Ero sivun ”Lukumuisti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
engl lähde
Ei memory-muisti, Lähteet
Rivi 1: Rivi 1:
{{Muistityypit}}
{{Muistityypit}}
'''Lukumuisti''' eli '''ROM-muisti''' ({{lyhenne|Read Only Memory}}<ref name=kotus>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2149 | Nimeke = Lyhenneluettelo | Tekijä = KOTUS | Ajankohta = 31.10.2013 | Julkaisija = Kotimaisten kielten keskus | Viitattu = 23.11.2013}}</ref>) on [[suoritin]]ta käyttävän laitteen, esimerkiksi [[tietokone]]en pysyväismuisti, johon ei voi tehdä muutoksia normaalikäytön aikana, ja jonka tiedot säilyvät silloinkin, kun koneesta kytketään virta pois. Varsinaisen, tehtaalla ohjelmoitavan, ROM-muistin tilalla käytetään usein ohjelmoitavia [[PROM]]-, [[EPROM]]-, [[EEPROM]]- tai [[Flash-muisti|Flash-muisteja]], nykyään yleensä viimeksi mainittua.
'''Lukumuisti''' eli '''ROM''' ({{lyhenne|Read Only Memory}}<ref name=kotus>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2149 | Nimeke = Lyhenneluettelo | Tekijä = KOTUS | Ajankohta = 31.10.2013 | Julkaisija = Kotimaisten kielten keskus | Viitattu = 23.11.2013}}</ref>) on [[suoritin]]ta käyttävän laitteen, esimerkiksi [[tietokone]]en pysyväismuisti, johon ei voi tehdä muutoksia normaalikäytön aikana, ja jonka tiedot säilyvät silloinkin, kun koneesta kytketään virta pois. Varsinaisen, tehtaalla ohjelmoitavan, ROM:n tilalla on usein ohjelmoitava [[PROM]], [[EPROM]], [[EEPROM]] tai [[Flash-muisti]], nykyään yleensä viimeksi mainittua.


Lukumuistia käytetään [[automaatio]]ssa, tietokoneissa ja [[Sulautettu järjestelmä|sulautetuissa järjestelmissä]] (esimerkiksi pesukoneet ja auton lukkiintumattomat jarrut).
Lukumuistia käytetään [[automaatio]]ssa, tietokoneissa ja [[Sulautettu järjestelmä|sulautetuissa järjestelmissä]] (esimerkiksi pesukoneet ja auton lukkiintumattomat jarrut).


ROM-muisti sisältää yleensä ohjelman, jolla laitteisto alustetaan ja mahdollinen [[käyttöjärjestelmä]] ladataan. Joissakin tietokoneissa ROM-muisti sisältää myös käyttöjärjestelmän, jolloin sitä ei tarvitse erikseen ladata massamuistilaitteelta.
ROM sisältää yleensä ohjelman, jolla laitteisto alustetaan ja mahdollinen [[käyttöjärjestelmä]] ladataan. Joissakin tietokoneissa ROM sisältää myös käyttöjärjestelmän, jolloin sitä ei tarvitse erikseen ladata massamuistilaitteelta.


[[IBM PC]]-yhteensopivien tietokoneiden ROM-muistissa on [[BIOS]]-ohjelma ({{lyhenne|Basic Input/Output System}}), joka sisältää määritykset siitä, kuinka esimerkiksi levyasemia, näyttöä ja virhetilanteita käsitellään. Tavallisesti ROM-BIOS sisältää myös Setup-ohjelman, jolla voidaan määritellä tietokoneen alku- ja laitteistoasetukset. Näitä asetuksia voi muuttaa Setup-ohjelmassa, joka täytyy käynnistää tietokoneen alustusvaiheessa. Monilla PC:n lisäkorteilla on omat BIOS-piirinsä, joiden sisältämä ohjelmakoodi toimii varsinaisen BIOS-ohjelman jatkeena.
[[IBM PC]]-yhteensopivien tietokoneiden ROM:ssa on [[BIOS]]-ohjelma ({{lyhenne|Basic Input/Output System}}), joka sisältää määritykset siitä, kuinka esimerkiksi levyasemia, näyttöä ja virhetilanteita käsitellään. Tavallisesti ROM-BIOS sisältää myös Setup-ohjelman, jolla voidaan määritellä tietokoneen alku- ja laitteistoasetukset. Näitä asetuksia voi muuttaa Setup-ohjelmassa, joka täytyy käynnistää tietokoneen alustusvaiheessa. Monilla PC:n lisäkorteilla on omat BIOS-piirinsä, joiden sisältämä ohjelmakoodi toimii varsinaisen BIOS-ohjelman jatkeena.


Aidon ROM-muistin sisältöä ei pysty muuttamaan, mutta nykyisin käytetään tämän sijaan usein Flash-piirejä, joiden sisältöä pystyy vaihtamaan ohjelmallisesti. Tietokoneen laitteistoasetukset tallennetaan nykyisissä tietokoneissa yleensä paristovarmennettuun SRAM-muistiin{{lähde}}.
Aidon ROM:n sisältöä ei pysty muuttamaan, mutta nykyisin käytetään tämän sijaan usein Flash-piirejä, joiden sisältöä pystyy vaihtamaan ohjelmallisesti. Tietokoneen laitteistoasetukset tallennetaan nykyisissä tietokoneissa yleensä paristovarmennettuun SRAM-muistiin{{lähde}}.

== Lähteet ==
{{Viitteet}}


[[Luokka:Tallennusvälineet]]
[[Luokka:Tallennusvälineet]]

Versio 24. marraskuuta 2013 kello 04.40

Muistityypit
Haihtuvat muistityypit
Haihtumattomat muistityypit

Lukumuisti eli ROM (lyhenne sanoista Read Only Memory[1]) on suoritinta käyttävän laitteen, esimerkiksi tietokoneen pysyväismuisti, johon ei voi tehdä muutoksia normaalikäytön aikana, ja jonka tiedot säilyvät silloinkin, kun koneesta kytketään virta pois. Varsinaisen, tehtaalla ohjelmoitavan, ROM:n tilalla on usein ohjelmoitava PROM, EPROM, EEPROM tai Flash-muisti, nykyään yleensä viimeksi mainittua.

Lukumuistia käytetään automaatiossa, tietokoneissa ja sulautetuissa järjestelmissä (esimerkiksi pesukoneet ja auton lukkiintumattomat jarrut).

ROM sisältää yleensä ohjelman, jolla laitteisto alustetaan ja mahdollinen käyttöjärjestelmä ladataan. Joissakin tietokoneissa ROM sisältää myös käyttöjärjestelmän, jolloin sitä ei tarvitse erikseen ladata massamuistilaitteelta.

IBM PC-yhteensopivien tietokoneiden ROM:ssa on BIOS-ohjelma (lyhenne sanoista Basic Input/Output System), joka sisältää määritykset siitä, kuinka esimerkiksi levyasemia, näyttöä ja virhetilanteita käsitellään. Tavallisesti ROM-BIOS sisältää myös Setup-ohjelman, jolla voidaan määritellä tietokoneen alku- ja laitteistoasetukset. Näitä asetuksia voi muuttaa Setup-ohjelmassa, joka täytyy käynnistää tietokoneen alustusvaiheessa. Monilla PC:n lisäkorteilla on omat BIOS-piirinsä, joiden sisältämä ohjelmakoodi toimii varsinaisen BIOS-ohjelman jatkeena.

Aidon ROM:n sisältöä ei pysty muuttamaan, mutta nykyisin käytetään tämän sijaan usein Flash-piirejä, joiden sisältöä pystyy vaihtamaan ohjelmallisesti. Tietokoneen laitteistoasetukset tallennetaan nykyisissä tietokoneissa yleensä paristovarmennettuun SRAM-muistiinlähde?.

Lähteet

  1. KOTUS: Lyhenneluettelo 31.10.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 23.11.2013.