Ero sivun ”UHF (taajuusalue)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti: nl (strong connection between (2) fi:Ultra high frequency and nl:Ultra high frequency),pt (strong connection between (2) fi:Ultra high frequency and pt:Ultra High Frequency),sv (strong connection between (2) [[fi:Ultra hig...
Boss93 (keskustelu | muokkaukset)
p Korjaus epäselvään ilmaisuun
Rivi 1: Rivi 1:
'''UHF''' (''Ultra High Frequency'') on [[mikroaalto]]jen taajuusalue välillä 0,3—3 GHz.
'''UHF''' (''Ultra High Frequency'') on [[mikroaalto]]jen taajuusalue välillä 0,3—3 GHz.


UHF-alueella radioaallot etenevät suoran etenemisen mukaan{{selvennä}}. Maasto vaikuttaa voimakkaasti esteenä. Yhteyden on oltava lähes näköyhteys antennista toiseen. Aluetta käytetään myös satelliittiyhteyksiin. Suuri kapasiteetti tekee alueesta hyvän monikanavaisten linkkijärjestelmien alueen. Antennit voidaan rakentaa voimakkaasti suuntaaviksi, mutta kohtuullisen kokoisiksi. Niitä on myös käytettävä, jotta saataisiin edes muutamia kilometrejä pidempiä yhteysetäisyyksiä. Suuntaavien antennien käyttö liikkuvissa järjestelmissä on vaikeaa. Tämä rajoittaa UHF-alueen lähinnä siirrettäviin tai kiinteisiin yhteyksiin. Aluetta käytetään myös ilmasta ilmaan -, ilmasta maahan - ja maasta ilmaan -yhteyksiin.
UHF-alueella radioaallot etenevät suoran etenemisen mukaan{{selvennä}}. Maasto vaikuttaa voimakkaasti esteenä. Yhteydellä on oltava lähes näköyhteys antennista toiseen. Aluetta käytetään myös satelliittiyhteyksiin. Suuri kapasiteetti tekee alueesta hyvän monikanavaisten linkkijärjestelmien alueen. Antennit voidaan rakentaa voimakkaasti suuntaaviksi, mutta kohtuullisen kokoisiksi. Niitä on myös käytettävä, jotta saataisiin edes muutamia kilometrejä pidempiä yhteysetäisyyksiä. Suuntaavien antennien käyttö liikkuvissa järjestelmissä on vaikeaa. Tämä rajoittaa UHF-alueen lähinnä siirrettäviin tai kiinteisiin yhteyksiin. Aluetta käytetään myös ilmasta ilmaan -, ilmasta maahan - ja maasta ilmaan -yhteyksiin.


Tällä [[taajuus|taajuudella]] on myös [[ISM-taajuusalue]] (Industrial, Scientific and Medical), jonka käyttö ei vaadi erillistä lupaa.
Tällä [[taajuus|taajuudella]] on myös [[ISM-taajuusalue]] (Industrial, Scientific and Medical), jonka käyttö ei vaadi erillistä lupaa.

Versio 14. joulukuuta 2013 kello 15.43

UHF (Ultra High Frequency) on mikroaaltojen taajuusalue välillä 0,3—3 GHz.

UHF-alueella radioaallot etenevät suoran etenemisen mukaanselvennä. Maasto vaikuttaa voimakkaasti esteenä. Yhteydellä on oltava lähes näköyhteys antennista toiseen. Aluetta käytetään myös satelliittiyhteyksiin. Suuri kapasiteetti tekee alueesta hyvän monikanavaisten linkkijärjestelmien alueen. Antennit voidaan rakentaa voimakkaasti suuntaaviksi, mutta kohtuullisen kokoisiksi. Niitä on myös käytettävä, jotta saataisiin edes muutamia kilometrejä pidempiä yhteysetäisyyksiä. Suuntaavien antennien käyttö liikkuvissa järjestelmissä on vaikeaa. Tämä rajoittaa UHF-alueen lähinnä siirrettäviin tai kiinteisiin yhteyksiin. Aluetta käytetään myös ilmasta ilmaan -, ilmasta maahan - ja maasta ilmaan -yhteyksiin.

Tällä taajuudella on myös ISM-taajuusalue (Industrial, Scientific and Medical), jonka käyttö ei vaadi erillistä lupaa.

Käyttö

UHF-aaltoaluetta on käytetty 1960-luvulta alkaen muun muassa televisiolähetyksiin. Digitaalitekniikan vuoksi televisiokanavia voidaan toimittaa vähäisemmällä määrällä aaltoaluetta, minkä vuoksi aaltoaluetta vapautuu muuhun käyttöön. Aaltoaluetta on tämän vuoksi siirtymässä langattomalle tietoliikenteelle. Yhdysvalloissa televisiolähetysten alueella 54 - 698 MHz televisiokanavien käyttämien taajuusalueiden väliin jäävät taajuusalueet on vapautettu muuhun käyttöön. Kaistaa on käytettävissä yhteensä 300 - 400 MHz verran.[1][2][3]

Televisiokäytössä Suomessa UHF-kanavia käytettiin Yleisradion TV2:n aaltoalueena, kun TV1 käytti VHF-aluetta.

Katso myös

Lähdeviitteet