Ero sivun ”Kinshasa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
101 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p
== Historia ==
 
Kinshasan perusti [[1881]] Sir [[Henry Stanley]] ja se nimettiin alun perin [[Belgia]]n [[kuningas|kuninkaan]] [[Leopold II (Belgia)|Léopold II]]:n kunniaksi.<ref>[http://www.africanexecutive.com/modules/magazine/articles.php?article=784 History of Kinshasa] African Executive</ref> Kaupungin nykyinen nimi tulee kylästä, joka sijaitsi Leopoldvillen läheisyydessä ja sittemmin sulautui siihen kaupunkialueen kasvaessa. Rautatieyhteys [[Matadi]]n satamakaupunkiin valmistui vuonna [[1898]] mikä oli kaupungin kasvun käynnistäjä.
 
[[Mobutu Sese Seko]] muutti nimen afrikkalaiseksi Kinshasaksi vuonna [[1965]], koska Léopoldville oli eurooppalaistyylisempi. <ref>[http://partners.nytimes.com/library/world/090897obit-mobutu.html Mobutu Sese Seko, 66, Longtime Dictator of Zaire] Muistokirjoitus 1997 NY times</ref> Mobutun aikana kaupunki kasvoi nopeasti, koska sinne muutti ihmisiä sekä etsimään parempaa elantoa että paetakseen etnisiä levottomuuksia maan muissa osissa.
 
== Kulkuyhteydet ==
 
[[Kongo-joki]] on tärkeä kulkuväylä Kinshasan Kongossa. Se on purjehduskelpoinen Kinshasasta pitkälle ylävirtaan, mutta suuret kosket estävät purjehtimisen alavirtaan. Kosket kiertävä rautatie rakennettiin 1900-luvun alussa1898 [[Matadi]]in, josta jokea voidaan purjehtia merelle saakka. Sekä rautatien että maanteiden kunnossapitoa on laiminlyöty sisällissodan aikana, mutta siirtymäajalla niihin on jälleen alettu panostaa. Vuonna [[2006]] Kinshasan liikennevirasto hankki yli sata uutta [[linja-auto]]a.
 
Kinshasan kaakkoispuolella on [[N'Djilin kansainvälinen lentokenttä]].
9 492

muokkausta

Navigointivalikko