestä Princip oli terroristi. Principin unelma yhtenäisestä serbien johtamasta valtiosta inspiroi serbejä vastustamaan bosnialaisten muslimien ja kroaattikatolisten päätöstä julistaa entinen Bosnian tasavalta itsenäiseksi serbivoittoisen Jugoslavian hajotessa vuonna 1992.[2]

Viitteet

  1. The man who started the First World War Daily Telegraph. Viitattu 28.6.2014.
  2. Laura Myllymäki: Kuka olet, Gavrilo Princip? Aamulehti 28. kesäkuuta 2014, s. A26–27.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gavrilo Princip.