Ero sivun ”Bromi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 105 Wikidatan sivulle d:q879 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 57: Rivi 57:


Bromiyhdisteet tuhoavat Maan [[otsonikerros|otsonikerrosta]], ja siksi bromin käyttöä pyritäänkin sopimuksin vähentämään. [[Hyönteismyrkky]]nä lämpimissä maissa käytetty [[metyylibromidi]] tuhoaa sekin ilmakehää. Sitä käytetään [[desinfiointi]]aineena ja myös muihin tarkoituksiin, joihin ei vielä ole keksitty korvaavaa ainetta.
Bromiyhdisteet tuhoavat Maan [[otsonikerros|otsonikerrosta]], ja siksi bromin käyttöä pyritäänkin sopimuksin vähentämään. [[Hyönteismyrkky]]nä lämpimissä maissa käytetty [[metyylibromidi]] tuhoaa sekin ilmakehää. Sitä käytetään [[desinfiointi]]aineena ja myös muihin tarkoituksiin, joihin ei vielä ole keksitty korvaavaa ainetta.

sellasta..


== Väriaineena ==
== Väriaineena ==

Versio 28. lokakuuta 2013 kello 13.56

SeleeniBromiKrypton
Cl

Br

I  
 
 


Yleistä
Nimi Bromi
Tunnus Br
Järjestysluku 35
Luokka epämetalli
Lohko p
Ryhmä 17, halogeeni
Jakso 4
Tiheys(25 °C) 3,1028 · 103 kg/m3
Värikaasuna ja nesteenä ruskeanpunainen, kiinteänä metallinhohtoinen
Löytövuosi, löytäjä 1826, Antoine-Jérôme Balard
Atomiominaisuudet
Atomipaino (Ar)79,904[1]
Atomisäde, mitattu (laskennallinen)115 (94) pm
Kovalenttisäde114 pm
Van der Waalsin säde185 pm
Orbitaalirakenne[Ar] 3d10 4s2 4p5
Elektroneja elektronikuorilla 2, 8, 18, 7
Hapetusluvut+V, +III, +I, -I
Kiderakenneortorombinen
Fysikaaliset ominaisuudet
Olomuoto neste
Sulamispiste265,8 K (−7,3 °C)
Kiehumispiste332,0 K (58,8 °C)
Moolitilavuus19,78 · 10−3 m3/mol
Höyrystymislämpö(Br2) 29,96 kJ/mol
Sulamislämpö(Br2) 10,57 kJ/mol
Höyrynpaine100 Pa 220 K:ssa
Muuta
Elektronegatiivisuus2,96 (Paulingin asteikko)
Ominaislämpökapasiteetti 0,474 (Br2) kJ/(kg K)
Sähkönjohtavuus1,2×10−9 S/m
Lämmönjohtavuus(300 K) 0,122 W/(m·K)
Tiedot normaalilämpötilassa ja -paineessa

Bromi (kreik. βρωμος, brómos, löyhkä; lat. bromum) on alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Br, järjestysluku 35 ja CAS-numero 7726-95-6. Bromi on halogeeni. Huoneenlämmössä bromi on tummanruskea raskas neste, josta lähtee ruskeanpunaisia, limakalvoja voimakkaasti ärsyttäviä ja syövyttäviä höyryjä. Se on myös nesteenä iholle haitallinen.

Bromi-alkuaine, puhtaus 99,8 %, määrä noin 2 g, sinetöitynä boorisilikaattilasiampulliin. Ampulli on sinetöity akryyliseen kuutioon, jonka särmän pituus on 5 cm.

Bromia ei ole luonnossa vapaana alkuaineena, vaan ainoastaan yhdisteinä. Sitä on merivedessä ja maakerrostumissa suoloina, bromideina. Erityisen paljon bromideja on Israelin ja Jordanian rajalla Kuolleessameressä, viisi grammaa litrassa. Vapaata bromia voidaan eristää meriveden bromideista kloorin avulla. Israel on maailman suurimpia bromin tuottajia Yhdysvaltojen ohella.

Bromi reagoi miltei kaikkien alkuaineiden ja useimpien orgaanisten yhdisteiden, kuten amiinien, alkeenien, fenolien, aromaattisten vetykarbonaattien, ketonien ja happojen kanssa.

Käyttö

Bromia käytetään pääsiassa väriaine-, lääke- ja valokuvausteollisuudessa. Bromideilla ja eräillä muilla bromiyhdisteillä on rauhoittava ja narkoottinen vaikutus. Näistä esimerkkejä bromisovaali, fenatsepaami, halotaani ja brallobarbitaali. Niitä on aiemmin käytetty unilääkkeinä ja epilepsian hoidossa.

Merkittävä bromin käyttökohde ovat palonestoaineet, joita käytetään televisioissa, tietokoneissa, jopa vaatteissa. Bromia on löydetty äidinmaidostakin, eikä sen vaikutusta elimistöön tunneta vielä. Aiemmin bromia käytettiin dibromietaanin valmistukseen. Dibromietaani oli bensiinin lisäaine, joka bensiinin palaessa reagoi toisen lisäaineen, tetraetyylilyijyn kanssa siten, että lyijy haihtui bromidina pakokaasuissa. Lyijytön polttoaine on vähentänyt bromin käyttöä merkittävästi.

Bromiyhdisteet tuhoavat Maan otsonikerrosta, ja siksi bromin käyttöä pyritäänkin sopimuksin vähentämään. Hyönteismyrkkynä lämpimissä maissa käytetty metyylibromidi tuhoaa sekin ilmakehää. Sitä käytetään desinfiointiaineena ja myös muihin tarkoituksiin, joihin ei vielä ole keksitty korvaavaa ainetta.

sellasta..

Väriaineena

Raamatussa Hesekielin kirjassa mainitaan Kyproksen purppura. Sitä saatiin Välimeressä elävästä Murex brandaris -purppurakotilosta. Kotilo sisältää runsaasti bromia.

Ranskan suuruuden luoja kardinaali Richelieu purppuranpunaisessa viitassaan.

Purppura on ollut aikoinaan hyvin arvokas väriaine, ja sillä värjättyjä kankaita käyttivät vain hallitsijat, kuten Rooman keisarit ja senaattorit, ja edelleen katolisen kirkon kardinaalien asut ovat purppuranpunaisia, tosin värjätty synteettisellä väriaineella. Synteettisen vastineen sille keksi William Perkin 1856.

Vapaana alkuaineena bromin eristi ensimmäisenä Antoine-Jérôme Balard vuonna 1826.

Merkittäviä esiintymisalueita

Lähteet

  • Helsingin Sanomat 28.11.2006 s. D2

Viitteet

  1. Michael T. Wieser & Tyler B. Coplen: Atomic Weights of the Elements 2009 (IUPAC technical report). Pure and Applied Chemistry, 2011, 83. vsk, nro 2. IUPAC. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 16.4.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bromi.

Malline:Link GA