Ero sivun ”A-kilta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Jakob52 (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Jakob52 (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 17: Rivi 17:




[[Luokka: Suomalaiset yhdistykset]]
[[Luokka: Järjestöt]]





Versio 20. heinäkuuta 2006 kello 12.37

A-kilta tai A-kiltatoiminta on aatteelista ja voittoa tavoitelematonta yhdistystoimintaa syrjäytymistä, apatiaa ja päihteiden väärinkäyttöä vastaan. Aluksi A-killat olivat A-klinikoiden asiakkaiden asiakasjärjestöjä, mutta 1960- ja 70-luvuilla niistä alkoi kehittyä itsenäisiä yhdistyksiä. Nykyään ne ovat monipuolisia palveluita tarjoavia päihteiden käyttöä vastaan ja päihteistä eroon pyrkivien ihmisten yhdistyksiä, joilla on hyvä maine. A-killat perustettiin alunperin alkoholista eroon pyrkivien auttamiseksi, mutta nykyään työtä tehdään kaikista päihteistä riippuvien tai eroon pyrkivien auttamiseksi. Myös päihdeongelmaisen omaiset ja muut läheiset ihmiset ovat usein aktiivisesti mukana A-kiltatoiminnassa.

A-kilta on nykyään aina itsenäinen, oman toimintansa suunnitteleva ja toteuttava yhdistys. Rekisteröityneinä yhdistyksinä A-kiltoja on Suomessa noin 80 kpl, joista aktiivisesti toimii noin 50. A-killat harjoittavat monipuolista yhteistoimintaa keskenään (aluetoiminta). A-killat ovat usein paikkakunnallaan oman kuntansa sosiaali- ja terveystoimen kanssa kiinteässä yhteistoiminnassa. Raha-automaattiyhdistys rahoittaa usein A-kiltojen hankkeita, erityisesti on mainittakoon asuntolatoiminta (rakentaminen ja henkilökunnan palkkakulut). Yleistä on, että A-kilta tarjoaa toimintakeskuksessaan palveluita (ruokailu, peseytyminen, pyykinpesu, lehtien luku, sauna, harrastustoiminta tms.) kaikille niitä tarvitseville riippumatta yhdistyksen jäsenyydestä. Monella paikkakunnalla A-killan toimintakeskuksesta on muodostunut lähiseudun palvelupiste, josta löytyy usein myös ilmaiset internetyhteydet niitä tarvitseville.

A-kiltojen jäsenistä noin kolmasosa on naisia ja heidän osuutensa on jatkuvasti kasvanut. Jäseniä A-killassa on keskimäärin n. 50, suurimmissa A-killoissa jäseniä on useita satoja. Palveluiden käyttäjiä on moninkertaisesti jäsenmäärään nähden.

Toimintansa A-killat järjestävät itsenäisesti mahdollisuuksiensa ja resurssiensa mukaan. Monella A-killalla on osto- tai palvelusopimuksia oman kuntansa kanssa, jolloin niillä saattaa olla palkattua henkilökuntaakin. Useimmiten A-kilta toimii kuitenkin vapaaehtoispohjalta ts. hankkii itse toiminnassaan tarvitsemansa resurssit. Erilaisilla työllistämistuilla työllistettyjen ja yhdyskuntapalvelua suorittavien sijoituspaikkoina A-killoilla on merkittävä asema.

Käytännössä kaikki Suomen A-killat ovat jäseninä keskusjärjestö A-Kiltojen Liitto ry:ssä, joka toimii julkisella rahoituksella. Sen toimipaikka on Tampereella.

A-kiltojen nimestä ja muusta A-kiltatoiminnasta kirjoitettaessa on vakiintunut käytäntö, että alkukirjain A kirjoitetaan isona.

Linkkejä


Malline:Tynkä/Suomalaiset yhdistykset