Ero sivun ”Sotilasmestari” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Linkki.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Sotilasarvot}}
{{Sotilasarvot}}
'''''Sotilasmestari''''' on [[Suomi|Suomen]] [[Puolustusvoimat|puolustusvoimissa]] käytössä oleva aliupseerien [[sotilasarvo]]. Sotilasmestari on aliupseerien korkein sotilasarvo, johon voidaan ylentää mestaritason tehtävissä ja aliupseerien mestariopinnot suorittanut ammattisotilas, joka on hankkinut laajan kokemuksen. Ylennyksen edellytyksenä on aina hyvä fyysinen suorituskyky ja kenttäkelpoisuus.
'''Sotilasmestari''' on [[Suomi|Suomen]] [[Puolustusvoimat|puolustusvoimissa]] käytössä oleva [[sotilasarvo]]. [[Rajavartiolaitos|Rajavartiolaitoksessa]] sotilasmestaria vastaa '''rajavartiomestari'''. Sotilasmestari kuuluu [[aliupseeri|aliupseereihin]], ja on näistä sotilasarvoltaan korkein. Arvoon voidaan ylentää mestaritason tehtävissä ja aliupseerien mestariopinnot suorittanut ammattisotilas, joka on hankkinut laajan kokemuksen. Ylennyksen edellytyksenä on aina hyvä fyysinen suorituskyky ja kenttäkelpoisuus.


Alempi arvo on [[ylivääpeli]] (merivoimissa ylipursimies) ja seuraavana [[upseeri|upseereihin]] lukeutuva [[vänrikki]] (merivoimissa aliluutnantti). Vielä 1990-luvulla sotilasmestari oli rauhan aikana vanhempi kuin [[vänrikki]] ja [[aliluutnantti]] (sodan aikana arvojärjestys olisi ollut toisin päin), mutta myöhemmin tämä poikkeama poistettiin ja vänrikistä tuli sotilasmestaria vanhempi niin rauhan kuin sodankin aikana.<ref>N:o 1355 Tasavallan presidentin asetus sotilas- ja palvelusarvoista. Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2006</ref>
Sotilasmestarista seuraavaksi alempana sotilasarvoltaan on [[ylivääpeli]] ([[merivoimat|merivoimissa]] ylipursimies) ja ylempänä [[upseeri|upseereihin]] lukeutuva [[vänrikki]] (merivoimissa [[aliluutnantti]]). Vielä 1990-luvulla sotilasmestari oli rauhan aikana sotilaana vanhempi kuin vänrikki ja aliluutnantti (sodan aikana arvojärjestys olisi ollut toisin päin), mutta myöhemmin tämä poikkeama poistettiin, ja vänrikistä tuli sotilasmestaria vanhempi sotilas niin rauhan kuin sodankin aikana.<ref>N:o 1355 Tasavallan presidentin asetus sotilas- ja palvelusarvoista. Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2006</ref>


Upseeri on aina aliupseerien esimies ja aliupseeri miehistöön kuuluvien esimies.
Nykyisessä järjestelmässä upseeri on aina aliupseerien esimies ja aliupseeri miehistöön kuuluvien esimies.


Sotilasmestarin arvomerkissä on yksi paksu ja sen alapuolella kaksi ohuempaa arvomerkkikulmaa. Sotilasmestari on ylin niin kantahenkilökunnan kuin reservin [[aliupseeri]]n arvo. Sotilasmestarin arvo oli käytössä myös vanhassa [[opistoupseeri]]järjestelmässä. Sotilassanonnan mukaan sotilasmestari on ollut aliupseerien [[kenraali]]. Samalla kun otettiin käyttöön nimitys [[toimiupseeri]] vuonna [[1995]], kantahenkilökunnan sotilasarvoista lakkautettu sotilasmestarin sotilas- ja palvelusarvo on palannut käyttöön, ja ensimmäinen uusi sotilasmestari nimitettiin kesällä [[2005]].
Sotilasmestarin arvomerkissä on yksi paksu ja sen alapuolella kaksi ohuempaa arvomerkkikulmaa. Sotilasmestari on ylin sekä kantahenkilökunnan että reservin [[aliupseeri]]n arvoista. Sotilasmestarin arvo oli käytössä myös vanhassa [[opistoupseeri]]järjestelmässä. Sotilassanonnan mukaan sotilasmestari on ollut ”aliupseerien [[kenraali]]. Samalla, kun otettiin käyttöön nimitys [[toimiupseeri]] vuonna [[1995]], kantahenkilökunnan sotilasarvoista lakkautettu sotilasmestarin sotilas- ja palvelusarvo palautettiin käyttöön, ja ensimmäinen uusi sotilasmestari nimitettiin kesällä [[2005]].

[[Rajavartiolaitos|Rajavartiolaitoksessa]] sotilasmestaria vastaa '''rajavartiomestari'''.


Sotilasmestarin tehtäviä ovat esimerkiksi joukko-osaston esikunnan toimistoupseerin ja sotilasopetuslaitosten vanhemman kouluttajan tehtävät sekä vartioston johtajan tehtävä.
Sotilasmestarin tehtäviä ovat esimerkiksi joukko-osaston esikunnan toimistoupseerin ja sotilasopetuslaitosten vanhemman kouluttajan tehtävät sekä vartioston johtajan tehtävä.

Versio 24. tammikuuta 2014 kello 12.05

Sotilasmestari on Suomen puolustusvoimissa käytössä oleva sotilasarvo. Rajavartiolaitoksessa sotilasmestaria vastaa rajavartiomestari. Sotilasmestari kuuluu aliupseereihin, ja on näistä sotilasarvoltaan korkein. Arvoon voidaan ylentää mestaritason tehtävissä ja aliupseerien mestariopinnot suorittanut ammattisotilas, joka on hankkinut laajan kokemuksen. Ylennyksen edellytyksenä on aina hyvä fyysinen suorituskyky ja kenttäkelpoisuus.

Sotilasmestarista seuraavaksi alempana sotilasarvoltaan on ylivääpeli (merivoimissa ylipursimies) ja ylempänä upseereihin lukeutuva vänrikki (merivoimissa aliluutnantti). Vielä 1990-luvulla sotilasmestari oli rauhan aikana sotilaana vanhempi kuin vänrikki ja aliluutnantti (sodan aikana arvojärjestys olisi ollut toisin päin), mutta myöhemmin tämä poikkeama poistettiin, ja vänrikistä tuli sotilasmestaria vanhempi sotilas niin rauhan kuin sodankin aikana.[1]

Nykyisessä järjestelmässä upseeri on aina aliupseerien esimies ja aliupseeri miehistöön kuuluvien esimies.

Sotilasmestarin arvomerkissä on yksi paksu ja sen alapuolella kaksi ohuempaa arvomerkkikulmaa. Sotilasmestari on ylin sekä kantahenkilökunnan että reservin aliupseerin arvoista. Sotilasmestarin arvo oli käytössä myös vanhassa opistoupseerijärjestelmässä. Sotilassanonnan mukaan sotilasmestari on ollut ”aliupseerien kenraali”. Samalla, kun otettiin käyttöön nimitys toimiupseeri vuonna 1995, kantahenkilökunnan sotilasarvoista lakkautettu sotilasmestarin sotilas- ja palvelusarvo palautettiin käyttöön, ja ensimmäinen uusi sotilasmestari nimitettiin kesällä 2005.

Sotilasmestarin tehtäviä ovat esimerkiksi joukko-osaston esikunnan toimistoupseerin ja sotilasopetuslaitosten vanhemman kouluttajan tehtävät sekä vartioston johtajan tehtävä.

Lähteet

  1. N:o 1355 Tasavallan presidentin asetus sotilas- ja palvelusarvoista. Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2006

Aiheesta muualla