Ero sivun ”Raamatun luomiskertomus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 83: Rivi 83:
==Suhde antiikin maailmankuvaan==
==Suhde antiikin maailmankuvaan==


Genesiksen ensimmäisessä luvussa kuvattu maailmakuva vastaa suurelta osin varhaisantiikin Lähi-Idän yleistä maailmankuvaa. Maailmankuvan lähteenä on yleisimmin mainittu babylonialainen maailmankuva, vaikka maailmankuva on yleisitämainen.<ref>Paul H. Seeley, [http://faculty.gordon.edu/hu/bi/Ted_Hildebrandt/OTeSources/01-Genesis/Text/Articles-Books/Seely-Firmament-WTJ.pdf "The Firmament and the Water Above: The Meaning of ''Raqia'' in Genesis 1:6-8", Westminster Theological Journal 53 (1991)]. Luettu 1.2.2008</ref> Maailmankuvien vastaavuus on yksi peruste ajoittaa Raamatun luomiskertomuksen kirjoittaminen Babylonian pakkosiirtolaisuuden aikaan.
Suuri osa nykytutkijoista tarkastelee Raamattua ja myös luomiskertomusta täysin maallisista lähtökohdista pyrkien näin löytämään sekulaarisia selityksiä myös luomiskertomukselle. Heidän mielestään Genesiksen ensimmäisessä luvussa kuvattu maailmakuva vastaa suurelta osin varhaisantiikin Lähi-Idän yleistä maailmankuvaa. Maailmankuvan lähteenä on yleisimmin mainittu babylonialainen maailmankuva, vaikka maailmankuva on yleisitämainen.<ref>Paul H. Seeley, [http://faculty.gordon.edu/hu/bi/Ted_Hildebrandt/OTeSources/01-Genesis/Text/Articles-Books/Seely-Firmament-WTJ.pdf "The Firmament and the Water Above: The Meaning of ''Raqia'' in Genesis 1:6-8", Westminster Theological Journal 53 (1991)]. Luettu 1.2.2008</ref> Maailmankuvien vastaavuus on heidän mielestään yksi peruste ajoittaa Raamatun luomiskertomuksen kirjoittaminen Babylonian pakkosiirtolaisuuden aikaan.


Varhais-antiikin Lähi-Idän maailmankuvaan kuului käsitys litteästä maasta, jonka yläpuolella oli [[taivaankansi]]. Taivaankannen päällä oli vettä, joka tippui taivaankannen aukoista sateena maahan. Käsitys selitti myös taivaan värin. Raamatun luomiskertomuksessa on siten kuvattu sen ajan yleinen käsitys maailmasta. Suurin ero ympäröivän kulttuurin maailmankuvaan on se, että taivaankappaleita ei pidetä jumalina, vaan Jumalan luomina taivaankannen osina.
Varhais-antiikin Lähi-Idän maailmankuvaan kuului käsitys litteästä maasta, jonka yläpuolella oli [[taivaankansi]]. Taivaankannen päällä oli vettä, joka tippui taivaankannen aukoista sateena maahan. Käsitys selitti myös taivaan värin. Raamatun luomiskertomuksessa on näiden tutkijoiden mielestä siten kuvattu sen ajan yleinen käsitys maailmasta, vaikka aivan yhtä pitävä selitys tälle yhtäläisyydelle voisi olla se, että koska luomiskertomus on ihmiskunnan yhteistä historiaa, sen osaset ovat vaikuttaneet maailmankuvaan ja ilmiöiden tulkintaan kautta historian. Täten yllä oleva varhais-antiikin tulkinta sateesta olisikin saanut vaikutteensa luomiskertomuksesta eikä päin vastoin. Poiketen varhais-antiikin maailmankuvasta luomiskertomuksessa taivaankappaleita ei pidetä jumalina, vaan Jumalan luomina taivaankannen osina.


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 6. maaliskuuta 2014 kello 09.52

Raamatun luomiskertomus on juutalaisuuden ja kristinuskon yhteinen luomiskertomus. Kertomus on sekä Tooran että Vanhan testamentin ensimmäisen kirjan, Ensimmäisen Mooseksen kirjan, alussa. Luomiskertomus voidaan jakaa kahteen eri osaan. Ensimmäinen osa [1] kertoo kuinka Jumala loi kaikkeuden kuudessa päivässä. Toinen osa [2] keskittyy tarkemmin Eedenin puutarhaan ja ihmisen luomiseen.

Gustave Dorén maalaus valon luomisesta.

Raamatun kirjoitukset ja niiden tulkinnat

1 Moos. 1:1-2:3

Ensimmäisessä osassa Jumala luo maailman seuraavissa vaiheissa:

  • Ensimmäisenä päivänä Hän loi valon
  • Toisena päivänä Hän loi taivaan
  • Kolmantena päivänä Hän erotti maan vesistä sekä loi kasvit
  • Neljäntenä päivänä Hän loi auringon, kuun ja tähdet
  • Viidentenä päivänä Hän loi meren elävät ja linnut
  • Kuudentena päivänä Hän loi maaeläimet, sekä miehen ja naisen
  • Seitsemäntenä päivänä, sapattina, Jumala lepäsi ja pyhitti päivän lepopäiväksi

Joidenkin raamatunoppineiden näkemys on, että ensimmäisen luvun luomiskertomus olisi niin kutsuttujen "papillisten" kirjoittajien tai muokkaajien luomus tai kooste samoin kuin iso osa Pentateukista. He sijoittavat lopullisen version tällöin israelilaisten pakkosiirtolaisuuden ja pian sen jälkeiseen aikaan kirjoitetuksi.

Kertomuksessa luominen esitetään kosmisessa mittakaavassa ja majesteettisessa litaniamaisessa runomuodossa. Kertomus keskittyy Jumalan ylimaalliseen suuruuteen ja päättyy sapatin asettamiseen. On ajateltu, että papillisten kirjoittajien tavoitteena oli vahvistaa juutalaisten identiteettiä pakkosiirtolaisuuden aikana, jolloin kansakunta oli erotettu Jerusalemista ja temppelipalveluksesta. Sapatti haluttiin tällöin korottaa siksi tekijäksi, joka erotti israelilaiset ympäröineestä kulttuurista. Siksi kertomus päättyy sapatin asettamiseen Jumalan tekona ja tärkeänä osana luomisprosessia.

Monet uskovaiset ajattelevat, että seitsenpäiväinen viikko tulee Genesiksen luomiskertomuksesta. Seitsenpäiväinen viikko onkin hyvin yleinen muinaisessa maailmassa.

Luomiskertomusta käytetään moniin erilaisiin teologisiin tarkoituksiin:

  • Sitä käytetään painottamaan Jumalan ylimaallisuutta, kaikkivaltiutta ja täydellistä eroa luodusta.
  • Sitä käytetään sapatin painottamiseen erityisenä merkkinä "valitulle kansalle", erityisesti juutalaisten oppineiden keskuudessa.
  • Sitä käytetään tukemaan ajatusta creatio ex nihilo eli "luominen tyhjästä". Uskomus katsoo, että Jumala loi maailman tyhjästä ilman mitään ennen ollutta "rakennusainetta". Joissakin käännöksissä ja psalmeissa annetaan kuitenkin ymmärtää, että alussa olisi vallinnut jonkinlainen kaaos, josta maailma luotiin.
  • Sitä käytetään kreationismin "todistusaineistona". Tällöin luomiskertomus tulkitaan kirjaimellisena kuvauksena siitä, kuinka ja missä järjestyksessä kaikkeus luotiin.
  • Sitä käytetään kristillisen ihmiskäsityksen perusteluna: Jumala loi ihmisen ”omaksi kuvakseen” sekä ”mieheksi ja naiseksi”

1 Moos. 2:4-25

Luomiskertomuksen toisessa osassa painopiste ei ole maailmankaikkeuden luomisessa vaan se keskittyy ihmiskunnan alkuperään ja ympäristöön. Se painottaa, että ihmiskunnan ja maan välillä on kiinteä side ja että ihmiset ovat Jumalan erityinen luomus. Kertomuksen alussa maa on vailla elämää, ja se kertoo, kuinka Jumala loi kasteen maaperään ja kuinka maasta muovattiin ihminen, Aadam. Heprean sana adama kääntyy merkitsemään "punaista maata". Jumala puhaltaa ihmisen ruumiiseen elämän hengen, ja niin hänestä tulee elävä sielu.

Joidenkin tutkijoiden näkemys on, että toisen luvun luomiskertomus on luomiskertomuksista varhaisempi. Se on täynnä muinaista mytologista kuvastoa, ja on ajateltu, että sen runkokertomus on mahdollisesti kiertänyt vaellelleiden heprealaisten heimojen keskuudessa pitkään. Kertomus heijastelee myös israelilaisten uskomusta liittosuhteeseena Jumalan kanssa.

Psalmit

Psalmien kirjassa erityisesti psalmit 8, 33, 89, 98, 104 ja 145 käsittelevät luomista.

Rabbiiniset tulkinnat

Juutalainen midrash ja saarnojen tulkinnat kertovat, että luomiskertomusta edelsi kuusi asiaa: Toora ja Valtaistuin luotiin, patriarkkojen luominen ajateltiin ennalta, Israelin luominen ajateltiin ennalta, Jerusalemin temppelin luominen ajateltiin ennalta, Messiaan nimi ajateltiin ennalta ja parannuksenteko ajalteltiin ennalta (Genesis Rabbah 1:4.)

Mishnah opettaa, että Jumala loi maailman kymmenellä jumalallisella lausumalla. Mishnah kysyy, että eikö Jumala toki olisi voinut luoda maailman vain yhdellä lausumalla, ja vastaa itse, että jos Jumala olisi tehnyt niin, ihmiset pitäisivät luomakuntaa halvempana ja tuntisivat vähemmän tunnontuskia rikkoessaan sitä vastaan (Mishnah Avot 5:1.)

Uusi testamentti

Uudessa testamentissa luomista käsittelevät:

Luomiskertomuksen ajoitus

Nuoren Maan kreationismi

Pääartikkeli: Nuoren Maan kreationismi

Nuoren Maan kreationismin mukaan Maa on luotu yleensä n. 6000 vuotta sitten. Sekä uskonnolliset juutalaiset että kristityt ovat moneen eri otteeseen ja toisistaan riippumatta pyrkineet laskemaan luomisen ajankohtaa käyttämällä apuna Genesiksessä ja muissa Raamatun osissa annettuja sukupuita ja ihmisten ikiä. Luomisen on yleisesti laskettu tapahtuneen 4000-luvulla eaa., tarkka vuosi on vaihdellut laskutavasta riippuen. Kuuluisin on James Ussherin laskema tulos, jonka mukaan maailma luotiin sinä iltana joka edelsi päivämäärää 23. lokakuuta vuonna 4004 eaa.

Näiden laskujen mukaan luomisen oletetaan myös tapahtuneen kuudessa 24 tunnin mittaisessa päivässä. Luonnollisesti laskutoimitukset olettavat Aadamin ja Eevan olleen historiallisia henkilöitä, Eedenin puutarhan olleen olemassa ja Raamatun muutenkin kuvaavan aitoja historiallisia tapahtumia luotettavasti luomisesta eteenpäin. Nykyään suurimmat kristilliset suuntaukset pitävät kertomusta vertauskuvallisena. Fundamentalistikristityt pitävät sitä kuitenkin kirjaimellisesti totena.

Vanhan Maan kreationismi

Pääartikkeli: Vanhan Maan kreationismi

Vanhan Maan kreationismi on oppi, jonka mukaan Maapallon tieteellisesti havaittu miljardien vuosien ikä ei ole ristiriidassa Raamatun tekstien kanssa, vaan erot voidaan selittää eri tavoilla.

Ensimmäinen Mooseksen kirja alkaa toteamuksella: ”Alussa Jumala loi taivaat ja maan.” (1. Mooseksen kirja 1:1.) Joidenkin raamatunoppineiden mielestä jakeessa kuvaillaan toimintaa, joka ei sisälly jakeesta 3 eteenpäin kuvailtuihin luomispäiviin. Raamatun ensimmäisen lauseen mukaan maapallo ja koko maailmankaikkeus olivat olemassa määrättömiä aikoja ennen kuin luomispäivät alkoivat.

Vanhan maan kreationistien mielestä Raamattu ei kerro luomispäivän pituutta. ”Päiväksi” käännetty heprean sana voi heidän mielestään viitata 24-tuntisen vuorokauden lisäksi muunkin pituisiin ajanjaksoihin. Esimerkiksi esittäessään tiivistelmän Jumalan luomistyöstä Mooses puhui kaikista kuudesta luomispäivästä yhtenä päivänä (1. Mooseksen kirja 2:4). Lisäksi kerrotaan, että ensimmäisenä luomispäivänä ”Jumala nimitti valoa ’päiväksi’, mutta pimeyden hän nimitti ’yöksi’” (1. Mooseksen kirja 1:5). Tässä sana ”päivä” tarkoittaa vain osaa vuorokaudesta.

Joidenkin tätä ajattelutapaa puolustavien mielestä ”Päiväksi” käännetyllä heprealaisella sanalla on kuitenkin useita merkityksiä, joihin sisältyy ’pitkä aika; epätavalliseen tapahtumaan kulunut aika’.[3] Käytetty sana mahdollistaa käsityksen, että jokainen ”päivä” saattoi kestää miljardeja vuosia. Monet ovat kuitenkin päätyneet hyväksymään sen tosiasian, että tällä tavalla käytettynä "päivä"-sana hepreassa viittaa selkeästi tavalliseen 24h vuorokauteen. Tätä ajatusta puolustaa myös se seikka, että samassa yhteydessä luomiskertomuksessa mainitaan aina yö ja aamu.

Ihmisen luominen ja perisynti

Pääartikkeli: Perisynti

Yksi tärkeä ihmisen luomiseen liittyvä kysymys on ns. perisynti. 1. Mooseksen kirjan luvussa 3 kerrotaan kuinka ensimmäiset ihmiset lankesivat syntiin. Roomalaiskirjeen 5. luku kertoo miten tuo synti luettiin koko ihmiskunnan päälle ja ihmiskunta tarvitsi Sovittajaa. Kristillisyys näkee tuona sovittajana Jeesuksen Kristuksen. Jos ihmisen luomista ei oteta kirjaimellisesti, muuttuu myös Kristuksen sovitustyö ihmiskunnan puolesta.

Suhde antiikin maailmankuvaan

Suuri osa nykytutkijoista tarkastelee Raamattua ja myös luomiskertomusta täysin maallisista lähtökohdista pyrkien näin löytämään sekulaarisia selityksiä myös luomiskertomukselle. Heidän mielestään Genesiksen ensimmäisessä luvussa kuvattu maailmakuva vastaa suurelta osin varhaisantiikin Lähi-Idän yleistä maailmankuvaa. Maailmankuvan lähteenä on yleisimmin mainittu babylonialainen maailmankuva, vaikka maailmankuva on yleisitämainen.[4] Maailmankuvien vastaavuus on heidän mielestään yksi peruste ajoittaa Raamatun luomiskertomuksen kirjoittaminen Babylonian pakkosiirtolaisuuden aikaan.

Varhais-antiikin Lähi-Idän maailmankuvaan kuului käsitys litteästä maasta, jonka yläpuolella oli taivaankansi. Taivaankannen päällä oli vettä, joka tippui taivaankannen aukoista sateena maahan. Käsitys selitti myös taivaan värin. Raamatun luomiskertomuksessa on näiden tutkijoiden mielestä siten kuvattu sen ajan yleinen käsitys maailmasta, vaikka aivan yhtä pitävä selitys tälle yhtäläisyydelle voisi olla se, että koska luomiskertomus on ihmiskunnan yhteistä historiaa, sen osaset ovat vaikuttaneet maailmankuvaan ja ilmiöiden tulkintaan kautta historian. Täten yllä oleva varhais-antiikin tulkinta sateesta olisikin saanut vaikutteensa luomiskertomuksesta eikä päin vastoin. Poiketen varhais-antiikin maailmankuvasta luomiskertomuksessa taivaankappaleita ei pidetä jumalina, vaan Jumalan luomina taivaankannen osina.

Lähteet

  1. 1Moos 1:1–2:3
  2. 1Moos 2:4–25
  3. (W. Wilson, Old Testament Word Studies, Grand Rapids, Michigan, USA, 1978, s. 109).
  4. Paul H. Seeley, "The Firmament and the Water Above: The Meaning of Raqia in Genesis 1:6-8", Westminster Theological Journal 53 (1991). Luettu 1.2.2008

Katso myös

Aiheesta muualla