Ero sivun ”Paul Cézanne” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
11 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
p
p (Botti poisti 84 Wikidatan sivulle d:q35548 siirrettyä kielilinkkiä)
Cézannen omistautuminen taiteelle haittasi melkoisesti hänen perhe-elämäänsä. Hän oli vuodesta 1869 lähtien elänyt yhdessä taidemalli Hortense Fiquet’n (1850–1922) kanssa, mutta suhde vaimoon muuttui vähitellen hyvin viileäksi, osittain ehkä siitä syystä, että vaimo ei ymmärtänyt miehensä taidetta. Taiteilijan isän painostuksen vuoksi he kuitenkin solmivat avioliiton vuonna 1886.
 
Pariskunnalle syntyi vuonna 1872 poika Paul, joka sai kohtalaisen paljon huomiota isältään. Kaikki Cézannen ihmissuhteet kuitenkin kärsivät siitä, että hän oli taipuvainen epäluuloisuuteen, joka ajoittain ylti vainoharhaisuuden tasolle. Myös hänen pisteliään [[Ironia|ironinen]] puhetapansa karkotti ystäviä hänen luotaan. (Suurimman osan ironiastaan hän tosin varasi itselleen.)
 
Erikoisesta taiteilijaluonteestaan huolimatta Cézannen elintapoja leimasi myös tietty sovinnaisuus. Poliittisilta mielipiteiltään hän oli konservatiivinen ja uskonnollisissa asioissa tunnontarkka tapakristitty. Hän myös pyrki saamaan taiteelleen virallisen hyväksynnän, esimerkiksi valtionpalkintojen ja kunniamerkkien muodossa. Tässä hän kuitenkin epäonnistui yhä uudelleen ja uudelleen &ndash; vielä silloinkin, kun hänen impressionistiset taiteilijaystävänsä olivat alkaneet saada virallista tunnustusta. Tätä hänen muista taiteilijoista poikkeavaa pikkuporvarillista arvomaailmaansa on selitetty muun muassa sillä, että hän halusi minimoida kaikki taiteen ulkopuoliset häiriötekijät. Hän valitsi helpoimman tien käytännön maailmassa voidakseen keskittyä vaikeimman tien kulkemiseen taiteen ihannemaailmassa.<ref>Schildt, s. 89</ref>
73 700

muokkausta

Navigointivalikko