Ero sivun ”Venäjäntoy” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Cortex (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{koirarotu|
{{koirarotu|
rodunnimi=Venäjäntoy|
rodunnimi=Venäjäntoy|
kuva=Russkiy Toy short haired.jpg|
kuva=Russkiy Toy (1).jpg|
alkuperämaa={{Venäjä}}|
alkuperämaa={{Venäjä}}|
määrä= |
määrä= |

Versio 14. lokakuuta 2013 kello 20.14

Venäjäntoy
Tiedosto:Russkiy Toy (1).jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Venäjä
Rodun syntyaika lyhytkarvainen 1800-luku, pitkäkarvainen 1950-luku
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino korkeintaan 3 kg
Säkäkorkeus 20-28 cm
Väritys musta punaruskein merkein, maksanruskea punaruskein merkein ja sininen punaruskein merkein; myös mikä tahansa punaisen sävy, jossa voi olla mustat tai ruskeat karvankärjet

Venäjäntoy on FCI:n ryhmään 9 (Seurakoirat ja kääpiökoirat) kuuluva rotu. Rodun muita aikaisempia nimityksiä ovat venäjäntoyterrieri, venäjänkääpiökoira ja pitkäkarvainen Moskovan kääpiöterrieri. Rotu on suhteellisen tuore Suomessa ja ensimmäinen suomenkielinen rotumääritelmä julkaistiin 1988. Venäjäntoyta rekisteröitiin Suomessa vuonna 2006 70 kappaletta, joista 18 oli tuontikoiria. Rodun suosio on kasvamassa muiden kääpiörotujen tapaan.

Ulkonäkö

Venäjäntoy on pieni koira. Sen säkäkorkeus on vain 20-28 cm (yli 30 cm on hylkäävä virhe). Luusto on kevyt ja koiralla on suhteellisen korkeat raajat. Venäjäntoyta on kahta muunnosta, lyhyt- ja pitkäkarvaista. Turkin väreinä on sallittu musta punaruskein merkein, maksanruskea punaruskein merkein ja sininen punaruskein merkein; myös mikä tahansa punaisen sävy, jossa voi olla mustat tai ruskeat karvankärjet. Yksivärinen musta, ruskea tai sininen väri katsotaan virheeksi. Korvat ovat pystyt, mutta taittuneetkin sallitaan pitkäkarvaisilla yksilöillä, joilla pitkät korvahapsut saattavat aiheuttaa korvien taittumista.

Luonne

Luonteeltaan rotu on eloisa ja iloinen. Huomion- ja hellyydenkipeänä, haluaa olla mukana arjen askareissa ja sylikoirana, mutta tarvitsee myös runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja. Aktiivisen luonteensa vuoksi se on valpas, älykäs ja ärhäkkäkin vastaanottamaan vierailija haukkumalla.

Terveys

Suomessa rodulta on tutkittu silmiä ja polvia jonkin verran. Silmäsairauksia rodulla ei juurikaan ole löydetty, mutta muutamilla koirilla on todettu patellaluksaatiota.

Harrastus

Venäjäntoyt ovat seurakoiria. Niiden kanssa voi muun muassa harrastaa koiranäyttelyitä, agilityä ja tokoa.

Historia

Rodun alkuperämaa on Venäjä. Lyhytkarvaisen venäjäntoyn tiedetään varmuudella osallistuneen Pietarissa koiranäyttelyyn jo 1874. Rodun kehitykseen on käytetty manchesterinterrieriä. Pitkäkarvaisen venäjäntoyn jalostuksen on saattanut alkuun koirankasvattaja Evgeny Fominischa Žarova Moskovassa 1950-luvulla.

Lähteet

Malline:Link GA