Ero sivun ”Kuollut kieli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
81 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][katsottu versio]
(fix)
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Kuollut kieli''' on [[kieli]], jota yksikään ihminen ei enää puhu [[äidinkieli|äidinkielenään]]. Tällaisia ovat esimerkiksi [[gootin kieli|gootti]] ja [[keminsaame]]. Kuollutta kieltä kutsutaan yleisesti myös sammuneeksi kieleksi.
 
On arvioitu, että noin kahden viikon välein [[Luettelo kuolleista kielistä|kuolee yksi kieli]], ja näin ollen maailman arviolta 6&nbsp;000 tunnetusta kielestä jopa 90 prosenttia kuolee kuluvan vuosisadan aikana.<ref>[http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kun_kieli_katoaa Kun kieli katoaa]</ref> <ref>[http://www.maailmankuvalehti.fi/node/1989 Kielten kohtalo]</ref> Yksi merkittävimmistä syistä kielten kuolemiselle on maahan- ja maastamuutto. Monet tutkimusalat pitävät kielen kuolemaa suurena menetyksenä maailman kulttuuriperinnölle, koska jokainen kieli heijastaa ainutlaatuisella tavallaan puhujiensa ajattelumaailmaa. Kielten sammuessa ihmiskielen ja -ajattelun tutkimusmateriaali vähenee ja yksipuolistuu.
 
Kielten kuolemat vaikeuttavat huomattavasti kantakieli- ja muinaiskulttuuritutkimusta. Esimerkiksi perinteinen tieto lääkekasveista ja luonnon käyttäytymisestä uhkaa hävitä uhanalaisen kielen häviämisen myötä. Monet kielet kuolevat, ennen kuin niitä on edes perustasolla dokumentoitu, kuten esimerkiksi määritelty, mihin [[kielikunta]]an ne kuuluvat. Varsinkin [[Amazon]]in ja [[Papua-Uusi-Guinea|Papua-Uuden-Guinean]] alueella on yhä lukuisia lähes tuntemattomia kieliä.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko