Ero sivun ”Viron vapaussotureiden liitto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
→‎Parlamentarismin alasajo: - Mainitaan Suomi-kytkennästä jotain.
(→‎Parlamentarismin alasajo: - Mainitaan Suomi-kytkennästä jotain.)
Keväällä [[1935]] Päts lakkaututti kaikki puolueet, ja puolueita korvaamaan perustettiin hallituksen ohjaama [[Isamaaliit]], jonka pää-äänenkannattaja oli sanomalehti [[Uus Eesti]].
 
Joulukuussa 1935 paljastui vapsien suunnittelema [[Viron vallankaappaushanke 1935|vallankaappaushanke]], ja sen suunnittelijat saivat ankaria tuomioita. [[Andres Larka]] tuomittiin 15 vuodeksi pakkotyöhön, mutta hänet armahdettiin joulukuussa 1937. Artur Sirk oli johtanut kaappaushankkeen suunnittelua Suomesta käsin ja saanut apua suomalaisilta heimoaktiiveilta. Hankkeen paljastuminen johti myös Suomessa tutkintaan, jonka seurauksena Suomen viranomaiset lakkauttivat [[1937Sinimustat]]-järjestön, koska sen eräät johtohenkilöt olivat sotkeentuneet tapaukseen.
 
[[1936]] Päts oli valmis normalisoimaan Viron poliittista tilannetta. Helmikuussa järjestettiin kansanäänestys, jossa kysyttiin, pitäisikö kutsua koolle ''perustuslakia säätävä kansalliskokous''. Ehdotus sai 2/3 kannatuksen. Kansalliskokous valittiin, mutta ilman lakkautettuja puolueita. Se kokoontui helmikuussa 1937 ja hyväksyi heinäkuussa [[1938]] voimaan astuvaksi uuden perustuslain, jota nimitettiin [[Pätsin perustuslaki|Pätsin perustuslaiksi]].

Navigointivalikko