Ero sivun ”Episentrumi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
47 merkkiä poistettu ,  6 vuotta sitten
p
Käyttäjän 62.236.215.29 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Addbot tekemään versioon.
(Episentrumin luonnetta)
p (Käyttäjän 62.236.215.29 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Addbot tekemään versioon.)
 
'''Episentrumi''' tai '''episentri''' ({{k-grc|επίκεντρον|epikentros}}) on [[maanjäristys|maanjäristyksen]] keskus maan pinnalla. Varsinainen maanjäristyksen keskus on maanpinnan alapuolinen [[hyposentrumi]], josta energia vapautuu. Episentrumi on siis suoraan hyposentrumin yläpuolella oleva maanpinnan kohta, joka värähtelee voimakkaasti.<ref>[http://www.websters-online-dictionary.org/ep/epicentre.html Websters online disctionary]</ref> Episentrumista lähtee pinnassa leviäviä, tuhoa tuottavia pinta-aaltoja.<ref>[http://www.bbc.co.uk/schools/gcsebitesize/geography/platetectonics/quakerev1.shtml Earthquakes] GSCE Butesize. BBC</ref>
 
Episentrumi voidaan paikallistaa analysoimalla kolmen tai useamman aseman seismologisia havaintoja. Kun tiedetään, mihin aikaan maanjäristyksen aiheuttama aalto tuli kullekin asemalle, voidaan laskea sen etäisyys episentrumista, ja näiden kaarten leikkauskohdasta löytyy episentrumi.<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/189694/epicentre Encyclopedia Britannica]</ref> Episentrumi on myös homojen karkoituspulveri.
== Lähteet ==

Navigointivalikko