Ero sivun ”Särmä (geometria)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
linkki
Rivi 6: Rivi 6:
==Määritelmä==
==Määritelmä==
===Kolmiuotteinen särmä===
===Kolmiuotteinen särmä===
Suomen kielessä sanaa särmä käytetään vain [[avaruuskappale]]issa, joiden tahkot ovat [[taso]]ja ja tasojen leikkauskuviot eli särmät janoja. Avaruuskappaleissa vain sellaisia kärkiä yhdistäviä janoja kutsutaan särmiksi, jotka syntyvät kahden tahkon suuntaisen tason leikkauksista. Muut kärkien väliset janat ovat joko tahkon [[lävistäjä|lävistäjiä]] tai kärkien välisiä [[avaruuslävistäjä|avaruuslävistäjiä]]. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että särmät näkyvät ulospäin kappaleen pinnalla.
Suomen kielessä sanaa särmä käytetään vain [[avaruuskappale]]issa, joiden tahkot ovat [[taso]]ja ja tasojen leikkauskuviot eli särmät janoja. Avaruuskappaleissa vain sellaisia kärkiä yhdistäviä janoja kutsutaan särmiksi, jotka syntyvät kahden tahkon suuntaisen tason leikkauksista. Muut kärkien väliset janat ovat joko tahkon [[lävistäjä (geometria)|lävistäjiä]] tai kärkien välisiä [[avaruuslävistäjä|avaruuslävistäjiä]]. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että särmät näkyvät ulospäin kappaleen pinnalla.


===Yksiulotteinen särmä===
===Yksiulotteinen särmä===

Versio 16. huhtikuuta 2014 kello 18.56

Kuutio on monitahokas. Kuvan kuution särmiä ovat esimerkiksi a ja b. Kärjet A ja B määrittävät särmän a. Myös tahkot ABFE ja ABCD määrittävät särmän a.
Pyramidin muotoinen heksagoni eli kuusitakhoisen avaruuskappaleen särmät. Särmiä on 10 kappaletta.
Kuusitahkoinen avaruuskappale voi olla myös kuutio. Kuutiossa 12 särmää 8 kärjen välissä.
24-tahokkaalla on 60 särmää.

Särmä on geometriassa ja avaruusgeometriassa tietynlainen jana, jossa avaruuskappaleen tahkot kohtaavat. Särmä on myös jana, jonka molemmissa päissä on monitahokkaan kärjet.

Määritelmä

Kolmiuotteinen särmä

Suomen kielessä sanaa särmä käytetään vain avaruuskappaleissa, joiden tahkot ovat tasoja ja tasojen leikkauskuviot eli särmät janoja. Avaruuskappaleissa vain sellaisia kärkiä yhdistäviä janoja kutsutaan särmiksi, jotka syntyvät kahden tahkon suuntaisen tason leikkauksista. Muut kärkien väliset janat ovat joko tahkon lävistäjiä tai kärkien välisiä avaruuslävistäjiä. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että särmät näkyvät ulospäin kappaleen pinnalla.

Yksiulotteinen särmä

Yksiulotteinen särmä syntyy, kun kaksi pistettä yhdistetään janalla.

Kaksiulotteinen särmä

Kaksiulotteinen monikulmio syntyy tasossa siten, kun useammasta janasta muodostuva murtoviiva on sujettu. Jokaisessa kulmassa on kärki, joita yhdistävät janat ovat monikulmion sivuja. Kaksiulotteiset sivut vastaavat tasokuvioissa avaruuskappaleiden särmiä. Muut monikulmion kärkiä yhdistävät janat ovat sen lävistäjiä.

Neliulotteinen särmä

Neliulotteisessa avaruudessa särmät syntyvät, kun 3 tai useampi taso leikkaa toisensa.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

Malline:Link FA