Ero sivun ”Maanjako” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
8 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
p
(→‎Maanjakotoimitus (isojako): kaksi linkkiä jo aiemmin artikkelissa, joten pois; kh; w (Suomen maaherrat))
Kun jakoa alettiin toimittaa, määriteltiin ensimmäisenä jakokunnan laajuus piirirajankäynnillä, mikäli sitä ei oltu jo aikaisemmin suoritettu tai se oli muutoin epäselvä.
 
Valmistelutoimenpiteisiin kuuluivat myös alueiden mittaus ja kartalle pano, jollei karttaa ollut valmiiksi olemassa. Valmisteluun sisältyi myös [[liikamaa]]n erottaminen, verollepano, [[jyvitys]] ja nautintaselitelmän[[nautintaselitelmä]]n laatiminen, josta selvisi, mitkä etuisuudet ovat talojen ja mitkä puolestaan kylän yhteisiä. Tämän jälkeen ratkaistiin kysymykset jakoperusteista ja yhteisiksi jäävistä alueista. Toimitusinsinööri vahvisti osittelun kartalle.
 
Valmistelutoimenpiteiden jälkeen ryhdittiin täytäntöönpanotoimenpiteisiin, jolloin jakolinjat ja [[kiinteistöraja|jakorajat]] lopullisesti merkittiin kartalle ja laadittiin jakokirja, josta selvisi mitä tiluksia kukin tila oli saanut. Tämän jälkeen jako selvitettiin asianosaisille sekä toimitettiin kartan mukaan rajankäynti ja rajojen [[rajamerkki|pyykitys]]. Pyykityksen jälkeen vahvistettiin osakasten väliset korvaukset talon siirtämisestä, viljelyksistä ja pystymetsästä. Lopuksi jakotoimitus julistettiin päättyneeksi ja annettiin valitusosoitus.
109 366

muokkausta

Navigointivalikko