Ero sivun ”Grand Canyon” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
50 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
p
Käyttäjän 137.163.18.139 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Addbot tekemään versioon.
p (Käyttäjän 137.163.18.139 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Addbot tekemään versioon.)
[[Tiedosto:LocMap Grand Canyon.png|210px|left|thumb|Grand Canyonin sijainti Yhdysvaltojen kartalla]]
 
Grand Canyon sijaitsee luoteisessa Arizonassa [[Williams (Arizona)|Williams]]in ja [[Flagstaff]]in pohjoispuolella ja noin 365 km pohjoiseen osavaltion pääkaupungista [[Phoenix]]ista. Kanjonin katsotaan yleensä alkavan Lee's Ferry -nimisestä kohdasta idässä ja päättyvän Lake Meadiin lännessä. Grand Canyon on 3000km syvä
 
MannerlaattojenkivätMannerlaattojen liikkeet ja maankohoaminen synnyttivät laajat Coloradon tasangot (loradoColorado Plateaus), jonka [[sedimentti]]in Colorado-joki sivukineensivujokineen on aikenaikojen saatossa kuluttanut tämän valtavan luononmuodostumanluonnonmuodostuman. Kohoaminen lisäsi myös sademääriä, mutta alue on edelleen karujakarua ja kuivaa. Kanjonin noin 450 kilometristä 350 kuuluu kansalispuistonkansallispuiston alueelle. Puiston pinta-ala on yhteensä 4 925 km².
KanjonKanjoni jaetaan kahteen osaan: eteläreunaan (South Rim) ja pohjoisreunaan (North Rim). tasainenEpätasainen maankohoaminen on aiheuttanut sen, että kanjonin pohjoisreunastipohjoisreuna on huomattavasti (noin 300 metriä) läistäeteläistä korkemmallakorkeammalla. Tämän vuoksi myös Coloradojoki virtaa lähempänä kanjonin eteläosaa. Pohjoisreunan lämpötitovatlämpötilat ovat korkeuden vuoksi alhaisempia, ja kovakin lumentulo taisintalvisin on yleistä.
 
Kanjoni on niin syvä, että eri korkeuksilla on erilainen ilmasto ja kasvillisuus. Sanotaan, että Grand Canyonista löytyvät kaikki Yhdysvaltain ilmastovyöhykkeet tropiikkia lukuun ottamatta. Talvella kanjonin ylimpiin osiin voi sataa metrikaupalla lunta, mutta sen pohja pysyy aina lumettomana. Kanjoni ja sen pohjalla virtaava joki ovat myös ylitsepääsemättömiä esteitä useille pienille eläinlajeille. Siksi esimerkiksi eri puolilla kanjonia elävät hiiri- ja oravakannat ovat eriytyneet omiksi lajeikseen. Esimerkiksi [[kaibabinorava]] (''Sciurus aberti kaibabensis'') elää omana populaationaan kanjonin pohjoisreunalla, kun eteläreunalla asustaa muuallakin Yhdysvalloissa yleinen [[abertinorava]] (''Sciurus aberti''). Molemmat lajit ovat täysin riippuvaisia [[ponderosamänty|ponderosamännystä]] eivätkä siksi voi ylittää kanjonin männytöntä keskiosaa. Niiden huomattavia ulkonäöllisiä eroavaisuuksia ei ole osattu selittää: kaibabinoravan vatsa on musta ja häntä vitivalkoinen, kun taas abertinoravalla on harmaa häntä ja valkoinen vatsa.

Navigointivalikko