Ero sivun ”Malminetsintä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Styroks (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 61: Rivi 61:
* [http://stonerol.com/etusivu Stonerol Oy]
* [http://stonerol.com/etusivu Stonerol Oy]
* Tailtiu Oy<ref name="malmi"/>
* Tailtiu Oy<ref name="malmi"/>
* East Mineral Oy



== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 28. marraskuuta 2013 kello 22.59

Savukoskella 1970-luvulla toimineen Soklin kaivoksen koetehtaan malminäytteitä.

Malminetsinnällä tarkoitetaan malmiksi luokiteltavien kivien, ja niiden emokallion etsimistä.

Malminetsinnän historiaa Suomessa

Suuri osa Suomen kaivoksista on saanut alkunsa kansalaisten etsimistä ja tutkittavaksi lähettämistä malminäytteistä, joista käytetään yleisesti termiä kansannäyte. Sellaisia on Suomessa kerätty aina 1730-luvulta lähtien, jolloin kirkoissa luettiin kuulutuksia, että ihmiset ilmoittaisivat erikoisista kivilöydöistä. Irtolohkareilla tiedettiin jo tuolloin olevan merkitystä malminetsinnässä. Yksi Suomen merkittävimpiä malmilöydöksiä aikoinaan Rääkkylän Kivisalmessa, kun kanavarakennustyömaan kaivinkoneen kuljettaja löysi ison ruosteenvärisen irtokiven. Kuparimalmilöydös johti Outokummun kaivoksen perustamiseen ja nykyaikaisen kaivannaisteollisuuden kehittymiseen Suomessa.

Perinteinen malminetsintätapa on ollut, jos malmilohkareet ovat irtonaisina maastossa, merkitä karttaan paikat, joissa irtolohkareita on esiintynyt. Näin muodostuu karttaan niin sanottu malmiharava. Sillä tarkoitetaan jääkauden kalliosta irroittamien kivien leviämistä kartionmuotoiselle alueelle. Kartion kärjessä on varsinainen malmiesiintymän emokallio. Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n kansannäytetoimistolle lähetetään vuosittain useita tuhansia näytteitä, joista parhaat palkitaan. Vuonna 2010 GTK:lle lähetettiin 5611 kansannäytettä, aikojen kuluessa niitä on lähetetty yhteensä noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Ne ovat käynnistäneet yli puolet kaivostoimintaan johtaneista tutkimuksista Suomessa.

Suomessa toimivien malminetsintäyhtiöiden kotimaa

Alankomaat

Australia

Britannia

Etelä-Afrikka

Irlanti

Kanada

Luxemburg

Norja

Ruotsi

Suomi

Lähteet

Aiheesta muualla

  1. a b c d e f g h i j Penttilä, Pauliina: Luovutettu maa. Suomen kuvalehti, 23.11.2012, nro 47, s. 14 - 15.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.