Ero sivun ”Kamikaze” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
61 merkkiä lisätty ,  6 vuotta sitten
Lisätty lähde.
(Lisätty lähde.)
[[Kuva:USS Columbia hit by kamikaze.jpg|thumb|300px|Lentokone pommeineen on läpäissyt risteilijän kannen ja räjähtänyt.]]
 
Ensimmäinen kamikaze-isku tehtiin 25. lokakuuta 1944 [[Leytenlahden taistelu]]ssa.<ref name="TK">Tieteen kuvalehti Historia 16/2013, s.74</ref> Iskun teki aliluutnantti [[Yukio Seki]], joka lensi [[Mitsubishi A6M Reisen|A6M5 Zero]] -koneellaan päin [[lentotukialus]] [[USS St. Lo (CVE-63)|St. Lo]]n kantta. Lentokoneen räjähtäessä alus vahingoittui pahasti ja upposi.
 
Koska kamikazekoneita ohjasi ihminen ja ne liikkuivat hyvin nopeasti, niitä oli hankala torjua. Kamikaze-iskuissa kuoli noin 2&nbsp;525 japanilaista hyökkääjää ja ne upottivat 81 liittoutuneiden alusta ja vahingoittivat 195 muuta. Iskuissa kuoli 4&nbsp;900 liittoutuneiden sotilasta ja haavoittui 4&nbsp;800. Liittoutuneet onnistuivat salaamaan kamikaze-ilmiön, ja se paljastui Yhdysvaltain suurelle yleisölle vasta sodan jälkeen. Sodanjohto pelkäsi ennenaikaisen ilmitulon johtavan sotamoraalin laskuun kotirintamalla.
3 405

muokkausta

Navigointivalikko

Henkilökohtaiset työkalut

Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät