Ero sivun ”Tuire Orri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
11 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
p
w-fix (välirauha)
("sirkeissä silmissä loisti" jne. lainattu muistokirjoituksesta.)
p (w-fix (välirauha))
'''Tuire Orri''' (oik. '''Tuire Orri-Björkell''', [[30. lokakuuta]] [[1918]] [[Helsinki]] – [[26. elokuuta]] [[2007]] Helsinki) oli suomalainen [[näyttelijä]] ja [[laulaja]].
 
Orri aloitti uransa Virkamiesteatterissa, jonka hänen isänsä oli perustanut. Hän kävi [[Suomen Näyttämöopisto]]n 1936–1938 ja sai sen jälkeen kiinnityksen [[Viipurin kaupunginteatteri]]in kaudeksi 1938–1939. Välitön karjalainen ilmapiiri innosti Orria, jonka "sirkeissä silmissä loisti näyttelemisen ilo." [[Välirauha|Välirauhan aikaaikaan]]an hänet kiinnitettiin [[Helsingin Kansanteatteri]]in. "Nykyteatterin viehkein ilmestys" sekä "operettien laululintunen" sai sekä yleisön että arvostelijoiden suosion.
 
[[Talvisota|Talvisodan]] aikana Orri osallistui Maan Turvan viidytyskiertueille yhdessä [[Lapatossu]]n, [[Aku Korhonen|Aku Korhosen]] ja [[Siiri Angerkoski|Siiri Angerkosken]] kanssa. Lisäksi Orri näytteli monissa suomalaisissa elokuvissa vuosina [[1937]]-[[1945]], useimmiten sivurooleja. Ainoan pääosansa hän näytteli maalaiskomediassa ''[[Kyläraittien kuningas]]'', jossa hän teki maalaisroolin Kervilän Annana. Hän esiintyi sivuosissa muun muassa elokuvissa ''[[Kersantilleko Emma nauroi?]]'', ''[[Kyökin puolella]]'' sekä ''[[Keinumorsian]]''. Näyttämöuran hän lopetti miehensä vaatimuksesta lasten ja perheen vuoksi. Vuonna [[1948]] hän siirtyi [[Radioteatteri]]in, mutta joutui perhesyistä lopettamaan [[1950]]. Hän opiskeli laulua [[Hanna Granfelt]]in opetuksessa.

Navigointivalikko