Ero sivun ”Erowid” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
erowid kertoo päihteistä realistisesti hyvistä ja huonoista vaikutuksista, eikä liiottele niistä kuten suomen mediassa annetaan lähes aina vain neg. puolet huumeista kuten jukka riipinsen haastatteluissa. tarkoitukseni ei ole mollata riipistä.
Rivi 19: Rivi 19:
}}
}}


'''Erowid''' (myös '''The Vaults of Erowid''' tai '''The Erowid Center''') on järjestö, jonka keskeisin osa on [[psykoaktiivinen aine|psykoaktiivisista kasveista ja kemikaaleista]] sekä muista muuntuneita [[tajunta|tajunnantiloja]] koskevista aiheista tietoa tarjoava [[verkkosivusto]] Erowid.org. Erowidin ovat luoneet [[salanimi]]llä Fire ja Earth Erowid esiintyvät henkilöt. Nykyään sivustoa ylläpitävän rekisteröityneen järjestön The Erowid Centerin hallituksen jäsenten nimet löytyvät sekä järjestön omilta kotisivuilta <ref>[http://www.erowidcenter.org/about/about_board.php Erowid Center: About the Board of Directors]</ref> että GuideStar-järjestöpalvelun sivuilta.<ref name="GS">[http://www.guidestar.org/organizations/20-3256212/erowid-center.aspx GuideStar Exchange Reports for Erowid Center]</ref> Sivusto sisältää tietoa niin laillisista kuin laittomistakin substansseista ja kertoo sekä niiden toivotuista että haitallisista vaikutuksista.
'''Erowid''' (myös '''The Vaults of Erowid''' tai '''The Erowid Center''') on järjestö, jonka keskeisin osa on [[psykoaktiivinen aine|psykoaktiivisista kasveista ja kemikaaleista]] sekä muista muuntuneita [[tajunta|tajunnantiloja]] koskevista aiheista tietoa tarjoava [[verkkosivusto]] Erowid.org. Erowidin ovat luoneet [[salanimi]]llä Fire ja Earth Erowid esiintyvät henkilöt. Nykyään sivustoa ylläpitävän rekisteröityneen järjestön The Erowid Centerin hallituksen jäsenten nimet löytyvät sekä järjestön omilta kotisivuilta <ref>[http://www.erowidcenter.org/about/about_board.php Erowid Center: About the Board of Directors]</ref> että GuideStar-järjestöpalvelun sivuilta.<ref name="GS">[http://www.guidestar.org/organizations/20-3256212/erowid-center.aspx GuideStar Exchange Reports for Erowid Center]</ref> Sivusto sisältää tietoa niin laillisista kuin laittomistakin substansseista ja kertoo sekä niiden toivotuista että haitallisista vaikutuksista realistisesti, eikä mediaseksikkääseen sävyyn, kuten esimerkiksi Irti Huumeista ry:n Jukka Riipinen, joka kommentoi YLE:n haastattelussa kahvin ja teen olevan "ihanne-päihteitä", ja ettei muita päihteitä tarvita hyvinvointivaltio Suomeen.


Sivustolta löytyvä tieto pohjautuu kirjallisuuslähteisiin, alan tutkijoiden lausuntoihin ja tavallisten ihmisten kokemuksiin. Erowid toimii uusien tietojen julkaisijana, mutta samalla myös muualla julkaistujen dokumenttien ja kuvien arkistona.
Sivustolta löytyvä tieto pohjautuu kirjallisuuslähteisiin, alan tutkijoiden lausuntoihin ja tavallisten ihmisten kokemuksiin. Erowid toimii uusien tietojen julkaisijana, mutta samalla myös muualla julkaistujen dokumenttien ja kuvien arkistona.

Versio 6. joulukuuta 2013 kello 02.39

Erowid
Verkkosivusto www.erowid.org
Kaupallinen ei
Tyyppi psykoaktiivisiin kasveihin ja kemikaaleihin keskittyvä tietokanta
Kielet englanti
Omistaja Fire & Earth Erowid
Avattu lokakuussa 1995
Tulot lahjoituspohjaiset
Nykyinen tila aktiivinen

Erowid (myös The Vaults of Erowid tai The Erowid Center) on järjestö, jonka keskeisin osa on psykoaktiivisista kasveista ja kemikaaleista sekä muista muuntuneita tajunnantiloja koskevista aiheista tietoa tarjoava verkkosivusto Erowid.org. Erowidin ovat luoneet salanimillä Fire ja Earth Erowid esiintyvät henkilöt. Nykyään sivustoa ylläpitävän rekisteröityneen järjestön The Erowid Centerin hallituksen jäsenten nimet löytyvät sekä järjestön omilta kotisivuilta [1] että GuideStar-järjestöpalvelun sivuilta.[2] Sivusto sisältää tietoa niin laillisista kuin laittomistakin substansseista ja kertoo sekä niiden toivotuista että haitallisista vaikutuksista realistisesti, eikä mediaseksikkääseen sävyyn, kuten esimerkiksi Irti Huumeista ry:n Jukka Riipinen, joka kommentoi YLE:n haastattelussa kahvin ja teen olevan "ihanne-päihteitä", ja ettei muita päihteitä tarvita hyvinvointivaltio Suomeen.

Sivustolta löytyvä tieto pohjautuu kirjallisuuslähteisiin, alan tutkijoiden lausuntoihin ja tavallisten ihmisten kokemuksiin. Erowid toimii uusien tietojen julkaisijana, mutta samalla myös muualla julkaistujen dokumenttien ja kuvien arkistona.

Erowidin sivuston suosio on kasvanut tasaisesti. Sivusto sai vuoden 2008 tilastojen mukaan päivittäin keskimäärin 475 000 sivuosumaa noin 57 000 yksittäiseltä vierailijalta, joista jokainen vieraili noin kahdeksalla eri sivulla.[3] Erowidiin viitatan paljon myös mediassa ja muissa julkaisuissa.[4]

Historia

Esiaste Erowidista syntyi huhtikuussa 1995, mutta itse sivusto ilmestyi kuusi kuukautta myöhemmin.[5] Earth oli opiskellut kielten historiaa ja nimi Erowid löydettiinkin Calvert Watkinsin teoksesta Dictionary of Indo-European Roots. Erowid tarkoittaa Maan viisautta tai olemassaolon tietoa. 1. tammikuuta 2008 alkaen se on toiminut opetuksellisena IRS:n vahvistamana yleishyödyllisenä 501(c)(3)-järjestönä nimellä The Erowid Center.[2][6][7]

Ennen Erowidin syntyä Fire ja Earth olivat jo jonkin aikaa tutkineet ja keränneet aineistoa päihdeaihepiireistä. Fire oli tutkinut kuukausien ajan Euroopan noitakulttuuria ja Earth oli alkanut koota sähköistä kokoelmaa, joka järjesteltiin lopulta Firen suunnittelemille verkkosivuille. Vuoden 1995 lokakuussa sivusto avattiin julkiseen käyttöön, minkä aikana hankkeesta ei ollut tarkoitusta tehdä laajaa tai yleistä tietokantaa eikä sitä ilmoitettu hakukoneiden listoille. Perustajien käyttämissä verkkokeskusteluryhmissä syntyi kuitenkin kiinnostusta laadukasta tietoa kohtaan ja käyttäjien esittämiin kysymyksiin alettiin vastata eräällä Erowid-sivulla. Keskusteluryhmien käyttäjät ryhtyivät ehdottelemaan uusia tutkimuksen aiheita hanketta varten ja sivusta kiihtyi laajenemaan.

Lähteet

  1. Erowid Center: About the Board of Directors
  2. a b GuideStar Exchange Reports for Erowid Center
  3. Erowid Site Traffic The Vaults of Erowid. 2008. (englanniksi)
  4. Erowid Book, Journal, and Media Mentions
  5. Erowid, Fire: Erowid: 10 Years of History The Vaults of Erowid. 2005. (englanniksi)
  6. Erowid, Earth & Fire: Erowid Center The Vaults of Erowid. 2008. (englanniksi)
  7. Online Version of Publication 78 IRS.gov. (englanniksi)

Kirjallisuutta

  • Murguía, Edward; Tackett-Gibson, Melissa & Lessem, Ann: Real Drugs in a Virtual World. Lexington Books, 2007. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.