Ero sivun ”Turaanit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Lebha (keskustelu | muokkaukset)
p iw
Frank~fiwiki (keskustelu | muokkaukset)
p wikitys
Rivi 1: Rivi 1:
'''Turaanit''' ovat vanhentuneen teorian mukaan Eurooppaa ennen [[indoeurooppalaiset kielet|indoeurooppalaisia]] asuttaneita ihmisiä, jotka olivat eri [[rotu]]a kuin indoeurooppalaiset. Turaaneja pidettiin usein alkeellisina "esi-ihmisinä", ja kehittyneempien indoeurooppalaisten, niin kutsuttujen [[Arjalaiset|arjalaisten]] tekemä Euroopan valloitus oli siten oikeutettu. Nykyisin katsotaan, että pohjois- ja länsieurooppalaiset ovat valtaosin alkuperäisten, indoeurooppalaisten kielten saapumista edeltäneiden asukkaiden geneettisiä jälkeläisiä. Indoeurooppalaisia edeltäneet kansat pystyivät myös huomattaviin rakennustöihin, kuten [[megaliittikulttuuri]].
'''Turaanit''' ovat vanhentuneen teorian mukaan [[Eurooppa]]a ennen [[indoeurooppalaiset kielet|indoeurooppalaisia]] asuttaneita ihmisiä, jotka olivat eri [[rotu]]a kuin indoeurooppalaiset. Turaaneja pidettiin usein alkeellisina "esi-ihmisinä", ja kehittyneempien indoeurooppalaisten, niin kutsuttujen [[Arjalaiset|arjalaisten]] tekemä Euroopan valloitus oli siten oikeutettu. Nykyisin katsotaan, että pohjois- ja länsieurooppalaiset ovat valtaosin alkuperäisten, indoeurooppalaisten kielten saapumista edeltäneiden asukkaiden geneettisiä jälkeläisiä. Indoeurooppalaisia edeltäneet kansat pystyivät myös huomattaviin rakennustöihin, kuten [[megaliittikulttuuri]].


Toisinaan suomalais-ugrilaisten kielten puhujia on pidetty osittain tai lähes kokonaan turaaneina, toisinaan taas osittain tai lähes kokonaan [[mongolidi]]sina.
Toisinaan [[suomalais-ugrilaiset kielet|suomalais-ugrilaisten kielten]] puhujia on pidetty osittain tai lähes kokonaan turaaneina, toisinaan taas osittain tai lähes kokonaan [[mongolidi]]sina.


[[Luokka:Muinaiset kansat]]
[[Luokka:Muinaiset kansat]]

Versio 21. heinäkuuta 2006 kello 19.47

Turaanit ovat vanhentuneen teorian mukaan Eurooppaa ennen indoeurooppalaisia asuttaneita ihmisiä, jotka olivat eri rotua kuin indoeurooppalaiset. Turaaneja pidettiin usein alkeellisina "esi-ihmisinä", ja kehittyneempien indoeurooppalaisten, niin kutsuttujen arjalaisten tekemä Euroopan valloitus oli siten oikeutettu. Nykyisin katsotaan, että pohjois- ja länsieurooppalaiset ovat valtaosin alkuperäisten, indoeurooppalaisten kielten saapumista edeltäneiden asukkaiden geneettisiä jälkeläisiä. Indoeurooppalaisia edeltäneet kansat pystyivät myös huomattaviin rakennustöihin, kuten megaliittikulttuuri.

Toisinaan suomalais-ugrilaisten kielten puhujia on pidetty osittain tai lähes kokonaan turaaneina, toisinaan taas osittain tai lähes kokonaan mongolidisina.