Ero sivun ”Norman Bel Geddes” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
4ka9779 (keskustelu | muokkaukset)
4ka9779 (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 20: Rivi 20:
[[Luokka:Vuonna 1958 kuolleet]]
[[Luokka:Vuonna 1958 kuolleet]]
[[Luokka:Michiganilaiset]]
[[Luokka:Michiganilaiset]]
[[Luokka:Futuristit]]

Versio 10. tammikuuta 2014 kello 04.38

Bel Geddesin virtaviivainen konseptiauto.

Norman Melancton Bel Geddes (27. huhtikuuta 1893 Adrian, Michigan8. toukokuuta 1958) oli yhdysvaltalainen art deco -aikakauden muotoilija ja lavastaja, jonka erikoisalaa oli aerodynaaminen ja futuristinen muotoilu.

Norman Melancton Geddes syntyi Michiganissa ja varttui Ohion New Philadelphiassa osakevälittäjän poikana. Avioituessaan 1916 Helen Belle Schneiderin kanssa pariskunta yhdisti sukunimensä muotoon Bel Geddes. Näyttelijä Barbara Bel Geddes oli heidän tyttärensä.

Bel Geddes teki alkuun lavastuksia Los Angelesissa toimineelle Little Theaterille ja siirtyi 1918 New Yorkin Metropolitan-oopperan lavastajaksi. Hän loi visuaalisen ilmeen myös moniin Broadway-esityksiin ja Sonja Henien jääshow’hun. Hän suunnitteli lavasteet Cecil B. DeMillen elokuvaan Kahleiden katketessa (Feet of Clay, 1924).

Bel Geddes avasi oman teolliseen muotoiluun keskittyneen toimistonsa vuonna 1927 ilman mitään akateemista muotoilu- tai muuta koulutusta. Toimiston piirissä syntyi erilaisia kuluttajatuotteita cocktailravistimista radiovastaanotinten koteloihin. Hän loi myös futuristisia tuotekonsepteja joita ei koskaan toteutettu, kuten pisaranmuotoisen henkilöauton ja valtavan vesitasolentokoneen ”Airliner Number Four”, jossa olisi kansia ja erilaisia ajanviettotiloja kuin valtameriristeilijässä.[1] Hänen lehtikirjoituksillaan ja vuonna 1932 julkaistulla kirjalla Horizons[2] oli suuri merkitys aerodynamiikkaan eli ilmanvastuksen minimointiin perustuvalle ”virtaviivaiselle” muotoilutyylille. Hänen toinen kirjansa, Magic Motorways[3] (1940) keskittyi liikennesuunnitteluun ja ennakoi tulevaa interstate-tieverkostoa kaupunkeja ympäröivine ohitusteineen. Bel Geddesin omaelämäkerta Miracle in the Evening julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen 1960.

Lähteet

Aiheesta muualla

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Norman Bel Geddes