Ero sivun ”Krim” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ashoka (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 38: Rivi 38:
[[Tiedosto:Crimea republic map.png|thumb|[[Krimin autonominen tasavalta|Krimin autonomisen tasavallan]] kartta.]]
[[Tiedosto:Crimea republic map.png|thumb|[[Krimin autonominen tasavalta|Krimin autonomisen tasavallan]] kartta.]]
[[Tiedosto:Crimea 1882.JPG|thumb|Krimin kartta vuodelta 1882]]
[[Tiedosto:Crimea 1882.JPG|thumb|Krimin kartta vuodelta 1882]]
[[Tiedosto:Krimi.jpg|thumb|Koktebel]]
[[Tiedosto:Kultainen portti - luoto.jpg|thumb|Koktebel]]


==Maantiede==
==Maantiede==

Versio 19. helmikuuta 2014 kello 23.49

Krim
Krimin niemimaa tummanvihreällä
Krimin niemimaa tummanvihreällä
Muut nimet Автономная Республика Крым (ven.)
Автономна Республіка Крим (ukr.)
Qırım Muhtar Cumhuriyeti (krim tatr.)
Sijainti Etelä-Ukraina
Merialue Mustameri
Vesialue Asovanmeri
Pinta-ala 26 100 km²
Valtio
Valtio  Ukraina
Piirikunta 14 piirikuntaa
Alue 25 aluetta
Väestö
Väkiluku 1 973 185
Suurin kaupunki Simferopol
Asutuskeskukset Simferopol
Jalta
Sevastopol
Kielet ukrainan kieli
venäjän kieli
krimintataari

Krim (ukr. Крим, Krym, ven. Крым, Krym, krimintat. Qırım) on Mustaanmereen työntyvä niemimaa Etelä-Ukrainassa. Sen yhdistää mantereeseen 4–8 kilometriä leveä Perekopinkannas. Niemimaan itäosassa Kertšinniemi erottaa Asovanmeren Mustastamerestä.

Koko niemimaa Sevastopolin kaupunkia lukuun ottamatta kuuluu Ukrainan alaiseen Krimin autonomiseen tasavaltaan. Tasavallan pääkaupunki ja suurin kaupunki on Simferopol.

Krimin autonomisen tasavallan kartta.
Krimin kartta vuodelta 1882
Koktebel

Maantiede

Krimin pohjoisosa on Ukrainan tasankojen jatketta, eteläosassa kulkee Jailavuoristo. Ilmasto on varsinkin etelässä subtrooppinen, ja siksi alue on suosittu lomakohde. Tunnetuimpia kylpyläkaupungeista on Jalta. Vuoristoissa on metsiä.

Historia

Kansainvaellusajan päätteeksi Krimillä asui gootteja. Krimillä puhuttu gootin kieli katosi ehkä vasta 1700-luvulla.

Krimin kaanikunta luotiin mongolien vallan loputtua 1441 ja sen johtajaksi asettui Hacı I Giray, joka oli etäistä sukua Tšingis-kaanille. Krimiläiset hallitsivat melkein koko aluetta Kuban- ja Dniestrjokien välillä, mutta eivät pystyneet valloittamaan genovalaisia kaupunkeja ennen ottomaanien apua 1475. Venäjän sisällissodassa alue kärsi merkittäviä tuhoja, sillä se oli valkoisten keskeinen tukikohta. Sittemmin Krimin valtaväestö oli Krimin tataareja, jotka Stalin pakkosiirrätti vuonna 1944 Keski-Aasiaan. Krimin tataarien on sittemmin sallittu palata. Nykyisin Krimillä asuu 243 400 Krimin tataaria.

Toisen maailmansodan aikana Krimillä järjestetyssä Jaltan konferenssissa sovittiin liittoutuneiden kesken uudesta Euroopan jaosta.

Krim kuului Neuvostoliitossa Venäjän federatiiviseen sosialistiseen neuvostotasavaltaan vuoteen 1954 asti, jolloin se liitettiin Ukrainan sosialistiseen neuvostotasavaltaan.

Kiista laivastotukikohdasta

Ukrainan lähennyttyä NATOa kysymys Krimin laivastotukikohdasta Sevastopolilla on tullut ajankohtaiseksi. Ukrainassa on pyrkimyksiä saada Venäjän federaation Mustanmeren laivasto pois vuoden 2017 jälkeen sopimuksen rauettua Sevastopolista.

Näin ollen esille on noussut uudelleen kysymys siitä, miten perustuslaillisesti Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puhemiehistö 1954 siirsi Krimin Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan hallintaan ja sisälsikö tuo siirto myös Sevastopolin.

Moskovan pormestari Juri Lužkov on muistuttanut, että vaikka Krim siirrettiin Ukrainalle vuonna 1954, Sevastopolin kaupunki pidettiin silti Neuvostoliiton keskushallinnon hallinnassa.

Venäjän federaatio, Neuvostoliiton kansainvälisoikeudellinen seuraajavaltio, kuitenkin tunnusti vuonna 1997 Ukrainan kanssa solmimassaan ystävyys-, yhteistyö- ja kumppanuussopimuksessaan Ukrainan vuoden 1954 rajoin.

Ukraina suunnittelee Sevastopolin vuokrahinnan moninkertaistamista Venäjältä toimitettavan maakaasun kallistumisen johdosta.

Krimin astrofysikaalinen observatorio

Krimin niemimaan keskiosassa on Krimin astrofysikaalinen observatorio, jossa on lukuisia observatorioita, joissa on muun muassa suomalainen polarisaatiota mittaava laite 1,25 metrin läpimittaisella kaukoputkella. Observatorion suurin kaukoputki on 2,6 metrin läpimittainen.[1][2]

Katso myös

Lähteet

Kirjallisuutta

  • Ville Ropponen & Natalia Deviatkina: Krimin niemimaa. Savukeidas, 2010.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Krim.

Malline:Link FA