Ero sivun ”Metalli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MSBOT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: cy muokkasi: eo; cosmetic changes
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 7: Rivi 7:
* luovuttavat helposti [[elektroni|elektroneja]] muodostaen positiivisia [[ioni|ioneja]].
* luovuttavat helposti [[elektroni|elektroneja]] muodostaen positiivisia [[ioni|ioneja]].
* metallikiilto
* metallikiilto
* hyvä [[Konduktanssi|sähkönjohtokyky]]
* hyvä [[Konduktanssi|sähkön-]] ja [[Lämmönjohtavuus|lämmönjohtokyky]] (vapaita elektroneja)
* hyvä [[Lämmönjohtavuus|lämmönjohtokyky]]
* yleensä hyvä muokattavuus ja sitkeys (suuri murtovenymä ja iskusitkeys)
* yleensä hyvä muokattavuus ja sitkeys (suuri murtovenymä ja iskusitkeys)
* useilla metalleilla korkea [[sulamispiste]] (liki kaikki kiinteitä huoneenlämpötilassa)
* useilla metalleilla korkea [[sulamispiste]] (liki kaikki kiinteitä huoneenlämpötilassa)

Versio 24. heinäkuuta 2006 kello 18.37

Tämä artikkeli käsittelee metallia materiaalina. Sanan muista merkityksistä, katso Metalli (täsmennyssivu).
Kultaharkkoja, Sveriges Riksbank

Metallit ovat alkuaineita tai seoksia, joilla on useita seuraavista epämetalleista poikkeavista ominaisuuksista:

Fysikaaliset ominaisuudet

Metallien yleensä hyvät sähkön- ja lämmönjohto-ominaisuudet perustuvat ns. vapaiden elektronien liikkeeseen. Myös metallinen kiilto on seurausta vapaista elektroneista, jotka estävät fotonien kulun metallihilan läpi. Kulta omaa parhaan sähkönjohtokyvyn.

Metallit ja metalliseokset ovat yleensä kiteisiä mikrorakenteeltaan kiinteässä olomuodossa toisin kuin esimerkiksi amorfinen lasi.

Kemialliset ominaisuudet

Metalliatomeilla on seuraavia ominaisuuksia

Metallit ovat yhdisteissään kationeja eli luovuttavat valenssielektronejaan epämetalleille.

Metallit voidaan järjestää sähkökemialliseksi sarjaksi niitten jalouden mukaan. Jaloilla metalleilla on heikoin taipumus muodostaa yhdisteitä. Luonnossa kulta ei muodosta yhdisteitä, siksi se esiintyy puhtaana metallina. Myöskään palladium ja platina eivät reagoi ilman hapen kanssa. Muut metallit muodostavat enemmän tai vähemmän pysyviä yhdisteitä kuten oksideja, sulfideja (hapetusasteesta riippuen myös sulfiitteja ja sulfaatteja) sekä eri happojen suoloja (esim. klorideja, sulfaatteja ja nitraatteja). Metallien oksidit ovat emäksisiä toisin kuin epämetallien oksidit, jotka muodostavat puolestaan happoja. Voimakkaimmin hapen kanssa reagoivat alkalimetallit, sen jälkeen voimakkaimmin maa-alkalimetallit. Jotkin metallit (alumiini ja titaani) muodostavat pinnalleen suojaavan oksidikerroksen, mikä estää hapettumisen. Oksidikerros ei kuitenkaan suojaa metallia korkeissa lämpötiloissa.

Sähköä johtavissa vesiliuoksissa eri metallit muodostavat keskenään sähkökemiallisia pareja. Sinkki epäjalompana suojaa rautaa muodostamalla sen pinnalle uhrautuvan anodin. Tähän perustuu galvaaninen korroosionesto.

Metallisten materiaalien lujittumismekanismit

Metallisten materiaalien lujittumismekanismit voidaan jakaa viiteen eri osaprosessiin, jotka ovat:

  • Liuoslujittuminen, eli seosainelujitus
Liuoslujittumisella tarkoitetaan matriisimetallin hilaan liuenneiden seosaineatomien aiheuttamaa lujittumista. Seosaineatomit, jotka ovat sijoittuneet atomihilaan korvausatomeiksi lujittavat metallia, koska kokoero seosaine- ja matriisiatomien välillä aiheuttaa jännityskentän hilaan. Mikäli seosaineatomi on sijoittunut välitilaan on sen aiheuttama lujitus 10–100-kertainen verrattuna korvausatomien aiheuttamaan lujittamiseen. Välisija-atomien aiheuttama lujittaminen perustuu niin ikään niiden aiheuttamaan jännityskentään metallihilassa. Lisäksi välisija-atomeilla on taipumus suotatua dislokaatioihin, jolloin ne lukittuvat.
  • Dislokaatiolujittuminen, eli muokkauslujittuminen
Metallia kylmämuokatessa tapahtuu lujittumista ja muodonmuutoskyvyn heikkenemistä. Monirakeisessa kappalessa on aktiivisena useita liukutasoja. Liukuminen toisiaan leikkaavilla liukutasoilla synnyttää kiteeseen esteitä, jotka vaikeuttavat dislokaatioiden liikkumista. Näitä kutsutaan dislokaatiometsiksi. Kun dislokaatiometsän aiheuttama paine kasvaa suuremaksi kuin Frank-Reedin generaattorin käytiinpanovastus, pysähtyy generaattorin toiminta.
  • Raerajalujittuminen, eli pienemmän raekoon aiheuttama lujitus
Raerajat vastustavat dislokaatioiden liikettä. Rakenne, jonka tilavuudesta on mahdollisimman paljon raerajaa, on luja. Useimmissa tapauksissa pyritään metalleissa rakenteeseen, missä raerajan suhteellinen määrä on mahdollisimman suuri - eli raekoko on pieni.
  • Erkautuslujittuminen, eli rakenteessa olevien partikkelien aiheuttama lujittuminen
Erkautuslujitetun metalliseoksen lujuus perustuu erkautuneen faasin kykyyn hidastaa tai jopa kokonaan estää dislokaatioiden liike. Koherenteilla erkaumilla on suurempi lujittava vaikutus kuin epäkoherenteilla erkaumilla, jotka eivät synnytä matriisissa ympärilleen jännityskenttää.
  • Transformaatiolujittuminen
Transformaatiolujittuminen on terästen hallitsevin lujittumismekanismi ja siihen perustuu esimerkiksi teräksen karkaisu.

Yhteistä näille lujittumisprosesseille on se, että niiden vaikutuksesta dislokaatioiden liike vaikeutuu.

Harvoin materiaalilta vaaditaan pelkästään lujuutta. Muidenkin materiaaliominaisuuksien, kuten sähkönjohtavuuden, sitkeyden, kuumalujuuden tai korroosionkestävyyden, tulee olla optimissaan.

Metallinkäsittelytaidon kehitys

Metallinkäsittely keksittiin mahdollisesti Lähi-idässä. Ensimmäinen muokattu metalli oli kulta, joka esiintyy luonnossa metallisena. Kuparia opittiin valmistamaan sulattamalla kuparipitoista malmia, valamaan sitä muotteihin. Kuparista tehtiin muun muassa vasarakirveitä. Niiden malli kopioitiin pohjolan kivisiin vasarakirveisiin. Kuparia myös taottiin kuumana. Kupariin opittiin sekoittamaan tinaa ja sinkkiä, jolloin syntyi kuparia huomattavasti lujempi ja kovempi pronssi. Näin keksitty, aikaisempia tunnettuja teknisesti käyttökelpoisempi lejeerinki antoi nimen kokonaiselle historialliselle aikakaudelle, pronssikaudelle.

Metallurgiset valmistusprosessit

Metallurgia käsittelee metallien valmistustekniikoita ja käyttöominaisuuksia.

Esimerkkejä metalleista

Metalli Merkki Sulamispiste
Alumiini Al 660,4 °C
Elohopea Hg -38,9 °C
Hopea Ag 961,8 °C
Kromi Cr 1907 °C
Kulta Au 1063 °C
Kupari Cu 1085 °C
Lyijy Pb 327,5 °C
Molybdeeni Mo 2623 °C
Nikkeli Ni 1455 °C
Platina Pt 1772 °C
Rauta Fe 1538 °C
Sinkki Zn 419.5 °C
Tina Sn 231,9 °C

Tähtitieteessä

Tähtitieteessä ja astrofysiikassa metallilla usein tarkoitetaan mitä tahansa heliumia raskaampaa alkuainetta. Tämä jako perustuu siihen käsitykseen, että vety, helium ja vähäinen määrä litiumia olivat ensimmäiset alkuräjähdyksen synnyttämät metallit. Raskaammat alkuaineet ovat syntyneet myöhemmin tähtien sisäisissä fuusioreaktioissa tai supernovissa.

Katso myös