Ero sivun ”Kirjastoauto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:Bibliobus KGZ.jpg|thumb|[[Zagreb]]ilainen kirjastoauto liikenteessä.]]
[[Tiedosto:Bibliobus KGZ.jpg|thumb|[[Zagreb]]ilainen kirjastoauto liikenteessä.]]
[[Tiedosto:Bundesarchiv_Bild_183-J0904-0024-001,_Dresden,_Bibliothekswagen,_Innenansicht.jpg|thumb|Asiakkaita itäsaksalaisessa kirjasto­autossa Dresdenissä vuonna 1970.]]
[[Tiedosto:Bundesarchiv_Bild_183-J0904-0024-001,_Dresden,_Bibliothekswagen,_Innenansicht.jpg|thumb|Asiakkaita itäsaksalaisessa kirjasto­autossa Dresdenissä vuonna 1970.]]
'''Kirjastoauto''' on [[kirjasto]]na toimiva [[moottoriajoneuvo]], joka on tavallisesti koritettu [[linja-auto]]n tyyppiseksi.
'''Kirjastoauto''' on [[kirjasto]]na toimiva [[moottoriajoneuvo]], joka on tavallisesti koristettu [[linja-auto]]n tyyppiseksi.


== Kirjastoautotoiminta Suomessa ==
== Kirjastoautotoiminta Suomessa ==

Versio 13. huhtikuuta 2014 kello 21.32

Zagrebilainen kirjastoauto liikenteessä.
Asiakkaita itäsaksalaisessa kirjasto­autossa Dresdenissä vuonna 1970.

Kirjastoauto on kirjastona toimiva moottoriajoneuvo, joka on tavallisesti koristettu linja-auton tyyppiseksi.

Kirjastoautotoiminta Suomessa

Suomessa toimi liikkuva kirjasto jo vuosina 1913–1914 silloisessa Helsingin maalaiskunnassa eli nykyisen Vantaan kaupungin alueella. Liikkuvista kirjastoista käytettiin Suomessa 1930-luvun loppuun asti nimitystä ”kirja-auto”.

Eduskunnassa esitettiin vuonna 1947 parin kirjastoauton käytön kokeilemista, ja seuraavalla vuosikymmenellä toimintaa oli Helsingin maalaiskunnan lisäksi Karjaalla, Munsalassa ja Nokialla. Kirjastoautoiksi rakennettuja autoja tuli vasta 1960-luvulla vuonna 1961 voimaan tulleen uuden kirjastolain myötä. Ensimmäisen vartavasten kirjastokäyttöön rakennettu kirjastoauto hankittiin Turkuun. Samainen auto on entisöity ja edelleen joissain yhteyksissä käytetty esiteltäessä kirjaston historiaa. Turkulaiset hankkivat kirjastoauton omilla varoillaan heti lain tultua voimaan vuonna 1961 ja pari vuotta tämän jälkeen kirjastoautot hankittiin valtion avustamina Lohjan maalaiskuntaan ja Urjalaan.

Enimmillään Suomessa on toiminut yhtäaikaisesti 234 kirjastoautoa vuonna 1991.[1] Vuonna 2005 Suomessa hankittiin kymmenen kirjastoautoa lisää.[2] Nykyään kirjastoautoja on vajaat 200. Kirjastoautojen tämänhetkinen käyttöikä on kahden vuosikymmenen paikkeilla. Suomessa on järjestetty Kirjastoautopäiviä vuodesta 1992 lähtien noin joka toinen vuosi eri paikkakunnilla.[3]

Kirjastoautotoiminta muualla

Ensimmäisen kirjastoauton Yhdysvalloissa perusti Mary Lemist Titcomb (1857–1932), joka oli huolissaan siitä, etteivät kirjastot saavuttaneet kaikkia ihmisiä. Gerstenslager-yhtiö erikoistui 1950-luvulla kirjastoautojen rakentamiseen.

Lähteet

Aiheesta muualla