Ero sivun ”Liukumäki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Mckorso (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Mckorso (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Playground slide2.jpg|thumb|300px|Liukumäki]]
[[Kuva:Playground slide2.jpg|thumb|300px|Liukumäki]]


'''Liukumäki''' on lasten leikkiväline, jossa käyttäjä liukuu rajattua, kourunomaista kallistettua liukualustaa pitkin alas. Lähtö tapahtuu tasaiselta ''aloitusosalta'', jossa käyttäjä voi asettua turvalliseen liukuasentoon. Tässä osassa on muuta rakennetta korkeammat kaiteet sekä käsituet laskuun valmistautumista varten. Aloitusosan jälkeen alkaa varsinainen ''liukuosa'', jossa lasku tapahtuu. Liu’un päättää vaakatasossa oleva ''poistumisosa'', jossa laskijan vauhti hidastuu tai pysähtyy, mahdollistaen turvallisen poistumisen leikkivälineestä. Julkiset liukumäet on yleensä valmistettu [[Ruostumaton teräs|ruostumattomasta]] pellistä, yksityiseen käyttöön tarkoitetut muovista, harvemmin puusta (käytännössä [[filmivaneri]]sta). Liukumäkiä on useimmiten [[leikkipuisto]]issa ja muilla [[Leikkipaikka|leikkipaikoilla]], mutta toisinaan myös [[uimaranta|rannoilla]]. Liukumäki on voitu yhdistää myös osaksi [[kiipeilyteline]]ttä. Liukumäkiä sijaitsee myös kerrostalojen pihoilla ja ja [[päiväkodin]] pihoilla.
'''Liukumäki''' on lasten leikkiväline, jossa käyttäjä liukuu rajattua, kourunomaista kallistettua liukualustaa pitkin alas. Lähtö tapahtuu tasaiselta ''aloitusosalta'', jossa käyttäjä voi asettua turvalliseen liukuasentoon. Tässä osassa on muuta rakennetta korkeammat kaiteet sekä käsituet laskuun valmistautumista varten. Aloitusosan jälkeen alkaa varsinainen ''liukuosa'', jossa lasku tapahtuu. Liu’un päättää vaakatasossa oleva ''poistumisosa'', jossa laskijan vauhti hidastuu tai pysähtyy, mahdollistaen turvallisen poistumisen leikkivälineestä. Julkiset liukumäet on yleensä valmistettu [[Ruostumaton teräs|ruostumattomasta]] pellistä, yksityiseen käyttöön tarkoitetut muovista, harvemmin puusta (käytännössä [[filmivaneri]]sta). Liukumäkiä on useimmiten [[leikkipuisto]]issa ja muilla [[Leikkipaikka|leikkipaikoilla]], mutta toisinaan myös [[uimaranta|rannoilla]]. Liukumäki on voitu yhdistää myös osaksi [[kiipeilyteline]]ttä. Liukumäkiä sijaitsee myös kerrostalojen pihoilla ja päiväkotien pihoilla.


==Turvallisuus==
==Turvallisuus==

Versio 21. joulukuuta 2013 kello 10.04

Liukumäki

Liukumäki on lasten leikkiväline, jossa käyttäjä liukuu rajattua, kourunomaista kallistettua liukualustaa pitkin alas. Lähtö tapahtuu tasaiselta aloitusosalta, jossa käyttäjä voi asettua turvalliseen liukuasentoon. Tässä osassa on muuta rakennetta korkeammat kaiteet sekä käsituet laskuun valmistautumista varten. Aloitusosan jälkeen alkaa varsinainen liukuosa, jossa lasku tapahtuu. Liu’un päättää vaakatasossa oleva poistumisosa, jossa laskijan vauhti hidastuu tai pysähtyy, mahdollistaen turvallisen poistumisen leikkivälineestä. Julkiset liukumäet on yleensä valmistettu ruostumattomasta pellistä, yksityiseen käyttöön tarkoitetut muovista, harvemmin puusta (käytännössä filmivanerista). Liukumäkiä on useimmiten leikkipuistoissa ja muilla leikkipaikoilla, mutta toisinaan myös rannoilla. Liukumäki on voitu yhdistää myös osaksi kiipeilytelinettä. Liukumäkiä sijaitsee myös kerrostalojen pihoilla ja päiväkotien pihoilla.

Turvallisuus

Yleisiä liukumäkiä koskee Suomessa standardi SFS-EN 1176 (osa 3).[1]

Lähteet

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liukumäki.
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.