Ero sivun ”Saksan 3. panssariarmeija” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: {{Sotilasyksikkö | nimi = 3. panssariarmeija | kuva = | kuvateksti = | vuodet = 1. tammikuuta 1942 – 3. toukokuuta 1945 | v...
 
p ta
Rivi 1: Rivi 1:
{{Tämä artikkeli|kuvaa toisen maailmansodan aikaista Saksan 3. panssariarmeijaa. Muita vastaavasti nimettyjä armeijoita on [[3. armeija|täsmennyssivulla]].}}
{{Sotilasyksikkö
{{Sotilasyksikkö
| nimi = 3. panssariarmeija
| nimi = 3. panssariarmeija

Versio 26. syyskuuta 2013 kello 08.27

Tämä artikkeli kuvaa toisen maailmansodan aikaista Saksan 3. panssariarmeijaa. Muita vastaavasti nimettyjä armeijoita on täsmennyssivulla.
3. panssariarmeija
Toiminnassa 1. tammikuuta 1942 – 3. toukokuuta 1945
Valtio Saksa Saksa
Puolustushaarat Maavoimat
Aselajit panssari
Osa joukkoa Keskustan armeijaryhmä
Koko armeija

3. panssariarmeija (saks. 3. Panzerarmee) oli Saksan maavoimien yhtymä toisessa maailmansodassa. Se muodostui kuin helmikuussa 1942 3. panssariryhmä (saks. Panzergruppe 3) täydennettiin armeijaksi. Yhtymään kuuluneet joukot osallistuivat Ranskan valtaukseen ja itärintaman taisteluihin.

Panssariryhmä

3. panssariryhmä muodostettiin 16. marraskuuta 1940. Ryhmä liitettiin operaatio Barbarossaan muodostettuun Keskustan armeijaryhmään, jonka mukana se ylitti Neuvostoliiton rajan 22. kesäkuuta 1941. Se osallistui muun muassa Moskovan taisteluun ja operaatio taifuuniin, jossa ryhmä oli 9. armeijan alaisuudessa.

Panssariarmeija

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:3rd Panzer Army

3. panssariarmeija muodostettiin itärintamalla 1. tammikuuta 1942. Neuvostoliiton talvihyökkäyksessä armeija joutui saarroksiin, mutta se murtautui ulos taistellen Tekinossa, Dunassa ja Vitebskissä.

Maaliskuussa 1944 panssariarmeija osallistui siviilien pakkosiirtoihin Borisovin alueelta Saksaan pakkotyöhön. Armeija vetäytyi taistellen Liettuasta ja Kuurinmaalta ja se osallistui Memelin taisteluun loppuvuodesta 1944.

Helmikuussa 1945 armeija liitettiin muodostettavaan Veikselin armeijaryhmään. Maaliskuussa se vastasi Oderin puolustuksesta Seelowin kukkuloiden pohjoispuolella, missä armeijan tehtävänä oli estää neuvostojoukkojen eteneminen Länsi-Pommeriin ja edelleen Berliiniin. 2. Ukrainan rintama hyökkäsi armeijan rintamaosuudella Berliinin taistelussa ja 25. huhtikuuta rintama murtui Stettinin eteläpuolella.

Vetäydyttyään Stettinistä panssariarmeija joutui vetäytymään aina Mecklenburgiin, missä armeijan esikuntakin oli. Armeija antautui Yhdysvaltain 8. jalkaväkidivisioonalle 3. toukokuuta 1945 Hagenowissa.

Komentajat

Panssariarmeijan komentajina olivat[1]:

Lähteet