Ero sivun ”Kaukokirjoitin” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
310 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
lähde + tarkennuksia
[arvioimaton versio][katsottu versio]
(-Katso myös (vain duplikaattilinkki), +Lähteet)
(lähde + tarkennuksia)
{{tämä artikkeli|käsittelee sähkömekaanista laitetta (telex). [[Teleks (yhtye)|Teleks]] on suomalainen popyhtye, [[Telex (yhtye)|Telex]] taas on belgialainen syntetisaattoripopyhtye.}}
[[kuvaTiedosto:Bundesarchiv Bild 183-2008-0516-500, Fernschreibmaschine mit Telefonanschluss.jpg|thumb|Saksalainen kaukokirjoitin 1930]]
[[KuvaTiedosto:WACsOperateTeletype.jpg|thumb|Toisen maailmansodan aikaisia kaukokirjoitinlaitteita]]
'''Kaukokirjoitin''' eli '''telex''' on sähkömekaaninen laite, jota käytetään merkkimuotoisten viestien lähettämiseen paikasta toiseen yksinkertaista sähköistä viestikanavaa kuten [[lennätin]]linjaa pitkin. Tyypillinen kaukokirjoitin on paperille tulostava kirjoituskonetta muistuttava laite. Useimmissa kaukokirjoittimissa on myös ollut mahdollisuus tallentaa vastaanotetut viestit [[reikänauha]]lle ja lähettää nauhalle tallennettuja viestejä automaattisesti eteenpäin.
 
Kaukokirjoittimia alkoi ilmestyä lennätinlaitoksiin [[1800-luku|1800-luvun]] loppupuolella, mutta nykyisin ne ovat suurelta osin poistuneet käytöstä kehittyneempien viestintämenetelmien tieltä. Esimerkiksi [[Sonera]] lopetti Telex-palvelunsa vuoden 2005 lopussa<ref name=it>[http://www.itviikko.fi/muu/2004/11/16/sonera-sulkee-60-vuotiaan-telex-palvelun-vuoden-paasta/20045557/7 Sonera sulkee 60-vuotiaan Telex-palvelun vuoden päästä, IT-viikko 16.11.2004]</ref>.
 
Kaukokirjoittimien varhaiseen kehitykseen vaikuttaneita keksijöitä olivat Royal E. House, David E. Hughes, Charles Krum ja [[Émile Baudot]]. Émile Baudotilta ovat saaneet nimensä [[Baudot-koodi]] sekä signaalinmuutosnopeuden mittayksikkö [[baudi]].
 
telex-merkki on digitaalinen, viisibittinen merkki. reikänauhalle muodostuu viisi reikäsaraketta. Kirjaimet ja numerot ovat eri merkistöinä, joiden kesken merkistö vaihdetaan tietyllä merkillä.<ref name=oe>Otavan suuri ensyklopedia, Osa 9 (sukunimi–turbiini), s. 7080, hakusana ''telex''. ISBN 951-1-06892-X</ref>
[[Yhdysvallat|Amerikkalainen]] vuonna [[1906]] perustettu Teletype Corporation oli yksi tunnetuimmista kaukokirjoitinvalmistajista. Teletypen kaukokirjoittimia käytettiin paljon tietotekniikassa [[pääte|päätteinä]], mistä on periytynyt esimerkiksi [[Unix]]-maailmassa yleinen tapa kutsua mitä tahansa päätettä TTY:ksi (lyhenne Teletypestä).
 
[[Yhdysvallat|Amerikkalainen]] vuonna [[1906]] perustettu Teletype Corporation oli yksi tunnetuimmista kaukokirjoitinvalmistajista. Teletypen kaukokirjoittimia käytettiin paljon tietotekniikassa [[pääte|päätteinä]], mistä on periytynyt esimerkiksi [[Unix]]-maailmassa yleinen tapa kutsua mitä tahansa päätettä TTY:ksi (lyhenne Teletypestä).
'''Telex'''-verkko on kaukokirjoitinverkko, jossa laitteet ovat yhteydessä toisiinsa puhelinverkon kaltaisella reititysjärjestelmällä. Ensimmäinen telex-verkko otettiin käyttöön [[Saksa]]ssa [[1930-luku|1930-luvulla]], ja maailmassa on vielä tänäkin päivänä{{Koska}} käytössä yli 3 miljoonaa telex-linjaa.
 
'''Telex'''-verkko on kaukokirjoitinverkko, jossa laitteet ovat yhteydessä toisiinsa puhelinverkon kaltaisella reititysjärjestelmällä. Ensimmäinen telex-verkko otettiin käyttöön [[Saksa]]ssaSaksassa [[1930-luku|1930-luvulla]],. jaSuomessa maailmassapalvelun onhuippuvuosi vieläoli tänäkinvuonna päivänä{{Koska}}1985, käytössäjolloin ylitelex-liittymiä 3oli miljoonaanoin telex-linjaa8500.<ref name=it />
 
== Lähteet ==
42 505

muokkausta

Navigointivalikko