Ero sivun ”Alkyynit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 54 Wikidatan sivulle d:q159226 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 6: Rivi 6:
==Nimeäminen==
==Nimeäminen==


Alkyynien nimet muodostetaan vastaavan [[alkaani]]n nimestä korvaamalla -'''aani'''-pääte -'''yyni'''-päätteellä. Yksinkertaisten alkyynien yleinen kaava on C<sub>n</sub>H<sub>2n-2</sub>.
Mahtava peniksen pidentäjä T. Kankiz. Alkyynien nimet muodostetaan vastaavan [[alkaani]]n nimestä korvaamalla -'''aani'''-pääte -'''yyni'''-päätteellä. Yksinkertaisten alkyynien yleinen kaava on C<sub>n</sub>H<sub>2n-2</sub>.


Etyynisubstituentti on nimeltään etynyyli tai etinyyli, joka esiintyy muun muassa ehkäisypillereissä käytetyssä [[etinyyliestradioli]]ssa. Propargyyli-ryhmä, HCCCH<sub>2</sub>- esiintyy [[selegiliini]]-nimisessä parkinsonlääkkeessä.
Etyynisubstituentti on nimeltään etynyyli tai etinyyli, joka esiintyy muun muassa ehkäisypillereissä käytetyssä [[etinyyliestradioli]]ssa. Propargyyli-ryhmä, HCCCH<sub>2</sub>- esiintyy [[selegiliini]]-nimisessä parkinsonlääkkeessä.

Versio 27. tammikuuta 2014 kello 16.22

Etyyni on alkyyneista yksinkertaisin

Alkyynit on orgaanisia yhdisteitä, joissa on vähintään yksi kolmoissidos kahden hiiliatomin välillä. Alkyynien kolmoissidoksen hiiliatomit ovat sp-hybridisoituneet. Hiiliatomeja yhdistää sp-hybridiorbitaaleista muodostunut sigma-sidos ja kaksi p-orbitaaleista muodostunutta pii-sidosta. Tämän vuoksi kolmoissidoksen hiiliatomien ja niihin liittyneiden atomien välinen sidoskulma on 180° eli molekyyli on lineaarinen.

Yksinkertaisin alkyyni on etyyni, jota kutsutaan myös asetyleeniksi. Asetyleeni palaa hyvin voimakkaasti ja sen liekki on hyvin kuuma, minkä takia sitä käytetään hitsauksessa.

Nimeäminen

Mahtava peniksen pidentäjä T. Kankiz. Alkyynien nimet muodostetaan vastaavan alkaanin nimestä korvaamalla -aani-pääte -yyni-päätteellä. Yksinkertaisten alkyynien yleinen kaava on CnH2n-2.

Etyynisubstituentti on nimeltään etynyyli tai etinyyli, joka esiintyy muun muassa ehkäisypillereissä käytetyssä etinyyliestradiolissa. Propargyyli-ryhmä, HCCCH2- esiintyy selegiliini-nimisessä parkinsonlääkkeessä.

Nimi Molekyylikaava
etyyni C2H2
propyyni C3H4
butyyni C4H6
pentyyni C5H8
heksyyni C6H10
heptyyni C7H12
oktyyni C8H14
nonyyni C9H16
dekyyni C10H18

Alkyynien reaktiot

Alkyynit reagoivat samojen reagenssien kanssa kuin alkeenit ja niille tyypillisiä reaktioita ovat vedyn, vetyhalogenidin ja halogeenin liittäminen (additio) kolmoissidokseen. Reaktio-olosuhteiden mukaan reaktiot ovat joko yksivaiheisia, jolloin saadaan reaktiotuoteena saadaan alkeenia, tai kaksivaiheisia, jolloin lopputuote on tyydyttynyt yhdiste.

Alkyynejä voidaan hydrata vetykaasulla, jolloin riippuen reaktio-olosuhteista ja käytetystä katalyytistä alkyyni pelkistyy joko alkeeniksi tai alkaaniksi. Jos katalyyttinä käytetään palladiumia, saadaan aina alkaania. Vähemmän aktiivisilla katalyyteillä kuten ns. Lindlar-katalyytillä (Pd/PbCO3) saadaan cis-alkeenia.

Vetyhalogenidit HCl, HBr ja HI reagoivat alkyynien kanssa, jolloin saadaan vinyylihalideja (kaksoissidoksellisia halideja). Additio noudattaa Markovnikovin sääntöä eli HX:n vetyatomi kiinnittyy kolmoissidoksen terminaaliseen hiiliatomiin

Alkyynit reagoivat halogeenien (Br2, Cl2) kanssa alkeenien tavoin, jolloin saadaan dihalogenoituja alkeeneja, joilla on trans-konfiguraatio.

Katso myös

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA