Ero sivun ”A-kilta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
20 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''A-kilta''' tai '''A-kiltatoiminta''' on yhdistystoimintaa syrjäytymistä, apatiaa ja päihteiden väärinkäyttöä vastaan. Aluksi A-killat olivat [[A-klinikka|A-klinikoiden]] asiakkaiden asiakasjärjestöjä, mutta 1960- ja 70-luvuilla niistä alkoi kehittyä itsenäisiä yhdistyksiä. Nykyään ne ovat monipuolisia palveluita tarjoavia päihteiden käyttöä vastaan ja päihteistä eroon pyrkivien ihmisten järjestöjä, joilla on hyvä maine. A-killat perustettiin alunperin alkoholista eroon pyrkivien auttamiseksi, mutta nykyään työtä tehdään kaikista päihteistä riippuvien tai eroon pyrkivien auttamiseksi. Myös päihdeongelmaisen omaiset ja muut läheiset ihmiset ovat usein aktiivisesti mukana A-kiltatoiminnassa.
 
A-kilta on nykyään aina itsenäinen, oman toimintansa suunnitteleva ja toteuttava yhdistys. Rekisteröityneinä yhdistyksinä A-kiltoja on Suomessa noin 80 kpl, joista aktiivisesti toimii noin 50. A-killat harjoittavat monipuolista yhteistoimintaa keskenään (aluetoiminta). A-killat ovat usein paikkakunnallaan oman kuntansa sosiaali- ja terveystoimen kanssa kiinteässä yhteistoiminnassa. [[Raha-automaattiyhdistys]] rahoittaa useinkinusein A-kiltojen hankkeita, erityisesti on mainittakoon asuntolatoiminta (rakentaminen ja henkilökunnan palkkakulut). Yleistä on, että A-kilta tarjoaa toimintakeskuksessaan palveluita (ruokailu, peseytyminen, pyykinpesu, lehtien luku, sauna, harrastustoiminta tms.) kaikille niitä tarvitseville riippumatta yhdistyksen jäsenyydestä. Monella paikkakunnalla A-killan toimintakeskuksesta on muodostunut lähiseudun palvelupiste, josta löytyy usein myös ilmaiset internetyhteydet niitä tarvitseville.
 
A-kiltojen jäsenistä noin kolmasosa on naisia ja heidän osuutensa on jatkuvasti kasvanut. Jäseniä A-killassa on keskimäärin n. 50, suurimmissa A-killoissa jäseniä on useita satoja. Palveluiden käyttäjiä on moninkertaisesti jäsenmäärään nähden.
81

muokkausta

Navigointivalikko