Ero sivun ”Turkhauta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kh
Pilari (keskustelu | muokkaukset)
Kolmilammi ei sijaitse Turkhaudan kylässä. Kuten tekstissä sanotaan, Turkhauta rajoittuu Puujokeen, ja Kolmilammi on sen pohjoispuolella.
Rivi 10: Rivi 10:


==Palvelut ja nähtävyydet==
==Palvelut ja nähtävyydet==
[[Turkhaudan ala-aste]] on lakkautettu [[1990-luku|1990-luvulla]] ja nykyisin alue kuuluu Ryttylän koulupiiriin. Kauppa, posti ja ravintola ovat nekin lopettaneet toimintansa. Kesäisin Turkhaudalla on teatteriesityksiä [[Miinanmonttu]] -nimisessä katetussa ulkoilmateatterissa. Ennen kaikkea Turkhauta tunnetaan [[Kolmilammin tanssilava]]sta.
[[Turkhaudan ala-aste]] on lakkautettu [[1990-luku|1990-luvulla]] ja nykyisin alue kuuluu Ryttylän koulupiiriin. Kauppa, posti ja ravintola ovat nekin lopettaneet toimintansa. Kesäisin Turkhaudalla on teatteriesityksiä [[Miinanmonttu]] -nimisessä katetussa ulkoilmateatterissa. Turkhaudan läheisyydessä on tunnettu [[Kolmilammin tanssilava]].
Turkhaudalla on viimevuosien aikana kunnostettu Turkhaudan järveä. Sinne on suunniteltu tulevan luontopolku ja lintutorneja
Turkhaudalla on viimevuosien aikana kunnostettu Turkhaudan järveä. Sinne on suunniteltu tulevan luontopolku ja lintutorneja



Versio 5. kesäkuuta 2014 kello 21.14

Turkhauta on suomalainen kylä Etelä-Suomen läänissä, Kanta-Hämeen maakunnassa ja Hausjärven kunnassa.

Sijainti ja etäisyydet

Turkhauta sijaitsee Seututie 290:n eli vanhan Hyvinkää-Hämeenlinna -maantien varrella. Turkhauta rajoittuu pohjoisessa ja idässä Janakkalan kuntaan rajanaan Puujoki. Hausjärven hallinnollinen keskustaajama Oitti sijaitsee noin 11,5 km itä-kaakkoon, Hausjärven Kirkonkylä -niminen kylä noin 7,8 km kaakkoon ja Riihimäen kaupunki noin 9 km etelään. Suomen pääradan varrella Hausjärven kuntaan kuuluva Ryttylän kylä sijaitsee noin 3 km länteen.

Historia

Turkhaudan nimi juontuu aikaan, jolloin hämeessä vielä metsästettiin majavia. Turkhaudan nimi oli aiemmin Hausteturku ja se sai nimensä majavista saatavasta ihmelääkkeestä, eli hausteesta (eng. Castoreum). Tuon ihmeaineen uskottiin mm lisäävän sukupuolista kyvykkyyttä ja auttavan erilaisiin tauteihin. Nykyisellään haustetta, eli majavan anaalirauhasista saatavaa eritettä käyttää makeis- ja elintarviketeollisuus mm vadelman ja mansikan maun vahvistamiseen sekä hajuvesiteollisuus mm parfyymeihin. Tästä ihmeaineesta sai aikanaan nimensä myös toinen Suomen kunta, Hausjärvi.

Suomen ensimmäinen ehdotus rautatien rakentamisesta tehtiin maaliskuun 20. 1849, jolloin Suomen tie- ja vesikulkulaitosten insinöörikunnan päällikkö Alfred Stjernvall ehdotti rautatielinjausta Helsingistä Turkhautaan. Hänen ehdotuksensa mukaan rautatie olisi toteutettu hevosvetoisena. Tutkimusten tuloksena vuonna 1851 valmistunut ratasuunnitelma toteutettiin kuitenkin välille Helsinki-Hämeenlinna. Noin kolmen kilometrin päästä Turkhautaa sivuttava rata rakennettiin vuosien 1857-1862 aikana ja hevosien sijasta siinä ajettavien junien voimanlähteeksi hankittiin höyryvetureita.

Palvelut ja nähtävyydet

Turkhaudan ala-aste on lakkautettu 1990-luvulla ja nykyisin alue kuuluu Ryttylän koulupiiriin. Kauppa, posti ja ravintola ovat nekin lopettaneet toimintansa. Kesäisin Turkhaudalla on teatteriesityksiä Miinanmonttu -nimisessä katetussa ulkoilmateatterissa. Turkhaudan läheisyydessä on tunnettu Kolmilammin tanssilava. Turkhaudalla on viimevuosien aikana kunnostettu Turkhaudan järveä. Sinne on suunniteltu tulevan luontopolku ja lintutorneja

Lähteet