Ero sivun ”Grand Canyon” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
79 merkkiä poistettu ,  7 vuotta sitten
Grand Canyon sijaitsee luoteisessa Arizonassa [[Williams (Arizona)|Williams]]in ja [[Flagstaff]]in pohjoispuolella ja noin 365 km pohjoiseen osavaltion pääkaupungista [[Phoenix]]ista. Kanjonin katsotaan yleensä alkavan Lee's Ferry -nimisestä kohdasta idässä ja päättyvän Lake Meadiin lännessä. Grand Canyon on 3000km syvä
 
Mannerlaattojen liikkeet ja maankohoaminen synnyttivätMannerlaattojenkivät laajat Coloradon tasangot (Coloradolorado Plateaus), jonka [[sedimentti]]in Colorado-joki sivujokineensivukineen on aikojenaiken saatossa kuluttanut tämän valtavan luonnonmuodostumanluononmuodostuman. Kohoaminen lisäsi myös sademääriä, mutta alue on edelleen karua jakaruja kuivaa. Kanjonin noin 450 kilometristä 350 kuuluu kansallispuistonkansalispuiston alueelle. Puiston pinta-ala on yhteensä 4 925 km².
KanjoniKanjon jaetaan kahteen osaan: eteläreunaan (South Rim) ja pohjoisreunaan (North Rim). Epätasainentasainen maankohoaminen on aiheuttanut sen, että kanjonin pohjoisreuna on huomattavastipohjoisreunasti (noin 300 metriä) eteläistäläistä korkeammallakorkemmalla. Tämän vuoksi myös Coloradojoki virtaa lähempänä kanjonin eteläosaa. Pohjoisreunan lämpötilat ovatlämpötitovat korkeuden vuoksi alhaisempia, ja kovakin lumentulo talvisintaisin on yleistä.
 
Kanjoni on niin syvä, että eri korkeuksilla on erilainen ilmasto ja kasvillisuus. Sanotaan, että Grand Canyonista löytyvät kaikki Yhdysvaltain ilmastovyöhykkeet tropiikkia lukuun ottamatta. Talvella kanjonin ylimpiin osiin voi sataa metrikaupalla lunta, mutta sen pohja pysyy aina lumettomana. Kanjoni ja sen pohjalla virtaava joki ovat myös ylitsepääsemättömiä esteitä useille pienille eläinlajeille. Siksi esimerkiksi eri puolilla kanjonia elävät hiiri- ja oravakannat ovat eriytyneet omiksi lajeikseen. Esimerkiksi [[kaibabinorava]] (''Sciurus aberti kaibabensis'') elää omana populaationaan kanjonin pohjoisreunalla, kun eteläreunalla asustaa muuallakin Yhdysvalloissa yleinen [[abertinorava]] (''Sciurus aberti''). Molemmat lajit ovat täysin riippuvaisia [[ponderosamänty|ponderosamännystä]] eivätkä siksi voi ylittää kanjonin männytöntä keskiosaa. Niiden huomattavia ulkonäöllisiä eroavaisuuksia ei ole osattu selittää: kaibabinoravan vatsa on musta ja häntä vitivalkoinen, kun taas abertinoravalla on harmaa häntä ja valkoinen vatsa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko