Ero sivun ”Hyacinthe Rigaud” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 2: Rivi 2:
'''Hyacinthe Rigaud''' (oik. ''Hyacinthe-François-Honoré-Mathias-Pierre Martyr-André Jean Rigau y Ros''), joka syntyi [[Perpignan]]issa [[20. heinäkuuta]] [[1659]] – kuoli [[Pariisi]]ssa [[27. joulukuuta]] [[1743]], oli ranskalainen muotokuvamaalari.
'''Hyacinthe Rigaud''' (oik. ''Hyacinthe-François-Honoré-Mathias-Pierre Martyr-André Jean Rigau y Ros''), joka syntyi [[Perpignan]]issa [[20. heinäkuuta]] [[1659]] – kuoli [[Pariisi]]ssa [[27. joulukuuta]] [[1743]], oli ranskalainen muotokuvamaalari.


Rugaud syntyi taiteilijaperheeseen, mutta jäi jo varhain orvoksi isästään. Hänet lähetettiin [[Montpellier]]iin taidemaalari Pezet’n atelieen oppilaaksi ja tällöin hän oli 14 vuotias. Tämän jälkeen hän oli oppilaana sekä Verdierin että Ranc vanhemman työpajoissa.

Vuonna [[1683]], vuoden Pariisiin asettumisen jälkeen, hän sai arvotetun palkinnon Prix de Rome’n. Hän oli tärkein [[Ludvig XIV (Ranska)|Ludvig XVI]] hallitusajan muotokuvamaalareita. Hän seurasi [[Charles Le Brun]]in kursseja ja tämä varoitti Hyacintheä ryhtymästä muotokuvamaalariksi. Kuitenkin hänen teki muotokuvien parissa pitkän, 62 vuoden mittaisen, uran. Hänen tahtinsa oli noin kolme- tai neljäkymmentä muotokuvaa vuodessa ja jokaisen hän valmisti henkilökohtaisesti omalla kädellään yksityiskohtia myöten.

Hänen siveltimensä loi useita aikakauden merkkihenkilöistä ja antoi heille kuvallisen hahmon. Hänen tauluissaan korostuu tarkkuus niin henkilön yksityiskohtaisessa kuvaamisessa kuin asusteissa ja taustoissakin. Rogaud’n ehkä tunnetuin teos on [[Louvre]]n museossa esillä oleva Ranskan ja Navarran kuninkaan Ludvig XIV suurikokoinen muotokuva.

Hän sai ansioistaan Pyhän Mikaelin ritarikunnaan ritarin arvon vuonna [[1727]] sekä aateliarvon vuonna [[1709]]. Hänet valittiin maalaustaiteen akatemiaan vuonna [[1700]], jossa hän opetti vuodesta [[1710]] lähtien. Akatemian rehtoriksi hän valittiin [[1733]].


{{commonscat|Hyacinthe Rigaud}}
{{commonscat|Hyacinthe Rigaud}}

[[Luokka:Ranskalaiset taidemaalarit|Rigaud, Hyachinte]]




[[de:Hyacinthe Rigaud]]
[[de:Hyacinthe Rigaud]]

Versio 12. heinäkuuta 2006 kello 11.10

Lusvig XV muotokuva

Hyacinthe Rigaud (oik. Hyacinthe-François-Honoré-Mathias-Pierre Martyr-André Jean Rigau y Ros), joka syntyi Perpignanissa 20. heinäkuuta 1659 – kuoli Pariisissa 27. joulukuuta 1743, oli ranskalainen muotokuvamaalari.

Rugaud syntyi taiteilijaperheeseen, mutta jäi jo varhain orvoksi isästään. Hänet lähetettiin Montpellieriin taidemaalari Pezet’n atelieen oppilaaksi ja tällöin hän oli 14 vuotias. Tämän jälkeen hän oli oppilaana sekä Verdierin että Ranc vanhemman työpajoissa.

Vuonna 1683, vuoden Pariisiin asettumisen jälkeen, hän sai arvotetun palkinnon Prix de Rome’n. Hän oli tärkein Ludvig XVI hallitusajan muotokuvamaalareita. Hän seurasi Charles Le Brunin kursseja ja tämä varoitti Hyacintheä ryhtymästä muotokuvamaalariksi. Kuitenkin hänen teki muotokuvien parissa pitkän, 62 vuoden mittaisen, uran. Hänen tahtinsa oli noin kolme- tai neljäkymmentä muotokuvaa vuodessa ja jokaisen hän valmisti henkilökohtaisesti omalla kädellään yksityiskohtia myöten.

Hänen siveltimensä loi useita aikakauden merkkihenkilöistä ja antoi heille kuvallisen hahmon. Hänen tauluissaan korostuu tarkkuus niin henkilön yksityiskohtaisessa kuvaamisessa kuin asusteissa ja taustoissakin. Rogaud’n ehkä tunnetuin teos on Louvren museossa esillä oleva Ranskan ja Navarran kuninkaan Ludvig XIV suurikokoinen muotokuva.

Hän sai ansioistaan Pyhän Mikaelin ritarikunnaan ritarin arvon vuonna 1727 sekä aateliarvon vuonna 1709. Hänet valittiin maalaustaiteen akatemiaan vuonna 1700, jossa hän opetti vuodesta 1710 lähtien. Akatemian rehtoriksi hän valittiin 1733.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hyacinthe Rigaud.