Ero sivun ”Internet Movie Database” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 36: Rivi 36:
== 250 suosituinta elokuvaa ==
== 250 suosituinta elokuvaa ==


Yksi tietokannan suosituimmista ominaisuuksista on 250 suosituimman elokuvan lista (''Top 250''). Käyttäjät voivat äänestää elokuvia asteikolla 1–10. Tämän jälkeen saadut arvosanat syötetään matemaattisen kaavan läpi, josta saadaan lopullinen painotettu arvosana. Tietokannassa on datasuodattimia ja erilaisia raja-arvoja: listalle pääsee vain, jos elokuva on saanut vähintään 25 000 ääntä. Ennen 19:ttä heinäkuuta 2012 listalle pääsi 3 000 äänellä.
Yksi tietokannan suosituimmista ominaisuuksista on 250 suosituimman elokuvan lista (''Top 250''). Käyttäjät voivat äänestää elokuvia asteikolla 1–10. Tämän jälkeen saadut arvosanat syötetään matemaattisen kaavan läpi, josta saadaan lopullinen painotettu arvosana. Tietokannassa on datasuodattimia ja erilaisia raja-arvoja: listalle pääsee vain, jos elokuva on saanut vähintään 25 000 ääntä. Ennen 19:ttä heinäkuuta 2012 listalle ylsi 3 000 äänellä.


IMDb julkaisee myös sadan huonoimman elokuvan listaa (''Bottom 100''), jonne joutuvat sata huonoimman arvosanan kerännyttä.
IMDb julkaisee myös sadan huonoimman elokuvan listaa (''Bottom 100''), jonne joutuvat sata huonoimman arvosanan kerännyttä.

Versio 10. joulukuuta 2013 kello 21.55

The Internet Movie Database
[[Tiedosto:Tiedosto:IMDb logo.PNG|250px|]]
[[Tiedosto:|250px|Kuvankaappaus IMDbeen etusivusta.]]
Kuvankaappaus IMDbeen etusivusta.
Verkkosivusto http://www.imdb.com
Kaupallinen Kyllä
Tyyppi Elokuva- ja televisiosivustot
Rekisteröinti Ei
Omistaja Amazon.com
Avattu 1996
Nykyinen tila Aktiivinen

The Internet Movie Database (lyh. IMDb) on Internetin laajin elokuvatietokanta, joka sisältää tietoa elokuvista, televisiosarjoista, animaatioista, lyhytelokuvista ja videopeleistä.

IMDb sisältää teoksista vaihtelevat määrät tietoa. Useimmista on saatavana perustiedot, kuten ohjaajat, näyttelijät, juonikuvauksia ja arvosteluja. Suosituimmista elokuvista on myös erikoisempaa tietoa, kuten triviaa, juoniaukkoja ja muita virheitä, kuvasuhde- ja muuta teknistä tietoa sekä elokuvien vaihtoehtoisia versioita. Näyttelijöillä, ohjaajilla ja muilla henkilöillä on omat listauksensa, joista näkyy missä elokuvissa he ovat työskennelleet ja työskentelevät mahdollisesti tulevaisuudessa. Jokaisesta kohteesta on lisäksi mahdollista keskustella foorumilla. Myös lyhyet elämäkerrat ovat monista tekijöistä luettavissa. Laajennettu tietokanta osoitteessa akas.imdb.com sisältää elokuvien vieraskielisiä nimiä, joilla ne julkaistiin eri maissa.

IMDb on vuosien mittaan laajentunut pelkästä tietokannasta laajaksi elokuva-aiheiseksi sivustoksi, jossa on päivittäisiä elokuva- ja televisioaiheisia uutisia. Kävijöitä sivuilla 35 miljoonaa kuukaudessa (02/06). Lisäksi sivustolla on erikoissisältöä muun muassa Oscar-juhlien kaltaisten elokuvatapahtumien yhteydessä. Tietokannasta on myös elokuva-alan ammattilaisille suunnattu versio IMDbPro, jossa on tarkat yhteystiedot, tapahtumakalentereita ym. IMDbPro:n käyttö on maksullista.

Koko tietokanta on vapaasti selailtavissa, ja tietokannan voi asentaa omalle koneelleen.

Historiaa

Tietokanta sai alkunsa Col Needhamin kerääminä komentojonotiedostoina, joilla saattoi tehdä hakuja rec.arts.movies-uutisryhmän sisältöön. Keskitetty tietokanta luotiin 1993, jolloin hakuja voitiin tehdä sähköpostin avulla. Seuraavana vuonna tietojen lisääminen sähköpostitse tehtiin mahdolliseksi. Seuraavaksi tietokannalle luotiin web-käyttöliittymä. Vuonna 1996 perustettiin Internet Movie Database Ltd., ja sivustoon liitettiin mainosbannerit.

Amazon.com osti yhtiön huhtikuussa 1998 ja on edelleen sen omistaja. Monet tietokannan alkuperäisistä luojista jäivät töihin tietokannan ylläpitäjiksi, Needham mukaan lukien.

21. elokuuta 2011 IMDb sisälsi tiedot 1 969 437 nimikkeestä ja 4 171 643 henkilöstä.[1]

250 suosituinta elokuvaa

Yksi tietokannan suosituimmista ominaisuuksista on 250 suosituimman elokuvan lista (Top 250). Käyttäjät voivat äänestää elokuvia asteikolla 1–10. Tämän jälkeen saadut arvosanat syötetään matemaattisen kaavan läpi, josta saadaan lopullinen painotettu arvosana. Tietokannassa on datasuodattimia ja erilaisia raja-arvoja: listalle pääsee vain, jos elokuva on saanut vähintään 25 000 ääntä. Ennen 19:ttä heinäkuuta 2012 listalle ylsi 3 000 äänellä.

IMDb julkaisee myös sadan huonoimman elokuvan listaa (Bottom 100), jonne joutuvat sata huonoimman arvosanan kerännyttä.

Lähteet

Aiheesta muualla

  • www.imdb.com USA:n pääsivusto
  • finnish.imdb.com Osittain suomenkielinen sivusto (USA:n sivuston kopio. Sisältää mm. elokuvien suomalaiset nimet)
  • akas.imdb.com/ AKAS (Also Known AS) -palvelin, sisältää myös elokuvien vieraskieliset nimet
  • IMDb Pro Maksullinen IMDb, jota voi rajoitetun ajan kokeilla ilmaiseksi