Ero sivun ”Sheffield” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Urheilu: Snooker-lisäys
Rivi 33: Rivi 33:
==Urheilu==
==Urheilu==
Sheffieldistä ovat kotoisin jalkapalloseurat [[Sheffield United]] ja [[Sheffield Wednesday]], jotka pelaavat [[The Football League|Football Leaguessa]]. [[Sheffield FC]] on maailman vanhin jalkapalloseura.<ref>http://www.nationalfootballmuseum.com/pages/fame/Inductees/sheffield%20fc.htm</ref>
Sheffieldistä ovat kotoisin jalkapalloseurat [[Sheffield United]] ja [[Sheffield Wednesday]], jotka pelaavat [[The Football League|Football Leaguessa]]. [[Sheffield FC]] on maailman vanhin jalkapalloseura.<ref>http://www.nationalfootballmuseum.com/pages/fame/Inductees/sheffield%20fc.htm</ref>

Sheffield on myös tunnettu kaupungin ''Crucible''-teatterissa vuosittain järjestettävästä [[Snookerin maailmanmestaruusturnaus|snookerin maailmanmestaruusturnauksesta]].


==Tunnettuja sheffieldiläisiä yhtyeitä ja artisteja==
==Tunnettuja sheffieldiläisiä yhtyeitä ja artisteja==

Versio 19. huhtikuuta 2014 kello 21.08

Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Muista merkityksistä katso täsmennyssivua Sheffield.
City of Sheffield
Vaakuna
vaakuna sijainti
Sijainti 53°23′N, 1°28′W
Valtio Englanti
Kreivikunta South Yorkshire
Perustamisvuosi 1893
Väkiluku 520 700 (2005)
Pinta-ala 367,94 km²
Väestötiheys 1 403 as./km²
Korkeus 10 m
Sivusto www.sheffield.gov.uk

Sheffield on kaupunki Etelä-Yorkshiren kreivikunnassa Englannin pohjoisosassa. Kaupungin asukasluku vuonna 2005 oli noin 520 700, ja sen metropolialueen noin 1,8 miljoonaa. Sheffield on Englannin yhdeksän suurimman kaupungin joukossa, ja maan nopeimmin kasvava liiketoiminnan keskus Lontoon ulkopuolella. Sheffieldissä on kaksi yliopistoa, Sheffieldin yliopisto ja Sheffield Hallam University.

Maantiede

Peace Gardens -puisto Sheffieldin keskustassa.

Sheffield on Englannin maantieteellisesti vaihtelevin kaupunkialue, ja maan vihrein suuri kaupunki. Kaupungissa on yhteensä 78 julkista puistoa (alaltaan yhteensä 18,30 km²), ja kolmasosa sen pinta-alasta sijaitsee Peak Districtin kansallispuistossa.

Talous

Sheffield on maailmankuulu metalli- ja terästeollisuudestaan, jonka juuret ulottuvat ainakin 1300-luvulle. Terästeollisuus oli vastuussa kaupungin räjähdysmäisestä kasvusta teollisen vallankumouksen aikana 1800-luvulla. Vaikka teollisuuden merkitys kaupungille on vähentynyt, se tuottaa nykyään enemmän terästä kuin koskaan aikaisemmin. Suomalaisella metalliteollisuusyritys Outokummulla on ruostumatonta terästä valmistava tehdas Sheffieldin Tinsleyssä, mutta vuonna 2005 yhtiö ilmoitti sulkevansa sen lähitulevaisuudessa.[1] Vuonna 2007 yritys kuitenkin laajensi toimintaansa alueella.[2]

Meadowhall, joka 1990-luvun alussa oli Euroopan suurin ostoskeskus, sijaitsee Sheffieldin pohjoisosassa, lähellä naapurikaupunki Rotherhamin rajaa. Nykyään Meadowhall on liikevaihdoltaan Ison-Britannian toiseksi suurin ostoskeskus.

Urheilu

Sheffieldistä ovat kotoisin jalkapalloseurat Sheffield United ja Sheffield Wednesday, jotka pelaavat Football Leaguessa. Sheffield FC on maailman vanhin jalkapalloseura.[3]

Sheffield on myös tunnettu kaupungin Crucible-teatterissa vuosittain järjestettävästä snookerin maailmanmestaruusturnauksesta.

Tunnettuja sheffieldiläisiä yhtyeitä ja artisteja

Rockyhtye Def Leppard, deathcore-yhtye Bring Me The Horizon, synthpop-yhtye Human League, britpop-yhtye Arctic Monkeys, Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinson ja laulaja Joe Cocker ovat tunnetuimpia sheffieldiläisiä.

Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sheffield.
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Malline:Link GA