Ero sivun ”Ahvenanmaan lääni” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
aikamuoto, koska läänit ovat förbi
p (Botti korvasi tiedoston Aland_coat_of_arms.svg tiedostolla Coat_of_arms_of_Åland.svg. Korvaamista pyysi käyttäjä Courcelles. Syy: File renamed: Criterion 6: Harmonize file names of a set of images (so...)
(aikamuoto, koska läänit ovat förbi)
Ahvenanmaan lääninhallitus ({{k-sv|Länsstyrelsen på Åland}}) oli [[Suomi|Suomen tasavallan]] aluehallintoviranomainen [[Ahvenanmaan maakunta|Ahvenanmaan maakunnassa]].
 
Vaikka [[Lääniuudistus|lääninhallituslaki]] [http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19970022] mainitsikin Ahvenanmaan läänin muiden Suomen läänien yhteydessä, oli sen tehtäväalue melkoisesti erilainen kuin muualla Suomessa. Useat normaalisti lääneillä olevatolleet tehtävät kuuluvatkuuluivat Ahvenanmaalla [[Ahvenanmaan maakuntahallitus|maakuntahallitukselle]].
 
Itsehallinnollisen Ahvenanmaan ja valtakunnan toimivallan jako merkitsi sitä, että Ahvenanmaan lääninhallituksella onoli vähemmän ja osittain toisenlaisia tehtäviä kuin maan muilla lääninhallituksilla, mutta se hoiti myös sellaisia tehtäviä, jotka sille onoli annettu valtion erityisviranomaisten puuttuessa maakunnasta.
 
Ajatuksen Ahvenanmaan läänin perustamisesta esitti epävirallinen Ahvenanmaa-komitea, joka oli perustettu etsimään sovintoratkaisua Suomen ja [[Ruotsi]]n väliseen kiistaan Ahvenanmaasta. Lääniksi erottamisella haluttiin siirtää päätösvaltaa saarille ja se oli yksi vaihe itsehallinnon luomisessa. Itsehallinto oli osa saarten kansainvälistä asemaa koskevan kiistan ratkaisua. [[Suomen senaatti]] päätti [[13. kesäkuuta]] [[1918]] erottaa Ahvenanmaan [[kihlakunta|kihlakunnan]] [[Turun ja Porin lääni]]stä ja muodostaa siitä Ahvenanmaan läänin.<ref>Asetus Ahvenanmaan kihlakunnan erottamisesta Turun ja Porin läänistä eri lääniksi, 48/1918</ref>

Navigointivalikko